Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan rumput padang rumput: foto dan perihalan

Cendawan padang rumput (Lilin Marasmius) sering dipanggil negniuchniki, marasmius, padang rumput atau cengkeh cendawan. Selepas menambah air ke cendawan kering, mereka akan hidup semula dan boleh menghasilkan spora. Banyak pemetik cendawan telah memerhatikan gambar apabila, selepas hujan, cendawan madu kering lagi "hidup semula" dan terus menghasilkan buah.

Di bawah ini anda boleh melihat gambar dan penerangan mengenai cendawan padang rumput, mengetahui bagaimana rupa mereka dan kapan memilih cendawan ini.

Bagaimana cendawan kelihatan seperti cendawan

Kategori: boleh dimakan.

Hat (diameter 3-9 cm) oker, merah-coklat atau kekuningan. Dalam cuaca kering, padang rumput cendawan penutup cendawan memudar ke warna coklat atau krim yang terang, basah menjadi melekit dan melekit. Ia mempunyai bentuk hemisfera dengan tubercle pusat kecil, yang berulang kali berubah menjadi cembung kecil atau hampir terbuka. Tepi tidak merata dan rusuk, hampir telus, jauh dari pusat.

Foto menunjukkan bagaimana cendawan padang rumput dilihat: tangkai cendawan ini tinggi 4-11 cm nipis dan berliku, mempunyai bentuk silinder dan penoreh sedikit ke atas. Ia adalah halus ke sentuhan, dengan salutan serbuk sedikit. Ia jarang berbeza warna dari topi.

Rekod: ocher atau krim ringan. Dalam cendawan muda mereka tumbuh padat ke batang, pada yang lama, sebaliknya, mereka bebas.

Pulpa: warna nipis, putih atau kekuningan, yang tidak berubah apabila dipotong dan berinteraksi dengan udara. Aroma menyerupai bau badam pahit atau ulas.

Rakan cendawan muda beracun pemuka putih (Clitocybe dealbata) dan kolibia penyayang hutan (Collybia dryophila). Tetapi pembicara tidak mempunyai tubercle pada topi dan bau daging adalah serbuk. Dan kolibia mempunyai rekod yang sangat kerap dan bau yang sangat tidak menyenangkan.

Bila untuk mengumpul cendawan padang rumput dan permohonan mereka

Cendawan madu padang rumput boleh dituai apabila cuaca stabil dan hangat: dari akhir Mei hingga pertengahan Oktober. Cendawan ini tumbuh di Eurasia, Afrika Utara dan Amerika. Di Rusia - di Caucasus Utara dan Primorye.

Di mana saya boleh mencari: secara eksklusif di ruang terbuka - padang rumput, padang rumput, medan dan tepi hutan.

Apabila menggunakan padang rumput madu padang rumput untuk memasak, hanya topi yang digunakan, kerana kaki sangat kaku.

Penggunaan daun madu agar-agar dalam perubatan kaum (data tidak disahkan dan belum lulus kajian klinikal!): Berwarna madu agaric mengandungi sejumlah besar asid marasmik, berkesan dalam memerangi banyak bakteria, khususnya Staphylococcus aureus.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan