Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Rowan berasingan: Penerangan dan foto cendawan

Mendayung berasingan (Tricholoma seiunctum) Atau mendayung berlainan milik keluarga Biasa. Bagaimanapun, cendawan ini juga kelihatan seperti barisan hijau dan merapikan.

Badan berbuah ini sangat jarang berlaku di Rusia. Ia dianggap sebagai spesies termakan, walaupun yang lain mengklasifikasikannya sebagai makanan yang boleh dimakan. Ia biasanya tumbuh di hutan bercampur, di mana pokok-pokok rimbun dan pain ditemui, dan juga di hutan rimba dan konifer biasa, lebih memilih tempat yang lembap. Musim pemilihan untuk mendayung terpisah bermula pada bulan Ogos dan berlangsung sehingga awal bulan Oktober.

Walaupun cendawan dianggap tidak boleh dimakan disebabkan oleh rasa pahit dan bau yang tidak menyenangkan, banyak cendawan yang diasinkan dan dijepit, direbus dalam air asin selama 40 minit. Pada masa yang sama, menukar dan menyalirkan air 2-3 kali. Setiap orang yang telah mencuba barisan yang dimasak dengan jenis ini memastikan bahawa rasa mereka adalah yang terbaik.

Walaupun cendawan tidak mempunyai bau yang tipikal, tidak ada barisan yang berasingan, seperti barisan ungu-kaki, banyak yang mengatakan bahawa cendawan mempunyai bau perubatan yang tidak menyenangkan.

Penerangan dan pengedaran barisan berkembar (tricholoma sejunctum)

Kami mencadangkan anda membiasakan diri dengan perihalan dan foto-foto barisan berkembar.

Nama Latin: Tricholoma seiunctum.

Keluarga: Biasa.

Jantina: cendawan tanah lamela.

Lihat: Ryadovka - Tricholoma.

Topi: mempunyai diameter kira-kira 10-12 cm, permukaannya adalah cembung, dengan skala berwarna gelap gelap. Di tengah-tengah topi, yang mempunyai warna zaitun, terdapat umbi kerucut dari naungan yang lebih gelap. Selepas hujan, topi menjadi licin dan lendir. Tepi adalah hijau pucat dengan sedikit bengkok ke tepi.

Kaki: dengan ketebalan 2 cm, panjang kaki boleh mencapai hingga 10 cm. Padat, mempunyai skala kecil, sedikit menebal di pangkalan. Di bahagian atas, warna kaki berwarna putih-hijau, di bahagian tengahnya berwarna kelabu gelap.

Pulpa: di atas topi itu berwarna putih, bau tepung segar, dan kekuningan kekuningan berlaku di kaki. Rasanya pahit, jadi jangan cuba.

Rekod: putih atau kelabu dalam warna, longgar, seperti sutera.

Serbuk Spora: spora licin, hampir bulat dan putih.

Edibiliti: walaupun barisan berdiri sendiri dianggap sebagai cendawan yang tidak boleh dimakan, ia mempunyai skor purata dalam rasa. Anda boleh makan makanan hanya selepas mendidih lama. Selalunya, badan berbuah ini biasanya masin untuk musim sejuk.

Persamaan dan perbezaan: barisan berasingan sering dikelirukan dengan baris musim luruh lain, contohnya, dengan baris hijau. Walau bagaimanapun, spesies ini mempunyai plat kuning dan topi dengan warna kuning kehijauan.

Pengedaran: kebanyakan lebih suka tanah lembap dengan keasidan yang tinggi. Biasanya ditemui di hutan luruh atau konifer. Masa untuk mengumpul baris terpisah bermula pada bulan Ogos dan berakhir pada separuh kedua bulan September.

Perincian baris berkembar dan gambar-gambar yang diberikan di atas untuk rujukan akan membantu semua pemetik cendawan untuk mengenal pasti badan berbuah ini di dalam hutan dan memutuskan sama ada untuk membawanya ke bakul atau tidak.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan