Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan setan: foto, perihalan, beregu dan video cendawan beracun

Cendawan setan (Boletus satanas) tergolong dalam kategori cendawan yang tidak boleh dimakan, tetapi pendapat mengenai kemungkinan penggunaannya dalam makanan adalah berbeza.

Nama kedua untuk cawan satanik beracun adalah penerbangan setan. Ia tidak berbeza dengan rasa istimewa, tetapi ia tidak mempunyai banyak kepahitan. Oleh itu, ada yang menganggap penggunaannya dibenarkan.

Tidak juga halaman ini, anda akan melihat foto dan perihalan cendawan satanik, belajar tentang rakan-rakannya, halo pengedaran dan masa pertumbuhan. Anda juga boleh melihat bagaimana cendawan satanik kelihatan di dalam video.

Apa yang kelihatan seperti cendawan satanik beracun?

Hat (diameter 7-28 cm): biasanya kotor putih atau kelabu kotor, kurang kerap dengan warna hijau kehijauan atau kuning. Ia mempunyai bentuk separuh bulatan yang tidak sekata, sehingga sentuhannya licin, sedikit bulu dan kering.

Perhatikan foto cendawan satanik yang beracun: kaki (ketinggian 6-18 cm) biasanya berwarna kecoklatan atau oren-merah, dalam cendawan muda dalam bentuk telur atau bola kecil, dari masa ke masa ia menjadi lebih seperti lobak. Dilindungi dengan corak jejaring yang besar. Sangat padat, penoreh dari bawah ke atas.

Pulpa: dalam kaki dengan warna merah, dan dalam topi putih. Menghidupkan warna biru pada potongan dan apabila berinteraksi dengan udara, kemudian bertukar menjadi merah.

Doubles: lain boleh dimakan dan tidak boleh dimakan terbang. Cendawan putih (Boletus albidus) dan tidak boleh dimakan (Boletus calopus) adalah tidak toksik dan untuk keadaan yang boleh dimakan, kerana mereka mempunyai rasa pahit yang khas. Edible boletus olive-brown (Boletus luridus) dan speckled (Boletus eritropus) mempunyai topi yang lebih gelap, biasanya coklat.

Apabila berkembang: dari pertengahan Jun hingga akhir September di bahagian selatan dan utara Eropah.

Di mana saya boleh mencari: pada tanah berkapur di hutan luruh lebih kerap berhampiran linden, oak, buah berangan dan kerang.

Boleh dimakan atau tidak? Cendawan setan pada video

Makan: cendawan satanik agak toksik dan menyebabkan gangguan gastrousus yang teruk. Ia tidak kehilangan sifat beracun walaupun selepas rawatan haba yang berpanjangan.

Bau cendawan satanik berbeza dengan usia. Yang muda mempunyai aroma pedas yang menyenangkan, sementara yang tua memiliki bau sayuran yang sangat menjijikkan.

Di atas tawaran untuk membiasakan diri dengan video dari cendawan satanik dan sekali lagi ingat ciri-ciri yang membezakannya.

Penting! Pendapat mengenai ketidakmampuan kulat satanik berbeza. Seseorang menganggap ia boleh dimakan, walaupun tidak mempunyai rasa yang baik. Menurut sumber lain, walaupun beberapa gram cendawan satanik dapat menyebabkan gangguan makan yang teruk.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan