Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan cendawan: foto, perihalan

Cendawan dan cendawan sangat lazat direbus dan digoreng. Seringkali mereka digunakan untuk pelbagai jeruk. Kerana kebahagiaan mereka, produk hutan ini sangat popular di kalangan pemetik cendawan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui cara membezakan lalat lumut dari kulat lain yang mungkin tidak boleh dimakan.

Pada halaman ini, anda akan mengetahui bagaimana cendawan kelihatan seperti pada cendawan dan bagaimana cetek roda hijau berbeza dari roda lentur yang rusuk dan merah. Anda juga boleh berkenalan dengan gambar dan perihalan cendawan lalat lumut dan mendapatkan maklumat tentang rakan-rakannya.

Apa cendawan kelihatan seperti cendawan hijau

Kategori: boleh dimakan.

Nama cendawan kelihatan seperti cendawan hijau, nama cendawan bercakap untuk dirinya sendiri. Hat (diameter 4-12 cm): biasanya hijau-kelabu atau zaitun, mungkin sedikit coklat. Bentuknya sedikit cembung, baldu ke sentuhan.

Kaki (ketinggian 3-11 cm): dalam bentuk silinder, berkembang dari bawah ke bawah, mungkin dengan jejaring kecoklatan.

Perhatikan foto pulpa roda tenaga hijau: ia putih, pada potong itu boleh menjadi sedikit biru.

Walaupun penerangannya agak mulia, cendawan cendawan sangat kerap ditutup dengan acuan, yang boleh membahayakan manusia. Oleh itu, sangat penting untuk memilih cendawan tanpa acuan.

Apabila berkembang: dari pertengahan Mei hingga awal Oktober di seluruh Rusia, serta di negara-negara Eropah, Amerika Utara dan Australia.

Di mana saya boleh mencari: dalam semua jenis hutan.

Makan: sangat lezat, goreng dan cendawan acar, tetapi tidak sesuai untuk penyimpanan jangka panjang (hitam apabila kering). Lebih baik makan segera selepas memasak.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Cendawan merah cendawan: foto dan nama lain

Kategori: boleh dimakan.

Hat Xerocomus rubellus (diameter 3-9 cm): merah, raspberry atau coklat.

Lihatlah gambar itu, bagaimana lalat lumut merah kelihatan seperti pada usia muda: topi cendawan kecil cembung, berkilat. Lama kelamaan, ia hampir meluruskan. Kupas sukar untuk dipisahkan dari pulpa, selepas cuaca kering yang lama dapat ditutup dengan jaringan retak kecil.

Kaki (ketinggian 4-12 cm): raspberry, merah atau merah muda, sedikit lebih ringan daripada topi, di atasnya mungkin kekuningan. Dilengkapi dengan skala kecil, berkembang dari bahagian bawah ke atas, mempunyai bentuk silinder, pepejal.

Lapisan tubular: kuning atau dengan warna kehijauan atau zaitun. Dengan tekanan yang kuat, ia menjadi biru dengan ketara.

Seperti yang dapat dilihat dalam gambar cendawan merah, cendawan ini mempunyai pulpa yang sangat padat, kuning, terasa kebiruan pada potongan dan ketika berinteraksi dengan udara.

Apabila berkembang: dari awal Ogos hingga akhir September di benua Eurasia dan di Asia. Ia didapati di Amerika Utara, tetapi sangat jarang.

Di mana saya boleh mencari: di atas tanah hutan daun di rumput rendah atau lumut, biasanya berhampiran dengan oak.

Makan: cendawan yang sangat lazat, tetapi ia menjadi gelap apabila terasa kering, jadi ia disyorkan untuk menggunakannya dalam bentuk yang diasinkan atau digoreng.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain untuk rol roda merah: boletus merah, boletus merah, boletus merah, roda buluh kemerahan, boletus merah.

Roda roda cendawan patah: foto dan perihalan

Kategori: boleh dimakan.

Hat Xerocomus chrysenteron (diameter 3-11 cm): matte, zaitun, burgundy atau coklat.

Jika anda melihat dengan teliti gambar lumut fizikal, anda dapat melihat corak jejaring yang tidak dapat dilihat dan rangkaian kerutan. Oleh sebab itu, cendawan itu mendapat namanya. Cendawan matang mempunyai bentuk bantal bengkak, tetapi ia juga mungkin sedikit tertekan di tengah. Untuk sentuhan baldu.

Kaki (ketinggian 5-12 cm): kekuningan di atas, dan burgundy di bahagian bawah, ditutup dengan skala kecil, pepejal (cendawan lama mungkin berongga), mempunyai bentuk kelab.

Lapisan tubular: krim, kuning atau zaitun berwarna, berubah biru di tapak tekanan.

Pulpa: putih atau kekuningan, sangat biru di tempat potong atau pecah. Ia tidak mempunyai bau dan rasa yang jelas.

Apabila berkembang: dari awal Julai hingga pertengahan September di Eropah dan Timur Jauh.

Di mana saya boleh mencari: di atas tanah berasid dari semua jenis hutan, terutamanya berhampiran pokok beech dan oak.

Makan: dalam bentuk masin dan kering.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: kincir angin kuning, roda api kuning kuning, boletus padang rumput.

Bagaimana untuk membezakan roda dua roda dari beregu

Roda roda dua bergandaroda buluh berbintik (Xerocomus chrysenteron). Cendawan ini boleh dibezakan oleh lapisan pigmen nipis dan kemerah-merahan di bawah kulit.

Gelung roda roda merah - cendawan polish (Xerocomus badius) dan injap roda fisur (Xerocomus chrysenteron). Tetapi cendawan Poland, yang paling sering dijumpai di sebelah konifer - rempah atau pain, mempunyai warna topi yang lebih gelap. Satu kaki lalat lumut fizikal mempunyai warna kemerahan yang kuat dan juga terutamanya tumbuh di hutan konifer.

Satu lagi double roda roda fizikal adalah lumut kaki merah jambu (Xerocomus trancatus). Cendawan ini hanya berbeza kerana ia tumbuh secara eksklusif dalam hutan luruh.

Komen:
  1. Nina:

    Menemui cendawan di rumah dan ingin tahu nama mereka

Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan