Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Di mana dan bila memilih cendawan di Bashkiria

Di Rusia, para pakar mencatat pertumbuhan pelbagai jenis cendawan, yang sentiasa memerlukan permintaan pemetik cendawan. Cendawan madu yang tumbuh dalam kumpulan besar dianggap paling popular di Bashkiria. Oleh kerana iklim kontinental yang sederhana, apabila musim bunga, musim panas dan musim luruh sentiasa sangat hangat dan cerah, spesies cendawan madu di Bashkiria dapat dicemburui.

Bermula dari bulan Mac hingga November, cendawan musim bunga, musim panas, musim luruh dan musim sejuk ditemui di hutan dan ladang hutan di rantau Bashkir. Setiap kekasih "memburu senyap" suka beberapa jenis cendawan tertentu, bagaimanapun, bagi kebanyakan, cendawan madu adalah kegemaran.

Bilakah musim bunga dan musim panas akan muncul di Bashkiria?

Untuk pemetik cendawan pemula, soalannya ialah apabila cendawan akan muncul di Bashkiria? Bermula dari hari-hari terakhir Mac, anda boleh pergi ke hutan dengan selamat. Walaupun pilihannya kecil, anda masih boleh mengumpul cendawan musim bunga dan russula. Berjalan melalui hutan musim bunga akan meningkatkan mood anda dan menyebabkan banyak emosi positif. Mana-mana kayu mati atau penebangan kaya dengan cendawan seperti cendawan madu.

Berikutan musim bunga cendawan adalah cendawan musim panas, oleh itu, untuk mencari cendawan ini, anda perlu tahu apabila cendawan dituai di Bashkiria pada musim panas. Musim mengumpul musim panas agaric madu bermula pada awal bulan Jun dan berakhir pada bulan September. Topi wakil ini jauh lebih kecil daripada musim gugur, ia mempunyai warna kuning-coklat, yang menjadi lebih ringan ke arah bahagian tengah. Spesies ini telah dikenalpasti dalam kategori kebolehtelapan IV - ia bertujuan untuk pengawetan, garam, pengeringan dan memasak hidangan pertama.

Dan di mana saya boleh mengumpul cendawan madu di Bashkiria pada musim panas? Perhatikan bahawa pemetik cendawan melaporkan mengenai hutan di seluruh wilayah yang disebutkan. Mereka membesar dalam keluarga besar di atas tunggul busuk, batang pohon mati atau cabang-cabang yang jatuh dan rusak. Kaki musim panas agaric madu, seperti semua cendawan yang boleh dimakan, dibingkai oleh sebuah filem yang menyerupai skirt.

Bilakah cendawan musim luruh dan musim sejuk pergi ke Bashkiria?

Dan bilakah cendawan musim luruh pergi ke Bashkiria, yang dianggap paling dituntut di kalangan pemetik cendawan? Jadi, bermula dari pertengahan bulan Ogos hingga pertengahan November, musim untuk pertumbuhan musim bunga madu musim luruh bermula di ladang hutan dan zon hutan besar. Mereka tumbuh pada akar pokok yang jatuh, tunggul kiri selepas penebangan, pokok yang jatuh. Kebanyakan badan berbuah ini lebih suka pokok-pokok birch, hutan luruh, tetapi juga terdapat dalam hutan konifer. Kadang-kadang cendawan musim luruh ditemui dalam belukar jelatang. Jenis ini digunakan untuk acar, jeruk, pengeringan, serta untuk memasak kursus pertama dan kedua.

Mengetahui apabila cendawan musim luruh muncul di Bashkiria, anda boleh pergi ke hutan terdekat untuk menuai. Lagipun, apa yang lebih baik daripada sekumpulan buah badan buah? Walau bagaimanapun, untuk pemetik cendawan pemula, akan berguna untuk mengetahui dengan tepat di mana cendawan musim luruh tumbuh di Bashkiria?

Banyak pemetik cendawan dengan pengalaman dinasihatkan pergi ke kawasan Kilang atau Zaton. Tidak jauh dari kampung Ishkarovo, di distrik Ilishe, Anda dapat mengumpulkan bukan hanya cendawan rami, tetapi juga topi susu safron. Rumput birch di rantau Blagovarsky tidak begitu kaya dengan cendawan musim luruh, tetapi anda tidak akan kembali dengan bakul kosong. Ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa pada bulan September di Bashkiria madu cendawan tumbuh di mana-mana wilayah hutan atau ladang hutan buatan.

Terdapat cendawan yang sangat lewat di rantau Bashkir - cendawan musim sejuk. Ia tumbuh hanya pada batang pokok dalam kumpulan kecil dan hanya pada masa musim sejuk. Ia mula membuahkan buah pada bulan November dan dipelihara dengan sempurna walaupun di bawah salji. Dengan pencairan musim sejuk, ia terus berkembang. Cendawan ini tidak mempunyai beregu toksik, yang mungkin mengapa mereka suka mengumpulnya. Pada musim sejuk, cendawan madu sangat mudah dicari, kerana di dalam hutan kosong hutan topi merah terang kelihatan untuk berpuluh-puluh meter. Walaupun dalam fros yang teruk, cendawan musim sejuk tidak kehilangan rasa dan nutrien mereka. Badan-badan berbuah ini digunakan dalam penyediaan kursus-kursus pertama, stew, pasta dan perantauan.

Apabila musim madu agaris bermula di Bashkiria, ramai dihantar ke rantau Ufa. Di sini, dalam perjalanan ke lapangan terbang di taman-taman di sekeliling, bukan sahaja madu cendawan tumbuh, tetapi juga champignons. Di daerah Kushnarenkovsky, di mana hutan bercampur terletak, dan berhampiran kampung Kamyshly, cendawan dikumpulkan dan payudara.

Cendawan Madu Hem di Bashkiria pada bulan September (dengan foto)

Cendawan madu di Bashkiria pada bulan September biasanya pergi dengan dua bakul atau baldi. Setelah bertemu di jalan tunggul busuk atau pohon yang jatuh, yang ditumbuhi cendawan madu, anda dapat mengumpulkan semua bekas yang anda ambil dengan anda. Ingat tempat ini dan tahun depan berasa bebas untuk kembali, kerana tanpa panen cendawan madu anda pasti tidak akan pergi.

Kami menawarkan anda untuk melihat gambar-gambar cendawan rami yang tumbuh di Bashkiria:

Saya ingin mengatakan bahawa masa penampilan cendawan madu dalam setiap musim koleksi boleh berbeza, semuanya bergantung kepada keadaan cuaca. Hujan harus basah tanah supaya cendawan boleh "menetas." Itulah sebabnya masa boleh berubah sebanyak 10-15 hari dalam satu arah atau yang lain. Suhu udara purata mestilah sekurang-kurangnya 12 ° C.

Di manakah anda boleh mengumpul cendawan madu di Bashkiria? Pemetik cendawan memastikan bahawa cendawan madu tumbuh dengan banyak di Zaton berhampiran Ufa pada musim luruh. Di samping itu, hutan di bahagian selatan Republik penuh dengan cendawan musim luruh dan spesies cendawan lain. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan supaya pergi dari kawasan perindustrian dan tidak memilih cendawan di kawasan ini. Tetapi lebih baik untuk mengelakkan bahagian utara dan barat Bashkiria dan tidak memilih cendawan di sana.

Ramai orang memanggil tempat paling cendawan di kawasan Kandrov dan Asha. Di hutan berhampiran kampung Nurlino dan Dmitrievka, yang berjarak 10 km dari Ufa, anda boleh mengambil cendawan madu dan chanterelles. Sabuk hutan Birsk penuh dengan pelbagai cendawan, termasuk cendawan madu. Pemukiman Kushnarenkovo, Iglino dan New Cherkasy adalah mercu tanda untuk memilih cendawan di hutan yang terletak di wilayah-wilayah ini.

Untuk peminat "memburu senyap" cendawan madu selalu dianggap salah satu yang terbaik. Mereka boleh dikutip pada bila-bila masa sepanjang tahun, walaupun dalam tempoh "cendawan". Di samping itu, cendawan madu hampir tidak pernah menjadi sengit, berkembang dalam kumpulan besar: anda boleh mengumpul lebih daripada satu keranjang dari satu tunggul. Dan yang paling penting, dari cendawan anda boleh memasak pelbagai hidangan, menggabungkan mereka dengan hampir semua bahan.

Cendawan madu di Bashkiria terdapat di kawasan Gumerovo, serta Mesyagutovo. Terdapat badan buah-buahan di kawasan stesen keretapi Pit of Happiness. Hutan dan jurang daun mentah penuh dengan pelbagai jenis cendawan, termasuk cendawan madu. Sila ambil perhatian bahawa sepanjang jalan serantau di ladang hutan, jika anda menyelidiki belukar, anda boleh menemui cendawan musim panas dan musim luruh.

Perlu diingat satu perkara penting dalam mengumpul cendawan: tidak pernah mengambil cendawan yang beracun dan terlalu besar. Badan buah-buahan ini sudah mengandungi produk penguraian yang menyerupai racun cadaverik, yang sangat berbahaya kepada tubuh manusia. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengumpul individu muda, kuat dan tanpa kerosakan. Di samping itu, untuk cendawan madu anda perlu pergi ke hutan pada waktu pagi, walaupun sebelum matahari memanas. Dalam kes ini, cendawan akan disimpan lebih lama.

Sekarang, selepas maklumat yang diterima, anda tahu bila memilih cendawan di Bashkiria, dalam apa hutan dan pada masa apa. Anda boleh selamat bersama: bawanya dengan bekas untuk cendawan, sandwic untuk makanan ringan, pisau dan pergi untuk cendawan.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan