Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Gruzdi - cendawan yang boleh dimakan: foto dan perihalan

Semua jenis payudara sentiasa bertumbuh dalam kumpulan, nama mereka berasal dari Gereja Slavonic "Georgian" (sekumpulan). Ya, dan topi dewasa spesimen cendawan yang boleh dimakan seringkali mencapai diameter 20 cm. Jadi, melakukan "memburu senyap" untuk cendawan putih sebenar, pemetik cendawan jarang datang tanpa tangan.

Di bawah ini anda dapat melihat gambar dan nama-jenis varieti cendawan dan mengetahui bahawa cendawan yang boleh dimakan sesuai untuk pickling dan pickling. Anda juga akan mendapat gambaran tentang apa payudara sebenar dan jenis lain cendawan yang boleh dimakan ini (kuning, pahit dan merah-coklat) kelihatan seperti.

Foto dan penerangan cendawan

Kategori: boleh dimakan.

Nama lain: beban kuning, gelombang kuning, menggaru.

Diterjemahkan dari bahasa Latin, nama "kuning" bermaksud "digam".

Cendawan payudara kuning (Lactarius scrobiculatus) mempunyai topi dengan diameter 6-28 cm Biasanya ia kuning, tetapi boleh menjadi coklat atau sedikit emas, sering dengan skala kecil. Dalam cendawan muda, ia mempunyai sedikit bentuk cembung, kemudian secara beransur-ansur meluruskan atau menjadi cekung. Tepi biasanya dilipat. Ia licin untuk sentuhan, dalam cuaca basah ia boleh menjadi lendir.

Beri perhatian pada gambar payudara kuning, kakinya 5-12 cm tinggi dengan ciri-ciri lubang kuning terang atau ciri-ciri, melekit dan melekit, sangat kuat, berongga.

Rekod: kerap, dalam kulat dewasa, biasanya dengan bintik coklat.

Pulpa: putih, tetapi berubah menjadi kuning apabila dipotong dan ketika berinteraksi dengan udara, seperti jus susu yang tebal. Ia mempunyai aroma buah yang lemah tetapi sangat menyenangkan.

Menurut keterangannya, benjolan kuning sangat mirip dengan benjolan fringed (Lactarius citriolens), ungu (Lactarius repraesentaneus) dan benar (resipi Lactarius). Suatu payudara fringed berbeza daripada kuning di dalamnya tumbuh secara eksklusif di hutan gugur dan, seperti yang sebenar, tidak mempunyai penyok pada kakinya. Dan loaf susu yang tidak boleh dimakan mempunyai jus susu berwarna ungu.

Apabila berkembang: dari pertengahan Julai hingga awal Oktober di negara-negara benua Eurasia yang sederhana.

Pelbagai payudara cendawan ini boleh didapati di tanah batu kapur hutan konifer, kurang kerap di sebelah birches.

Makan: Pemetik cendawan Rusia menganggapnya sebagai cendawan yang sangat lazat, mereka dimakan selepas perendaman awal dan mendidih.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): dalam bentuk rebusan sebagai cara untuk memerangi penyakit batu empedu.

Apa rupa cendawan seperti payudara sebenar (putih): foto dan perihalan

Kategori: boleh dimakan.

Nama lain: payudara putih, payudara mentah, payudara manusia, payudara basah.

Sejak permulaan abad XIX. dalam kalangan saintifik Rusia, payudara lada - Lactarius piperatus dipanggil kargo sebenar. Tetapi pada tahun 1942, saintis ahli sains, Boris Vasilkov membuktikan bahawa orang ramai menganggap resipi spesies Lactarius menjadi nyata.

Di atas, anda dapat melihat bagaimana payudara putih kelihatan dalam foto. Hatnya (diameter 6-25 cm) putih atau kekuningan. Dalam cendawan muda, ia adalah rata, tetapi akhirnya memperoleh bentuk corong. Di tepi bengkok ke bahagian dalam, hampir selalu ada bulu halus. Lekit dan sangat basah kepada sentuhan.

Jika anda melihat dengan teliti gambar roti asli, di atas topi anda, anda hampir boleh melihat serpihan sayur-sayuran yang melekat pada roti lebih kerap daripada cendawan lain.

Kaki (ketinggian 3-9 cm): putih atau kuning, silinder, berongga.

Dalam gambar roti asli, plat sering warna putih atau kekuningan kelihatan jelas.

Pulpa: putih dengan jus susu putih, yang, apabila berinteraksi dengan udara, menjadi kotor kuning atau kelabu. Bau serupa dengan aroma buah segar.

Doubles: bootstrap putih (Russula delica), perbezaan utama adalah ketiadaan jus susu terakhir. Pemain biola (Lactarius vellereus) juga kelihatan seperti payudara putih, hanya topi yang lebih "dirasakan" dan tiada pistol. Whisker putih (Lactarius pubescens) jauh lebih kecil daripada payudara dan dengan topi yang lebih pubescent. Aspen payudara (Lactarius controversus) tumbuh di bawah aspen, di mana payudara sejati hampir tidak pernah dijumpai. Dan jus susu dari longgokan lada (Lactarius piperatus) bertukar hijau apabila berinteraksi dengan udara.

Cendawan cendawan putih tumbuh dari awal bulan Julai hingga akhir September di rantau Volga, Siberia dan Ural.

Di mana saya boleh mencari: di hutan luruh dan bercampur berhampiran pokok birch.

Makan: garam selepas mendidih lama untuk menghilangkan kepahitan. Di bawah tindakan air garam, payudara asli yang berair dan berdaging mendapat warna biru, dan selepas 40 hari anda sudah dapat menikmati rasa mereka. Di Siberia, dengan tradisi, payudara sejati dijadikan masin bersama-sama dengan cendawan dan cendawan. Semasa hidangan terkenal yang disusun pada tahun 1699 oleh Uskup Agung Moscow dan semua Rusia Andrian, tetamu disajikan, antara hidangan lain, "tiga pai panjang dengan cendawan, dua pai kecil dengan cendawan, cendawan sejuk di bawah lobak, muffin sejuk dengan mentega, marmalade panas dengan jus dan ya minyak ... ". Di Eropah Barat, benjolan nyata dianggap sebagai cendawan yang tidak boleh dimakan, dan di Rusia ia telah lama dipanggil raja cendawan. Berat sebenar kalori melebihi daging lemak: dalam bahan kering, kandungan protein mencapai 35%.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): dalam rawatan kegagalan buah pinggang dan urolithiasis.

Apa jenis cendawan yang boleh dimakan sesuai untuk pengasinan: nafsu pahit

Kategori: boleh dimakan.

Di atas adalah gambar bagaimana rupanya payudara pahit (Lactarius rufus). Topinya berukuran 3-12 cm, biasanya berwarna coklat atau kemerah-merahan, mempunyai bentuk loceng, meluruskan terasa dengan waktu, tubercle berbentuk kerucut kecil muncul di tengah. Dalam cendawan matang, kemurungan. Untuk sentuhan licin, dengan sedikit pubescence, selepas hujan atau dalam cuaca basah ia boleh melekit dan licin. Tepi, sebagai peraturan, sangat bengkok ke dalam dan lebih ringan daripada pusat.

Kaki (ketinggian 3-9 cm): agak nipis, berbentuk silinder, serupa dengan warna ke topi. Ia ditutup dengan bulu cahaya dan mempunyai penebalan yang ketara di pangkalan.

Rekod: kerap dan tidak luas.

Pulpa: sangat rapuh, menghasilkan jus susu putih yang tebal pada potongan. Ia tidak boleh mengeluarkan bau, dan cendawan mendapat namanya untuk rasa pahit lada.

Jenis payudara dalam foto dan penerangan ini sama dengan yang tidak boleh dimakan hati hati (Lactarius hepaticus)jus susu yang jelas kelihatan kuning di udara; lactifer camphor yang boleh dimakan (Lactarius camphoratus) yang mempunyai bau kapur karam yang ciri, dan paya laktarius (Lactarius sphagnei)tumbuh hanya di tanah lapang.

Apabila berkembang: dari pertengahan Julai hingga akhir bulan September di hampir semua negara bahagian utara Eropah dan Asia.

Di mana saya boleh mencari: di atas tanah berasid hutan konifer, kurang kerap di hutan birch yang tebal.

Payudara pahit hanya sesuai untuk pengambilan garam, dan hanya selepas perendaman teliti dengan perubahan air yang berterusan (10-12 jam). Ini dilakukan untuk menghilangkan kepahitan. Apabila berinteraksi dengan air garam, jenis susu yang boleh dimakan ini menjadi gelap.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai. Walau bagaimanapun, para saintis telah mempelajari cara mengasingkan bahan yang menghalang pertumbuhan bakteria Staphylococcus aureus, jerami dan Escherichia coli dari payudara pahit.

Penting! Payudara pahit boleh mengumpul nukleus radioaktif cesium-137, yang menetap di hati dan otot manusia dan haiwan, jadi anda tidak perlu mengumpul cendawan ini dalam bidang pencemaran radioaktif.

Nama lain: pahit, pahit merah, kepahitan. Pemetik cendawan memanggil chestnut pahit seorang pengembara, kerana dia sering dijumpai semasa "memburu senyap."

Susu payudara merah seperti (Lactarius volemus)

Kategori: boleh dimakan.

Cendawan yang boleh dimakan dari payudara merah dan coklat mempunyai topi yang agak besar - sehingga 18 cm diameter (membosankan, coklat muda, kurang kerap dengan hue oren merah atau terang). Dalam cendawan muda ia adalah bulat, tetapi dengan masa ia menjadi sujud, dan kemudian tertekan.

Seperti yang dapat dilihat dalam foto cendawan yang boleh dimakan cendawan, tepi topi sering bengkok ke bahagian dalam. Sentuhannya biasanya kering dan lancar, tetapi boleh ditutup dengan jaringan retak kecil, dan dalam cuaca basah menjadi lendir atau lengket.

Kaki (ketinggian 3-12 cm): baldu, kuat dan tebal, berbentuk silinder. Warna biasanya tidak berbeza daripada topi.

Rekod: sempit dan kerap, sedikit merah jambu atau kuning, tetapi lebih kerap putih. Apabila ditekan, bintik-bintik coklat membentuk di permukaan.

Perhatikan gambar pelbagai cendawan ini: daging cendawan sangat rapuh, putih atau kemerah-merahan. Rasanya manis. Satu cendawan cendawan yang baru dipotong herring atau kepiting rebus.

Doubles: susu susu (Lactarius mitissimus), tetapi kulit pada topinya tidak retak, dan cendawan itu sendiri lebih kecil.

Apabila berkembang: dari awal bulan Ogos hingga pertengahan Oktober di hampir semua negara Eropah.

Spesies cendawan cendawan merah boleh ditemui di hutan yang berbeza di sebelah mana-mana spesies pokok. Lebih suka tempat gelap lembap.

Dada merah coklat ditemui walaupun di ketinggian 1000 m di atas paras laut.

Makan: sangat lazat dalam bentuk masin dan goreng.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: duodenum, licin, semulajadi, spurge, sub-milkman.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan