Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan musim luruh dan musim panas tumbuh di atas tanah

Semua orang tahu bahawa kunyit madu tumbuh terutama di tunggul lama dan batang pokok yang jatuh. Untuk ciri ini, spesies ini menjadi terkenal dalam "kerajaan" cendawan, oleh itu ia menerima nama ciri seperti itu. Walau bagaimanapun, badan berbuah ini tidak semestinya ditemui di atas tunggul dan pokok-pokok mati. Ia berlaku bahawa agarika madu dapat dilihat di tanah.

Apa cendawan madu yang tumbuh di bumi: cendawan musim panas dan musim luruh

Seluruh cendawan sentiasa berbaris di belakang cendawan madu, kerana mereka sangat dihargai dalam memasak moden. Pertumbuhan badan berbuah adalah di mana-mana - baik di Hemisfera Utara dan bahkan di zon subtropika. Jika kita bercakap mengenai wilayah Persekutuan Rusia, maka cendawan madu juga "ditangkap" di kawasan yang agak luas. Tetapi cendawan madu tumbuh di bumi, kerana kebanyakan kita biasa memikirkan bahawa tunggul dan pokok adalah satu-satunya tempat di mana mereka boleh didapati.

Ya, ciri seperti itu dapat diperhatikan di antara beberapa spesies cendawan madu. Walau bagaimanapun, ramai yang sering menyalahkan mereka untuk rakan-rakan beracun, jadi mereka memintasnya. Ini sebahagiannya betul, kerana cendawan palsu di tanah boleh didapati lebih kerap daripada di mana-mana pokok dan tunggul. Tetapi jika anda membekalkan diri dengan pengetahuan yang membantu mengenalpasti cendawan yang boleh dimakan daripada yang palsu, anda boleh mempercepatkan masa panen seterusnya. Dan mengetahui apa cendawan tumbuh di tanah, anda mungkin terkejut bahawa anda benar-benar tidak dapat menerima kawasan seperti cendawan.

Jadi, contohnya, madu agarik tumbuh secara eksklusif di atas tanah, iaitu bagaimana ia berbeza dari spesis musim bunga, musim gugur dan musim sejuk. Badan berbuah ini boleh didapati di taman, halaman dan dataran, yang ditumbuhi rumput. Sudah tentu, madu padang rumput agaric sering tumbuh di padang rumput dan tepi hutan. Ia juga boleh dilihat di tanah-tanah jalan-jalan kampung, padang rumput, di sepanjang jalan hutan dan padang. Di samping itu, kulat jenis ini tumbuh dalam keluarga besar, sering membentuk "kalangan sihir" yang dipanggil. Wattle padang rumput mempunyai saiz kecil - kira-kira 5 cm diameter. Cap cendawan berwarna kuning kecoklatan, dengan tubercle di tengah dan tepi lutut berkedut. Plat cendawan agak luas, jarang, berwarna jerami. Kaki itu nipis, sengit, jadi ia dikeluarkan semasa memasak. Pulpa nipis, kekuningan, lembut, mempunyai bau yang menyenangkan. Cendawan padang rumput mula muncul pada bulan Jun dan berkembang sehingga bulan September. Untuk melihat agarar madu meadow yang tumbuh di atas tanah, gambar di bawah akan membantu:

Walau bagaimanapun, kadang-kadang ramai orang mengelirukan agaric madu agaric dengan kapur putih yang bercat putih - cendawan beracun. Dalam kes ini, anda perlu ingat bahawa pembicara mempunyai topi putih tanpa tubercle yang luas di pusat dan plat drop-down yang kerap. Dalam kes yang teruk, anda boleh menggunakan rasa bau anda. Perlahan-lahan (dengan sarung tangan) pilih cendawan dan bau: madu agar boleh dimakan mempunyai bau yang mengingatkan ulas dan badam pahit, dan pembicara mempunyai rasa tidak jelas dan bau serbuk.

Mereka mengumpul cendawan padang rumput yang tumbuh di tanah sepanjang musim panas, di beberapa kawasan walaupun permulaan musim gugur ditangkap. Saya mesti mengatakan bahawa spesies ini juga dibezakan dengan berbuah yang kaya.

Satu lagi spesies madu cendawan, yang boleh didapati di tanah, adalah cendawan musim luruh. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk mempertimbangkan satu ciri yang menarik.Semua orang tahu bahawa kulat ini adalah wakil yang paling biasa di kalangan spesies lain cendawan madu. Ia menetap di hampir 200 spesies pokok dan pokok renek. Selalunya ia adalah parasit yang menjangkiti pokok yang hidup dan sihat, tetapi ia juga menjadi saprophyte, menetap di batang mati dan busuk. Walau bagaimanapun, cendawan musim luruh di bumi berlaku, tetapi tidak tumbuh dari tanah itu sendiri. Saya harus mengatakan bahawa jenis badan berbuah ini sama sekali tidak mampu berkembang dari bumi. Faktanya ialah agarika madu musim gugur secara bebas boleh menyelesaikan bukan sahaja pada batang pokok, tetapi juga pada akar. Di samping itu, mereka tumbuh di cawangan lama yang jatuh yang boleh ditaburi dengan daun. Oleh itu, nampaknya agaric madu tumbuh dari tanah.

Perhatikan foto cendawan madu di atas tanah. Kadang-kadang mereka boleh berakar pada akar tunggul yang sudah mati, yang hanya hilang di bawah tanah atau diliputi dalam dedaunan musim luruh.

Di samping itu, cendawan tunggal yang tumbuh di atas tanah tidak dilarang oleh "undang-undang" cendawan. Situasi sedemikian kadangkala berlaku, dan ini berlaku bertentangan dengan pendapat yang diterima umum tentang ketidakupayaan mereka. Ada kemungkinan bahawa apabila anda memenuhi cendawan kesepian dalam perjalanan anda, anda akan melihat bahawa ia adalah cendawan yang boleh dimakan dan dimasukkan ke dalam bakul anda.

Apa cendawan, seperti cendawan madu, tumbuh di tanah?

Ciri ini tidak menjadi ciri dari rakan-rakan palsu cendawan musim luruh. Cendawan ini dapat tumbuh semata-mata di atas tanah, tanpa kehadiran sebarang cabang, pokok atau tunggul di sekelilingnya. Oleh itu, jika anda melihat bahawa cendawan, seperti cendawan madu, tumbuh di tanah, berhenti dan melihat di sekitar kawasan itu. Mungkin anda perlu mengeluarkan dedaunan atau sedikit merosakkan miselium untuk memastikan kehadiran akar, cawangan busuk atau tusuk yang rosak. Pastikan untuk melihat rupa cacing madu dan ingat ciri-ciri yang membezakannya dari rakan-rakan palsu.

Bagi spesies lain madu cendawan - musim bunga dan musim sejuk, mereka hanya tumbuh di atas tunggul dan pokok. Walau bagaimanapun, tidak pernah memilih cendawan, malah menyebabkan keraguan sedikit pun. Sangat penting untuk membezakan cendawan yang boleh dimakan dengan betul dari yang tidak boleh dimakan. Badan-badan buah-buahan hanya boleh diambil apabila anda benar-benar yakin dengannya. Dalam kes ini, penuaian pasti akan menggembirakan anda dengan rasa indah dan kenangan yang menyenangkan!

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan