Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan mentega yang boleh dimakan: foto dan keterangan

Cendawan madu adalah badan berbuah yang sangat popular di kalangan sebilangan besar pemetik cendawan. Selalunya, mereka tumbuh dalam kumpulan besar di satu pokok atau tunggul. Malah namanya "agarika madu" menunjukkan pemikiran kulat yang tumbuh di atas tunggul. Dan sememangnya, hampir semua spesies madu agarik suka menetap di tunggul busuk tua, serta di pohon-pohon yang jatuh, cawangan besar yang jatuh dan pokok dan semak yang berpenyakit. Kadang-kadang badan berbuah ini tinggal di tumbuh-tumbuhan hidup, yang membawa kepada kematian mereka. Terdapat pengecualian - kunyit madu, yang memilih jurang, padang rumput, pokok alder dengan kelembapan tinggi, sawah, glades hutan dan jalan-jalan sebagai habitat mereka.

Kenapa madu agar menjadi gelap?

Yang paling biasa dan terkenal, ramai menyebut cendawan musim luruh. Selalunya sinonim digunakan untuknya: merapikan, gelap, merapikan keras. Madu madu gelap mampu menyebar di kawasan hutan yang luas. Mereka tumbuh bukan sahaja di hutan dengan pokok daun, tetapi juga di hutan rumput, hutan pain. Selalunya cendawan cemara gelap dijumpai di sebelah tumbuhan renek di tepi hutan. Badan berbuah ini tumbuh di seluruh Rusia, walaupun di Hemisfera Utara dan di kawasan subtropika.

Spruce cendawan dianggap boleh dimakan dan yang paling dikenali spesis lain, kerana warna gelap topi. Cendawan ini, seperti cendawan musim luruh, tumbuh di atas pokok-pokok tua dan mati, di batang dan akar pokok-pokok yang jatuh, di atas tusuk-tusuk pinus dan cemara yang busuk.

Cendawan cemara adalah serupa dengan wakil musim luruh yang lain, tetapi ia berbeza dengan sedikit warna. Dia mempunyai topi nipis warna gelap, hampir coklat. Kaki silinder dari kulat ditutupi oleh cincin warna putih coklat. Musim koleksi untuk cendawan madu ini bermula pada pertengahan bulan Ogos dan berlangsung sehingga Oktober, dan kadang-kadang, dalam cuaca panas yang hangat, hingga pertengahan November. Walaupun nilai cendawan yang boleh dimakan ini rendah, kerana ia mempunyai rasa pahit, sifat pemakanannya tidak kalah dengan spesies musim gugur agarika madu.

Tunggul-tunggul dan pokok-pokok di mana madu-madu agar-agar tumbuh gelap ditembusi oleh miselium, bercahaya di dalam kegelapan. Jika anda tidak takut dan datang ke hutan, anda boleh melihat tempat bercahaya di mana tumbuh-tumbuhan madu tumbuh.

Semua spesies cendawan madu adalah kulat parasit yang menetap di atas pokok hidup, membunuh mereka dalam 3-4 tahun. Buah-buahan berbuah ini tumbuh bukan sahaja di hutan daun berdaun dan bercampur-campur. Mereka boleh didapati di pokok-pokok konifer: pinus dan firs. Itulah sebabnya naungan cendawan berubah, dan kita faham kenaikkan madu agar menjadi gelap. Miselium merayap di bawah kulit pohon, membunuh cambium, yang terletak di antara kulit kayu dan kayu. Kepahitan spesies pain menyebar ke dalam badan berbuah, dan kayu gelap memberikan warna cemara warna.

Apa cendawan musim luruh tua musim luruh kelihatan seperti dan miselium mereka

Kami menawarkan anda untuk mengetahui keterangan dan gambar cendawan cemara.

Nama Latin: Solidipes Armillaria;

Jantina: cendawan cendawan musim luruh;

Kerajaan: cendawan;

Keluarga: physiacrylate;

Gred: agaric;

Sinonim: madu agaric gelap, merapikan, musim luruh cemara, tanah.

Topi: diameter 4 hingga 10 cm, menyerupai bentuk hemisfera, cembung, warna coklat, tanpa warna kuning. Di atas topi terdapat skala besar warna coklat gelap. Penimbangnya jelas kelihatan pada latar belakang cahaya topi. Dengan pertumbuhan cendawan, topi cembung menjadi lebih.

Rekod: putih, dengan umur menjadi jerawatan dengan warna merah kemerah-merahan.

Pulpa: longgar, dengan warna putih atau sedikit kekuningan, tidak mempunyai bau.

Kaki: ketinggian dari 5 hingga 10 cm, tebal 1-2,5 cm, berbentuk silinder, di dasar dengan penebalan sedikit. Kaki itu terasa kering dengan sentuhan, mempunyai warna coklat dari bahagian bawah. Cincin di sekitar kaki didefinisikan dengan baik, diucapkan putih. Di bahagian bawah cincin, kepingan coklat kelihatan jelas di sepanjang pinggir filem.

Kesamaan: hemp rempah gelap dianggap sebagai spesies madu yang boleh dimakan dan paling dikenali. Sangat mengingatkan supaya musim bunga madu musim gugur yang boleh dimakan tumbuh pada masa yang sama.

Pengedaran: tumbuh di seluruh Rusia, kecuali Far North. Musim koleksi bermula pada bulan Julai dan berakhir pada pertengahan Oktober. Bergantung pada keadaan iklim sesuatu wilayah, ia boleh berkembang pada akhir bulan Oktober dan bahkan pada awal November. Tumbuh dalam keluarga kecil, lebih suka serangga dan pokok-pokok yang jatuh, serta tunggul. Kadang-kadang terdapat pada pokok-pokok daun, serta pokok renek berhampiran.

Sebuah gambar yang memvisualkan cendawan memasak yang boleh dimakan membantu pemetik cendawan untuk melihat perbezaan antara kulat dan spesies palsu.

Worm cemara musim luruh kadang-kadang dipanggil tanah, kerana ia sering tumbuh di hutan campuran dengan dominasi kayu mereput. Spesies ini menetap di tanah jajahan berhampiran tompok rimbun atau pain yang teruk, serta di batang pokok mati. Seperti yang telah dinyatakan, nilai pemakanannya tidak kalah dengan cendawan musim luruh, walaupun ia mempunyai rasa pahit. Untuk menghilangkan rasa ini, agar-agar agar-agar matang sebelum matang: direbus dalam air asin 2 kali selama 20 minit, setiap kali menggunakan air baru.

Kami mencadangkan anda melihat lebih banyak gambar cendawan yang boleh dimakan yang gelap yang akan membantu pemetik cendawan mengkaji mereka dari sudut yang berbeza:

Ia mesti dikatakan bahawa kerajang palsu bengkak sangat mirip dengan yang gelap. Ia tumbuh di hutan yang sama dan lebih memilih spesies pokok yang sama. Dalam kes ini, anda harus melengkapkan diri anda dengan maklumat terperinci yang akan membantu mengenali spesies yang boleh dimakan yang disebut di antara yang palsu. Oleh itu, mengetahui apa cendawan rempah yang boleh dimakan, anda akan melindungi kesihatan dan kesihatan orang tersayang anda.

Miselium bentuk agaric gelap di bawah kulit kayu mycelial hitam, yang jelas kelihatan walaupun dengan mata kasar. Spora dari badan berbuah ini adalah elips, licin dan tidak berwarna. Yang paling penting adalah hakikat bahawa cendawan cemara gelap hanya tumbuh di bahagian bawah pokok mati, kadang-kadang ditemui pada batang hidup. Stumps memilih spesies konifer yang paling biasa, yang paling sering ditanam. Semak foto lain cendawan cemara, yang jelas menggambarkan penampilan mereka:

Perlu dikatakan bahawa agaric gelap di hutan konifer boleh menangkap wilayah besar, terutama jika terdapat banyak pokok tumbang yang mentah. Sebagai contoh, di hutan konifer Switzerland, cendawan cendawan didapati dalam cendawan coklat gelap kira-kira 35 hektar. Walaupun badan berbuah ini tumbuh di tanah jajahan dari bulan Ogos hingga November, hasil besar madu madu gelap jarang terjadi - sekali setiap 3-4 tahun.

Cara membezakan cendawan cemara dari cendawan yang serupa dengan grebes (dengan gambar)

Pemetik cendawan yang berpengalaman, mengetahui apa cendawan cemara kelihatan, tidak akan mengelirukan mereka dengan sarang lebah merah bata yang palsu. Cendawan yang tidak boleh dimakan ini tumbuh pada tunggul yang sama, tetapi berbeza dalam berbuah kemudian dan mempunyai daging pahit. Jika anda baru-baru ini menjadi penggemar "memburu senyap", cuba beberapa kali untuk pergi ke hutan dengan pemetik cendawan yang mempunyai pengalaman. Oleh itu, anda boleh belajar bagaimana membezakan cendawan cemara bukan sahaja dari foto:

Kadang-kadang pemetik cendawan ambil perhatian bahawa di dalam hutan anda boleh menemui cendawan cemara, mirip dengan grebe. Walau bagaimanapun, di sini kita ingin mengatakan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan antara cendawan ini.Sebagai contoh, perbezaan utama ialah kehadiran pada cendawan yang boleh dimakan dari "skirt" dari filem yang bingkai kaki. Cendawan racun tidak mempunyai cincin skirt seperti itu. Jika anda bertemu dengan grebe, maka perhatikan bahawa dia juga mempunyai cincin sedemikian. Bagaimanapun, bau cendawan yang tidak menyenangkan dan penampilan topi tanpa skala secara khusus menunjukkan bahawa ia adalah cendawan beracun. Anda boleh membandingkan gambar-gambar madu yang boleh dimakan dan grebe yang serupa dengannya, untuk mengetahui perbezaan:

Di samping itu, pemetik cendawan pemula harus memberi amaran kepada cawan-Volvo. Ia terletak di bahagian bawah kaki kanan di atas tanah. Apabila cendawan muda muncul, cawan Volvo ini pecah menjadi 3-4 bilah dan nampaknya toadstool dimasukkan ke dalamnya. Warna Volvo berkisar dari kekuning-kuningan menjadi hijau, dan juga mempunyai bau yang tidak menyenangkan.

Saya ingin ambil perhatian bahawa cendawan cemara gelap, seperti musim luruh, dianggap sebagai salah satu yang paling popular. Mereka bertumbuh dalam kumpulan, jadi dari satu tunggul atau batang pohon, anda dapat mengumpulkan lebih dari satu bakul. Walaupun cendawan madu dipanggil produk rendah kalori, ia mengandungi banyak unsur surih berguna: kalium, besi, zink, fosforus, serta vitamin C, PP, B dan E, protein, gula semulajadi dan asid amino.

Dari cendawan warna gelap, anda boleh memasak pelbagai hidangan. Mereka boleh diasinkan, digoreng, direbus, masin dan ditapai. Walau bagaimanapun, ingatlah bahawa sebelum ini, badan-badan berbuah ini semestinya tertakluk untuk mendidih untuk menghilangkan kepahitan.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan