Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan masak cendawan musim panas: gambar, huraian


Kategori: boleh dimakan.

Permata madu musim panas adalah cendawan yang boleh dimakan (Kuehneromyces mutabilis), yang muncul di hutan pada akhir April dan tumbuh sehingga pertengahan November. Hadiah-hadiah hutan ini adalah biasa di negara-negara yang sederhana di utara.

Cendawan musim panas yang boleh dimakan adalah lazat segar dan jeruk, mereka sering digunakan sebagai makanan ringan, dan juga digunakan sebagai pengisian untuk pai.

Pada halaman ini, anda akan mengetahui rupa cendawan musim panas, di mana anda boleh menemui mereka, dan juga mendapatkan maklumat tentang cara membezakan cendawan musim panas dari beregu berbahaya.

Bagaimana cendawan kelihatan seperti cendawan musim panas

Hat (diameter 3-8 cm): coklat atau cahaya coklat, lendir, dalam hutan lembap atau selepas hujan ia menjadi hampir telus. Apabila kulat tumbuh, ia berubah dari cembung menjadi lebih rata. Ia mempunyai tubercle ciri di tengah, yang lebih ringan daripada tepi grooved.

Beri perhatian pada foto musim panas yang terbuka: kaki 3-9 cm tinggi lebih ringan daripada topi, padat dan licin, mempunyai cincin yang jelas, di bawah yang biasanya skala kecil.

Rekod: berkembang lemah ke kaki atau sepenuhnya ketinggalan. Tukar warna dari coklat muda hingga coklat gelap, bergantung pada umur kulat.

Pulpa: warna berair, tidak berwarna berubah di tempat pemotongan atau kesalahan. Ia mempunyai rasa cendawan lembut dan aroma yang mengingatkan bau kayu gergajian yang baru.

Beregu berbahaya pada cendawan

Menurut foto dan keterangan, agarik madu musim panas sangat mirip dengan galleria monochromatic (Galerina unicolor) yang beracun dan bersempadan. (Galerina marginata). Juga dua kali ganda cendawan ini adalah cendawan palsu. Galeri tidak mempunyai timbangan pada tangkai berserabut, dan cendawan palsu mempunyai cincin.

Apabila berkembang: dari akhir April hingga pertengahan November di negara-negara utara yang sederhana.

Di mana untuk mencari: dalam hutan luruh dan bercampur-campur di pokok-pokok yang membusuk atau mati. Di kawasan pergunungan ia boleh tumbuh di atas pokok cemara. Lebih suka iklim yang tidak kering.

Makan: segar atau jeruk.

Dalam perubatan rakyat, cendawan musim panas digunakan sebagai agen antibakteria (data tidak disahkan dan tidak lulus kajian klinikal!). Banyak negara telah lama belajar bagaimana menanam cendawan musim panas pada skala perindustrian, menggunakan kayu busuk, terutamanya birch.

Nama lain: Agar madu berubah, cuniromyces tidak menentu.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan