Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Champignons - cendawan yang boleh dimakan: gambar, penerangan spesies

Nama Rusia untuk champignon cendawan berasal dari kata-kata Perancis champignon, yang bermaksud hanya "cendawan". Kita semua telah lama terbiasa dengan hakikat bahawa champignons yang boleh dimakan ditanam di rumah hijau khas, dan oleh itu kita anggap cendawan ini hampir buatan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak jenis champignons yang berkembang dalam keadaan semula jadi: di hutan, dan padang rumput dan padang rumput. Mereka tidak kurang enak daripada yang ditanam dalam cendawan buatan dan pastinya tidak mengandungi sebarang aditif.

Pada halaman ini, anda boleh mencari gambar dan penerangan tentang spesies champignons yang berkembang dalam keadaan semula jadi: medan, biasa, gelanggang berganda dan Bernard.

Bagaimana cendawan biasa kelihatan: foto dan perihalan

Kategori: boleh dimakan.

Topi Champignon (Agaricus campestris) (diameter 6-16 cm): putih atau coklat muda, mempunyai bentuk hemisfera, yang akhirnya berubah menjadi hampir terbuka. Untuk sentuhan lembut, kurang cenderung dengan skala kecil.

Seperti yang dapat dilihat dalam gambar jenis champignon ini, kaki cendawan (ketinggian 4-11 cm) warna yang sama dengan topi, lurus dan bahkan, mengembang lebih dekat dengan pangkalan. Bahagian tengah mempunyai cincin putih lebar yang ketara.

Rekod: menukar warna dari keputihan menjadi merah muda, dan kemudian berwarna coklat muda.

Pulpa: putih, tetapi ia menjadi merah jambu di tapak istirahat dan apabila berinteraksi dengan udara.

Menurut penerangannya, champignon biasa adalah sukar untuk mengelirukan dengan mana-mana spesies lain, tidak ada beregu dalam kulat ini.

Apabila berkembang: dari akhir Mei hingga pertengahan Oktober di negara-negara Eurasia yang sederhana.

Di mana saya boleh mencari: di atas tanah yang disenyawakan di taman dan taman atau di tanah perkuburan. Melalui asfalt dan permukaan keras yang lain, cendawan champignon jenis ini boleh menghasilkan tekanan yang bertentangan dengan tujuh atmosfera.

Makan: Cendawan biasa yang boleh dimakan biasa digunakan dalam memasak dalam hampir apa-apa bentuk, kecuali untuk garam dan jeruk.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): dalam bentuk tincture, yang mempunyai kesan bakterisida yang kuat. Ubat ini dianggap sangat berkesan semasa wabak demam kepialu.

Nama lain: real champignon, pechilitsa (di Ukraine dan Belarus).

Field champignon: penampilan dan penerangan foto

Kategori: boleh dimakan.

Pada tahun 1762 lapangan champignon (Agaricus arvensis) Profesor Jacob Schaeffer, seorang pakar botani, ahli ilmu pengetahuan, dan ahli entomologi, mengetengahkan kumpulan yang berasingan sebagai profesor di Universiti Wittenberg dan Tübingen.

Dalam penampilan, champignon medan sedikit berbeza daripada spesies lain. Hat (diameter 7-22 cm): putih, kelabu, krim atau ocher ringan (dalam cendawan lama) dengan sisa-sisa seprai. Ia mempunyai bentuk telur kecil atau loceng, tetapi dari masa ke masa ia menjadi hampir tersebar dengan tubercle yang ketara di tengah. Tepi cendawan muda dibalut ke dalam, kemudian menjadi ikal. Dalam cuaca kering, mereka boleh retak dengan sangat, kerana mereka menjadi tidak sekata dan koyak. Sentuhannya licin, dalam kes yang jarang berlaku dengan skala kecil.Kaki (ketinggian 5-12 cm): biasanya warna yang sama seperti topi, bertukar kuning apabila ditekan, berserabut, mempunyai bentuk silinder dan cincin dua lapisan besar. Selalunya dari bawah ke bahagian atas. Dalam cendawan muda, pepejal, tetapi akhirnya menjadi kosong. Mudah untuk melepaskan diri dari topi.

Rekod: boleh putih-kelabu, kecoklatan, dengan warna mustard atau warna ungu, dalam cendawan lama coklat tua atau hitam.

Pulpa: putih atau kuning muda, sangat padat, bertukar kuning pada potongan dan apabila berinteraksi dengan udara. Rasa manis.

Penerangan dan gambar lapangan champignon adalah serupa dengan gambaran dan gambar grebe pucat pucat (Amanita phalloides) dan champignon berkulit kuning (Agaricus xanthodermus).

Walau bagaimanapun, toadstool pucat tidak mempunyai bau aroma dan mempunyai cincin satu lapisan di kaki. Dan juventignon berkulit kuning mempunyai bau ubat yang kuat karbol.

Cendawan padang tumbuh dari akhir Mei hingga awal November di wilayah utara Rusia.

Di mana saya boleh mencari: di kawasan lapang hutan, ladang dan padang rumput, boleh didapati di kawasan pergunungan, jelatang atau merapikan. Sekumpulan besar juara lapangan kadang-kadang membentuk "cincin penyihir".

Makan: kedua-dua segar dan selepas apa-apa jenis pemprosesan. Cendawan sangat lazat, di banyak negara ia dianggap sebagai makanan istimewa.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): dalam bentuk ekstrak sebagai alat yang berkesan dalam rawatan kencing manis. Decoctions dari zaman kuno digunakan di pedalaman sebagai penawar untuk gigitan ular.

Penting! Cendawan padang sering mengumpul logam berat. Dos yang tinggi kadmium, tembaga dan unsur lain boleh membahayakan kesihatan. Cuba pilih cendawan di kawasan yang bersih secara ekologi.

Inggeris memanggil cendawan kuda cendawan padang - "cendawan kuda", kerana ia sering tumbuh di kotoran kuda.

Cendawan Edible Cendawan Bernard

Kategori: boleh dimakan.

Bernard champignon hat (Agaricus bernardii) (diameter 6-16 cm): putih, kelabu atau ashy, sedikit cembung atau hampir rata, kadang-kadang dengan skala. Sangat tebal, dengan pinggirnya berpaling ke dalam. Dalam cuaca kering, ia boleh ditutup dengan retakan nipis.

Kaki (ketinggian 4-12 cm): mempunyai bentuk silinder.

Rekod: sangat kerap. Cendawan muda berwarna merah jambu pucat, dari masa ke masa mereka menjadi coklat berkrim.

Pulpa: putih, ternyata bertukar merah jambu dengan usia.

Foto dan perihalan cendawan Bernard champignon menyerupai penulisan gelung berganda dua (Agaricus bitorquis) dengan bau masam, cincin berganda. Walau bagaimanapun, topi Agaricus bitorquis tidak retak.

Apabila berkembang: dari akhir bulan Jun hingga pertengahan Oktober di hampir semua negara Eropah.

Di mana saya boleh mencari: pada garam atau tanah berpasir.

Makan: dalam apa jua bentuk.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Penting! Cendawan Bernard sering tumbuh di sepanjang jalan-jalan dan lebuh raya yang tercemar dan sangat menyerap wap minyak dan kotoran jalan raya, jadi gunakan hanya cendawan yang dikumpulkan di tempat-tempat yang bersih secara ekologi.

Penerangan mengenai double-champignon

Kategori: boleh dimakan.

Dua gelang kaki champignon (Agaricus bitorquis) (ketinggian 4-12 cm): licin, putih, dengan cincin berganda.

Rekod: warna merah kerap, berwarna merah jambu atau merah.

Pulpa: padat, dipotong dan ketika berinteraksi dengan udara dengan perlahan tetapi ternyata bertukar merah jambu.

Cendawan itu mendapat namanya kerana ciri cincin berganda yang terbentuk oleh sisa-sisa seprai.

Hat (diameter 5-18 cm): mati putih atau kelabu muda. Fleshy dan tebal, biasanya licin ke sentuhan dan hanya dalam kes yang jarang berlaku dengan skala kecil.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Penting! Selalunya, dua champignons bergigi tumbuh berhampiran lebuh raya yang sibuk dan jalan kotor, sehingga mereka dapat mengumpul bahan-bahan berbahaya.

Nama lain: sidewalk champignon.

Penerangan mengenai cendawan dua champignon adalah sama dengan keterangan juara Bernard.

Apabila berkembang: dari awal bulan Mei hingga akhir bulan September di negara-negara di benua Eurasia yang sederhana.

Di mana saya boleh mencari: di atas tanah yang disenyawakan di kebun dan kebun, sering di taman bandar, parit dan di tepi jalan.

Makan: dalam apa jua bentuk.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan