Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Ryadovka putih-coklat: gambar dan perihalan cendawan

Ridovac tidak dianggap paling popular di kalangan pemetik cendawan, kerana ramai yang takut untuk memilih cendawan terang sedemikian supaya tidak tersandung pada rakan-rakan palsu. Walaupun keluarga penghuni berturut-turut tinggal di mana-mana hutan di seluruh Rusia, perkara utama adalah membezakan antara spesies yang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan.

Dalam artikel ini kita akan bercakap mengenai baris putih-coklat atau baris putih-coklat. Cendawan ini biasanya ditemui di hutan pain berhampiran minyak. Mungkin itu sebabnya dalam cuaca hujan yang tidak berpengalaman, pemerah cendawan bercampur dengan mendayung dengan minyak. Persoalan timbul: mendayung yang boleh dimakan berwarna coklat tua atau tidak?
Sesetengah ahli mikologi menganggap cendawan putih-coklat tidak boleh dimakan, ada yang pasti bahawa ini adalah spesies yang boleh dimakan yang kondusif, tetapi mereka mesti direbus selama sekurang-kurangnya 40 minit sebelum digunakan.
Kami menawarkan penerangan dan gambar berturut-turut putih coklat supaya anda boleh mengenali cendawan ini di antara baris lain.

Huraian perintah putih-coklat (tricholoma albobrunneum) atau putih-coklat

Nama Latin: Tricholoma albobrunneum.
Keluarga: Biasa.

Sinonim: baris coklat, barisan coklat putih, manis.

Hat: diameter 4 hingga 10 cm, dengan kelebihan terbungkus. Dalam gambar yang dicadangkan untuk mendayung putih-coklat, anda dapat melihat bentuk topi: pada usia muda ia adalah hemispherikal, maka ia menjadi cembung-menyebarkan dengan tubercle di tengah. Permukaan berserat, retak dari masa ke masa, membentuk rupa serpihan. Warna berbeza daripada coklat dengan warna merah kemerahan kepada coklat perang.

Kaki: ketinggian dari 3 hingga 8 cm, jarang sehingga 10 cm, diameter dari 0.6 hingga 2 cm. Permukaan licin, longitudinally fibrous di bahagian bawah, serat luar menghasilkan rupa serpihan. Warna pada titik di mana plat dilampirkan pada kaki putih, kemudian berubah menjadi coklat. Kaki cendawan mendayung putih berwarna coklat pada usia muda mempunyai bentuk silinder, dalam matang - ia mengetuk ke pangkal dan menjadi berongga.

Pulpa: putih dengan warna coklat, padat, tidak berbau, mempunyai sedikit kepahitan. Sesetengah sumber mengatakan bahawa cendawan mempunyai bau serbuk.

Plat: serampang, kerap, putih, dengan bintik-bintik kemerahan kecil yang ketara.

Edibilitas: Tricholoma albobrunneum adalah cendawan yang boleh dimakan coklat-dan-putih, walau bagaimanapun, dalam beberapa sumber saintifik, ia diklasifikasikan sebagai spesies yang boleh dimakan.

Dalam kes ini, rawatan pra-haba digunakan selama 30-40 minit untuk menghapus kepahitan.

Persamaan dan perbezaan: Barisan coklat putih mirip dengan baris berserat bersisik, tetapi yang terakhir dibezakan oleh topi bersisik yang menyeluruh, kebodohan dan kekurangan keliatan dalam cuaca hujan.

Cendawan juga mempunyai persamaan dengan deretan kuning-coklat. Walau bagaimanapun, kaki kakak "coklat" berwarna kuning mempunyai cincin filem tipis, serta perasaan mukus di bawah topi dan rasa pahit.

Rowfish ternama adalah spesies lain yang menyerupai baris berturut-turut putih. Ini adalah cendawan sedikit beracun, yang dicirikan oleh kehadiran bintik-bintik gelap di permukaan topi, yang terletak di tepi dalam bulatan atau radiasi. Kulat ini tidak mempunyai tubercle di pusat, kelengkungan asimetri dari topi pada spesimen lama sangat jelas, dan daging mempunyai rasa pahit.

Pengedaran: Rowan putih coklat atau rowan putih-coklat mula menghasilkan buah pada bulan Ogos dan berlangsung hampir hingga akhir bulan Oktober. Lebih menyukai hutan pine atau konifer, kurang biasa di hutan bercampur.Ia tumbuh dalam kumpulan kecil, membentuk baris, kurang biasa dijumpai dalam satu salinan. Ia ditemui di seluruh Rusia dan Eropah dalam hutan konifer dan hutan pain.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan