Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Apabila cendawan musim luruh dan penerangan cendawan dituai

Badan berbuah ini mendapat nama mereka kerana keanehan yang tumbuh di atas tunggul dan batang pokok. Ramai pemetik citarasa pemula bertanya: apabila mengumpul cendawan musim luruh dan di mana hutan? Perhatikan bahawa kawasan pertumbuhan jenis buah berbuah ini rosak, merosot, dan juga pokok daun luruh. Terutamanya cendawan madu musim luruh lebih suka tempat dengan kelembapan yang tinggi. Mereka tumbuh di koloni-koloni besar, selalunya bersatu dengan pangkal kaki.

Namun, persoalan penting masih ada, kapan saya boleh mengumpul cendawan musim luruh? Pemilihan cendawan akan bergantung pada keadaan cuaca. Sebagai contoh, cendawan musim luruh tumbuh dari awal bulan Ogos hingga pertengahan bulan November, iaitu, musim penuaian utama ialah September dan Oktober.

Mari kita lihat gambar dan perihalan cendawan musim luruh dan cari tahu kapan untuk mengumpul dua spesies yang paling popular.

Bilakah saya boleh mengumpul cendawan madu gugur (Armillaria mellea)

Nama Latin: Armillaria mellea.

Jantina: Cendawan Armillaria.

Keluarga: Fizalakrievye.

Sinonim: agaric honey sebenar.

Topi: diameter 3 hingga 15 cm, cembung pada usia muda, kemudian terbuka dan menjadi rata dengan tepi ikal. Warna berkisar dari coklat madu hingga zaitun dengan pusat gelap. Skala cahaya terletak di permukaan, yang boleh hilang dengan usia.

Kaki: ia diliputi dengan skala seperti serpih, 7-12 cm panjang, dengan diameter 1 hingga 2 cm. Ia mempunyai cincin dari seprai yang tidak hilang dengan usia. Bahagian bawahnya lebih gelap, melebar di pangkalan.

Pulpa: dalam spesimen muda, daging putih, padat, mempunyai bau yang menyenangkan. Pulpa kaki berserabut, dan dengan usia memperoleh konsistensi kasar.

Rekod: cendawan muda tersembunyi di bawah tudung, mempunyai warna kekuningan. Pada masa dewasa, mereka menjadi coklat atau buffy.

Musim Tuai: masa apabila cendawan musim luruh dituai bergantung kepada keadaan cuaca di rantau ini. Biasanya pada pertengahan bulan Ogos, dan puncak pengumpulan berlaku pada bulan September.

Edibiliti: cendawan yang boleh dimakan.

Pengedaran: tumbuh di seluruh Rusia di atas batang pokok mati dan tunggul busuk.

Apabila anda perlu mengumpul cendawan madu berbulu musim luruh (Armillaria lutea)

Nama Latin: Armillaria lutea.

Jantina: Cendawan Armillaria.

Keluarga: Fizalakrievye.

Sinonim: Armillaria Bulbosa, Inflata.

Topi: diameternya dari 2.5 hingga 10 cm. Pada usia muda, cendawan mempunyai topi berbentuk kerucut lebar dengan berpaling tepi, maka menjadi lebih padat dan pinggirnya jatuh. Pada mulanya ia mempunyai warna coklat gelap, bertukar kuning dengan umur. Di permukaan terdapat banyak serpih kerucut yang berterusan walaupun pada orang dewasa.

Kaki: silinder dengan penebalan berbentuk kelab ke pangkalan. "Rok" adalah membran, putih, yang kemudiannya pecah.

Pulpa: putih dengan bau keju yang tidak menyenangkan.

Rekod: kerap, menjadi coklat dengan usia.

Musim Tuai: masa yang anda perlukan untuk mengumpul cendawan madu musim luruh adalah berkaki tebal, bermula dari pertengahan bulan September hingga akhir Oktober.

Edibiliti: cendawan yang boleh dimakan.

Pengedaran: Ia adalah saprophyte dan tumbuh di rumput yang subur, tunggul batang dan batang pokok.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan