Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan payung yang boleh dimakan: foto dan perihalan

Cendawan payung tergolong dalam keluarga Champignon dan mempunyai nama mereka sebagai penampilan asalnya. Malah, cendawan yang boleh dimakan ini menyerupai payung yang ditemui semasa hujan. Hadiah-hadiah hutan ini mempunyai kualiti pengertian yang lezat, sebab itulah mereka sangat dihargai oleh para pecinta "memburu senyap".

Pada halaman ini, anda boleh mengetahui payung apa yang kelihatan, di mana ia berkembang dan bagaimana membezakan payung dari cendawan lain. Anda juga boleh melihat foto dan penerangan mengenai payung-payung pelbagai jenis (putih, beragam dan merah).

Apa bentuk payung cendawan putih, gambar cendawan

Kategori: boleh dimakan.

Topi cendawan payung (Macrolepiota excoriata) (diameter 7-13 cm): biasanya putih abu-abu, berdaging, dengan skala ketinggalan, mungkin krim atau coklat muda. Dalam cendawan muda, ia mempunyai bentuk telur, dengan masa ia menjadi hampir rata, dengan tubercle coklat yang jelas di tengah.

Perhatikan foto payung cendawan putih: pinggir topinya ditutup dengan serat keputihan.

Kaki (ketinggian 5-14 cm): berongga, mempunyai bentuk silinder. Biasanya sedikit melengkung, putih, lebih gelap di bawah cincin. Ia bertukar coklat dengan ketara daripada sentuhan.

Rekod: putih, sangat kerap dan bebas. Cendawan lama menjadi coklat atau dengan warna coklat.

Pulpa: putih, dengan bau tidak toleran yang menyenangkan. Apabila berinteraksi dengan udara, warna pada potongan tidak berubah.

Cendawan payung putih kelihatan seperti spesies motley (Macrolepiota procera), tetapi ia lebih besar. Juga, kepelbagaian putih menyerupai payung mastoid (Macrolepiota mastoidea), cendawan payung Conrad (Macrolepiota konradii), dan lepiota yang tidak boleh dimakan secara beracun (Lepiota helveola). Penampilan Conrad mempunyai kulit yang tidak menutupi topi, topi yang tajam di dekat payung mastoid, dan lepiot beracun bukan sahaja lebih kecil, tetapi juga dengan warna merah jambu di tempat istirahat atau potong.

Apabila berkembang: dari pertengahan Jun hingga awal Oktober di hampir semua negara benua Eurasia, serta di Amerika Utara, Afrika Utara dan Australia.

Di mana saya boleh mencari: di kawasan yang bebas dari semua jenis hutan - penjelasan, tepi, padang rumput dan padang rumput.

Makan: biasanya digabungkan dengan hidangan ikan atau daging. Dalam cendawan dewasa, hanya topi yang perlu diambil, kaki paling kerap berongga atau berserabut. Cendawan lazat, terutamanya popular dalam masakan tradisional Cina.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): sebagai ubat rematik.

Nama lain: payung cendawan medan.

Umpan cendawan yang boleh dimakan memerah dan gambarnya

Kategori: boleh dimakan.

Topi cendawan payung yang berbulu (rhacodes Chlorophyllum) (diameter 7-22 cm): coklat, kelabu atau coklat muda, dengan skala berserabut. Dalam cendawan muda, ia mempunyai bentuk telur ayam kecil, yang kemudiannya perlahan diluruskan ke bentuk berbentuk loceng, dan selepas itu ia menjadi hampir rata, biasanya dengan tepi terselip.

Kaki (ketinggian 6-26 cm): sangat licin, coklat muda atau putih, gelap dari masa ke masa.

Dalam gambar cendawan payung pelbagai ini, jelas kelihatan bahawa bentuk berongga, bentuk silinder dari kaki menyimpang dari bawah ke atas. Mudah untuk melepaskan diri dari topi.

Rekod: biasanya putih atau krim. Apabila ditekan, mereka menjadi oren, merah jambu atau kemerah-merahan.

Pulpa: berserabut dan rapuh, putih.

Sekiranya anda melihat dengan teliti gambar cendawan payung merah, maka pada kepingan anda anda dapat melihat kesan merah-coklat. Ini amat ketara dalam pulpa kaki. Ia mempunyai rasa dan aroma yang menyenangkan.

Doubles: cendawan payung girlish (Leucoagaricus nympharum), elegan (Macrolepiota gracilenta) dan variegated (Macrolepiota procera). Topi payung gadis itu lebih ringan, dan warna buburnya hampir tidak berubah di tempat istirahat atau potongan. Cendawan payung anggun lebih kecil, pulpa juga tidak berubah warna. Payung bervariasi lebih besar daripada memerah, dan tidak mengubah warna pulpa apabila berinteraksi dengan udara. Cendawan payung memerah juga menyerupai racun Chlorophyllum brunneum dan lead-slag chlorophyllum (Chlorophyllum molybdites). Tetapi klorofilum pertama dapat dibezakan dari cendawan payung merah dengan warna yang lebih coklat dari topi dan kaki, juga dengan skala besar pada topi, dan sanga sanga tumbuh hanya di Amerika Utara.

Apabila berkembang: dari pertengahan Jun hingga awal November di negara-negara Eropah dan Asia, serta di Amerika Utara dan Afrika Utara.

Di mana saya boleh mencari: lebih suka tanah yang subur dan kaya humus dari hutan luruh. Ia ditemui di padang rumput, kawasan hutan atau di taman bandar dan dataran.

Makan: dalam hampir apa-apa bentuk, hanya perlu membersihkan cendawan dari skala keras.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Penting! Menurut saintis, cendawan payung yang memerah boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk, jadi penghidap alergi harus berhati-hati apabila menggunakannya.

Nama lain: cendawan payung yang cerah.

Variegated Payung Cendawan: foto dan perihalan

Kategori: boleh dimakan.

Hat cendawan payung motley (Macrolepiota procera) (diameter 15-38 cm): berserabut, kelabu atau kuning air, dengan skala coklat gelap. Dalam cendawan muda, ia mempunyai bentuk bola atau telur ayam yang besar, maka ia terbuka ke kerucut, maka ia menjadi seperti payung.

Seperti yang dapat anda lihat dalam foto cendawan payung motley, tepi topinya biasanya bengkok ke bahagian dalam, dan di tengahnya terdapat tubercle gelap bentuk bulat.

Kaki (ketinggian 10-35 cm): homogen, coklat. Selalunya dengan cincin skala, dengan cincin atau sisa-sisa seprai pada kaki. Hollow dan berserabut, mempunyai bentuk silinder dan mudah dilepaskan dari topi. Penebalan bulat kelihatan sangat asas.

Rekod: kerap dan longgar, putih atau kelabu muda. Mudah untuk melepaskan diri dari topi.

Pulpa: longgar dan putih. Ia mempunyai aroma cendawan yang lemah tetapi menyenangkan seperti cendawan atau champignon.

Menurut perihalan, jamur motley payung mirip dengan klorofil beracun - timbunan-sanga (Chlorophyllum molybdites) dan Chlorophyllum brunneum. Lead-slag jauh lebih kecil daripada cendawan payung motley dan hanya terdapat di Amerika Utara, dan daging Chlorophyllum brunneum berubah warna di tapak sepotong atau pecah. Juga, cendawan payung motley boleh dikelirukan dengan payung yang boleh dimakan elegan (Macrolepiota gracilenta) dan kemerahan (Chlorophyllum rhacodes). Tetapi anggun lebih kecil, dan memerah bukan sahaja lebih kecil, tetapi juga mengubah warna pulpa.

Apabila berkembang: dari pertengahan Jun hingga awal November di negara-negara benua Eurasia yang sederhana, serta di Amerika, Australia, Cuba dan Sri Lanka.

Di mana saya boleh mencari: pada tanah berpasir dan ruang terbuka, dan bukan sahaja di padang rumput hutan atau tepi hutan, tetapi juga di taman bandar dan dataran.

Makan: selepas pembersihan awal dari skala, penutup boleh digunakan dalam memasak dalam hampir apa-apa bentuk, termasuk keju. Kaki adalah kaku, jadi mereka tidak dimakan. Payung motley menyerupai champignons secukupnya. Ia amat dihargai oleh pakar masakan Perancis yang mengesyorkan menggorengnya dengan minyak dengan herba. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa cendawan ini sangat goreng. Di Itali, payung motley dipanggil mazza di tamburo ("tongkat").

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): dalam bentuk merebus sebagai alat dalam rawatan rematik.

Nama lain: cendawan payung besar, cendawan payung tinggi, "drumsticks".

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan