Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Kambing cendawan: gambar, perihalan

Kambing cendawan (Suillus bovinus) boleh didapati: di tanah berasid hutan konifer, sering berhampiran pokok pain. Nama kedua kambing adalah sekatan. Cendawan ini tumbuh dari awal bulan Ogos hingga akhir September di zon sederhana di benua Eurasia.

Di bawah ini anda boleh membiasakan diri dengan gambar dan keterangan kambing, belajar tentang rakan-rakannya, serta mengenai penggunaan orang yang bersendirian dalam masakan dan ubat tradisional.

Apa rupa cendawan kambing?

Topi cendawan (diameter 4-12 cm): coklat, kemerahan atau coklat, kurang kerap dengan warna kemerah-merahan. Sedikit bengkak, tetapi dari masa ke masa ia menjadi lebih rata dan bahkan. Sentuhannya licin, tanpa tubercles dan retak. Kupas dikeluarkan dengan kesukaran atau dengan zarah kecil pulpa.

Seperti yang dapat dilihat dalam gambar, kaki kambing (ketinggian 5-12 cm): matte, biasanya warna yang sama dengan topi, mempunyai bentuk silinder. Selalunya melengkung, pepejal, pepejal dan sangat padat. Ia licin untuk sentuhan.

Lapisan tubular: kekuningan atau coklat muda. Jika anda melihat dengan teliti di atas gambar cendawan kambing, anda dapat melihat bahawa lapisan tiub kelihatan lebih ringan daripada topi dan kaki.

Pulpa: kekuningan atau coklat, sedikit merah jambu di tempat yang dipotong atau pecah. Bau.

Dua kisi adalah cendawan lada (Chalciporus piperatus). Walau bagaimanapun, cendawan ini hanya boleh dikelirukan oleh tanda-tanda luar. Sekiranya kita ingat bagaimana bentuk cendawan kambing, maka kita boleh perhatikan dimensi yang lebih menarik daripada cendawan lada. Chalciporus piperatus biasanya lebih kecil dalam ukuran, dan juga mempunyai rasa tertentu, dari mana namanya berasal.

Penggunaan cendawan kambing (kisi)

Makan: cendawan tidak berkualiti tinggi, tetapi digunakan selepas rawatan panas sedikit. Tidak sesuai untuk pengasinan.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): Pengamal tradisional percaya bahawa kambing adalah alat yang berkesan dalam merawat polyarthritis.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan