Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan madu di Ural: di mana untuk berkembang dan bila untuk dikumpulkan

Cendawan hutan - salah satu hadiah alam untuk manusia. Dan cendawan madu adalah cendawan mudah dan praktikal dalam setiap cara. Dalam madu madu Ural tumbuh di hampir semua hutan dan ladang hutan. Tidak sukar untuk mencari badan berbuah seperti ini, kerana mereka tumbuh secara beramai-ramai di satu tempat, misalnya, di atas tunggul atau pokok yang jatuh. Oleh itu, walaupun pendatang baru untuk mengumpul cendawan gembira untuk mengumpulnya.

Bilakah cendawan musim luruh muncul di Ural?

Cendawan madu dituai di Ural apabila seting cuaca panas dan hujan lebat berlaku. Ini adalah kira-kira pada lewat Jun - awal Julai. Penduduk Urals memanggil cendawan cendawan "roti hutan", seperti dalam memasak ia tidak sama - ia adalah universal. Anda boleh makan apa sahaja yang anda suka, tetapi tidak mentah. Dan masakan Rusia penuh dengan resipi untuk memasak cendawan. Kami menawarkan anda untuk melihat gambar-gambar madu cendawan yang tumbuh di Urals:

Perlu dikatakan bahawa madu agarik sangat kaya dengan kandungan vitamin dan mineral, yang berguna untuk tubuh manusia. Cendawan musim gugur yang muncul pada awal bulan September dan meneruskan pertumbuhan mereka sehingga frosts pertama sangat dihargai. Cendawan madu musim luruh di Ural dianggap paling popular di kalangan penduduk setempat. Dan wilayah Ural sendiri adalah yang paling kaya dalam jumlah dan pelbagai cendawan. Musim untuk mengumpul cendawan madu di Urals bergantung kepada cuaca di rantau ini.

Sebagai contoh, September dianggap sebagai puncak di Ural untuk mengumpul cendawan madu. Cendawan musim panas terus berkembang pada bulan ini, dan musim gugur sudah mula berkembang.

Apabila cendawan madu muncul di Ural, ia bergantung kepada purata suhu udara setiap hari. Walaupun udara panas pada pertengahan Oktober hingga 5-7 darjah Celcius, musim cendawan tidak akan berhenti sehingga bulan November. Walaupun begitu, banyak cendawan muda dapat ditemui di hutan.

Musim mengumpul cendawan madu di Ural Selatan

Di Ural Selatan, cendawan madu dianggap paling popular di kalangan peminat "memburu senyap." Jika di rantau ini terdapat hujan yang hangat, maka memilih cendawan bermula pada bulan Julai - awal bulan Ogos. Walau bagaimanapun, jika musim panas kering, maka tarikh kutipan ditunda selama 2-3 minggu.

Tempat paling kegemaran di mana tumbuh-tumbuhan madu agarik adalah rami muda dan tua. Seringkali mereka boleh ditemui di tempat terbuka, di mana pokok-pokok ditebang untuk meletakkan garisan kuasa. Tetapi agarika madu juga menetap di pokok-pokok yang jatuh atau cawangan-tumbuhan yang besar. Cendawan madu juga boleh didapati di pokok-pokok yang sihat atau berhampiran akar mereka. Satu lagi ciri pertumbuhan agarika madu adalah bungkus kelenjar hutan.

Cendawan madu biasanya tumbuh di tunggul atau pokok yang sama di mana anda dapati mereka pada kali pertama. Anda boleh kembali ke tempat ini selama beberapa tahun berturut-turut dan mengumpul tanaman yang besar sehingga tunggul berubah menjadi debu. Perhatikan bahawa hutan di daerah Sosnovsky di Ural Selatan, terutamanya berhampiran penempatan Kremenkul, Butaki, serta Kremenkul, kaya dengan cendawan musim luruh dan musim sejuk.

Tanda utama yang membantu membezakan cendawan sebenar dari yang salah adalah "skirt" di kaki. Perlindungan ini melindungi tubuh kulat muda pada usia awal dan kekal dalam bentuk tisu koyak pada masa dewasa. Cendawan palsu tidak mempunyai cincin seperti itu, dan bau mereka tidak menyenangkan.

Cendawan madu tumbuh dalam keluarga besar dan sering tumbuh bersama di pangkal dengan kaki.Pada akhir musim panas dan sehingga fros, badan berbuah ini boleh ditemui terutamanya dalam hutan luruh, terutama di kawasan hutan. Terdapat banyak tempat seperti Murzinka, Mountain Shield dan Sysert. Jika anda pergi bersama saluran Kamensky untuk 70-80 kilometer, anda juga akan mengumpul banyak cendawan.

Cendawan madu tumbuh dengan cepat, dalam masa 2-3 hari tanaman baru tumbuh. Dan jika anda telah memotong spesimen besar di tempat ini, datang dalam beberapa hari dan sekali lagi mengambil bakul keseluruhan cendawan yang menakjubkan ini. Ia adalah untuk kelajuan dan koloni besar yang pemetik cendawan suka mengumpul badan berbuah tersebut.

Sebagai tambahan kepada musim semi madu musim gugur, jamur madu lain tumbuh di Ural. Ramai yang berminat apabila cendawan musim panas tumbuh di Ural? Masa pertumbuhan kulat ini bergantung kepada hari-hari panas dan hujan lebat. Madu cendawan biasanya mula meningkat pada bulan Ogos dan berakhir pada bulan September atau Oktober, bergantung kepada cuaca panas. Anda boleh mencari cendawan musim panas bukan sahaja di hutan, tetapi juga di taman sayuran, glades dan padang rumput, terutama jika hujan. Cendawan musim panas bau aneh - mereka mempunyai bau badam pahit atau ulas. Terutama kaya dengan musim bunga madu musim panas adalah Ural Tengah, di mana pada bulan-bulan musim gugur yang cukup hangat, anda boleh mengumpul sejumlah besar mereka.

Walau bagaimanapun, terdapat cendawan madu, yang dituai pada bulan November-Disember, dan pada musim sejuk yang lebih panas, walaupun pada bulan Januari dan Mac. Cendawan musim sejuk di Ural sering dijumpai di hutan rimba, kurang kerap di hutan pain di konifer. Mereka boleh tumbuh bukan sahaja pada tunggul yang ditebang atau pokok-pokok yang dibuang oleh angin, tetapi juga di dalam lubang-lubang. Kebanyakan cendawan musim sejuk lebih suka aspen, poplar, linden, willow dan banyak pokok buah-buahan. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan cendawan pada musim sejuk dan tidak pergi ke hutan, menanam cendawan di taman, kecuali sudah tentu anda merasa kasihan pada pokok anda.

Cendawan musim sejuk tumbuh sepanjang musim sejuk jika frosts tidak terlalu kuat. Perlu dikatakan bahawa walaupun dalam keadaan cuaca dingin, madu tidak hilang, tetapi "tertidur" sehingga suhu naik sedikit di atas 0 derajat. Walau bagaimanapun, mereka tidak kehilangan nilai pemakanan dan harta yang bermanfaat.

Oleh kerana semua kulat lain tidak boleh bertolak ansur dengan suhu rendah dan mati, anda tidak akan mengelirukan cendawan musim sejuk dengan spesies palsu. Di samping itu, cendawan musim sejuk mempunyai kaki berpeluh dan topi licin.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan