Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Ryadovka cendawan bersatu: keterangan dan gambar

Ryadovka adalah kulat tanah lamela yang sangat umum dengan topi warna yang berlainan atau hanya putih. Badan berbuah muda mempunyai topi cembung atau hemisfera, yang pada masa dewasa menjadi rata atau terulur, dengan tepi koyak.

Ryadovka memerlukan perhatian khusus apabila mengumpul, kerana banyak jenis buah berbuah yang tumbuh dalam kumpulan tidak boleh dimakan dan bahkan beracun. Dalam artikel ini kita akan memberi perhatian kepada deretan bersalut - cendawan yang boleh dimakan secara kondusif. Banyak pemetik cendawan menganggapnya sebagai badan buah yang berharga dan boleh dimakan, yang, apabila dimasak, ternyata sangat enak.

Barisan putih berturut-turut atau barisan berturut-turut berpusing mendapat namanya sebagai hasil daripada fakta bahawa ia tumbuh dalam kelompok besar yang dekat. Kumpulan kumpulan ini sering disatu dengan topi dan kaki. Satu foto baris bersatu akan menjadi panduan tambahan untuk mencari kejayaan cendawan.

Penerangan mengenai mendayung putih bertali

Kami mencadangkan supaya anda membiasakan diri dengan gambar dan perihalan penyuapan putih.

Nama Latin: Lyophyllum connatum.

Keluarga: Lyophilic.

Jantina: Lifillum.

Gred: Agaricomycetes.

Sinonim: mendayung memutar.

Topi: mencapai diameter 3 cm hingga 10, dan kadang-kadang 15 cm. Cendawan muda mempunyai bentuk cap cembung, maka cembung rata. Permukaan licin dan kering, baldu ke sentuhan, putih. Semasa hujan, ia memperoleh warna biru atau abu-abu. Tepi topi ditolak, dan pada spesimen lama mereka menjadi ikal.

Kaki: panjang dari 4 cm hingga 12, ketebalan dari 0.5 cm hingga 2 cm Mempunyai bentuk yang rata atau silinder, halus ke sentuhan. Strukturnya berserabut, dengan usia ia menjadi berongga, bagaimanapun, warna putih tetap tidak berubah sepanjang pertumbuhan keseluruhan kulat. Pangkalan yang bercabang kaki membentuk sejenis akar biasa.

Pulpa: elastik, mempunyai warna putih, dengan bau yang menyerupai timun.

Rekod: cendawan, ryadovka yang menyatu, adalah spesies lamellar dengan plat yang agak kerap, yang sedikit turun ke peduncle atau tumbuh dengan meluas. Dalam cendawan muda, piring putih atau krim ringan, pada orang dewasa, mereka menjadi kuning pucat.

Pertikaian: putih, dengan permukaan licin, berbentuk eliptik.

Permohonan: baris bertali mempunyai tindakan imunostimulasi dan mempunyai keupayaan untuk menghalang perkembangan tumor.

Edibiliti: Ia dianggap sebagai kulat yang boleh dimakan, tetapi baru-baru ini ia telah diperhitungkan sebagai spesies yang boleh dimakan. Walau bagaimanapun, tiada kes keracunan yang disebabkan oleh satu baris bersatu.

Pengedaran: tumbuh di hutan dari pelbagai jenis dari akhir bulan Ogos hingga Oktober. Selalunya ia boleh didapati di sepanjang laluan hutan, di kawasan hutan yang diterangi. Buah-buahan bersalut bundle sehingga 20 spesimen saiz yang berbeza.

Persamaan dan perbezaan: adalah sukar untuk mengelirukan kaedah ciri pemangkasan bunga dengan jenis lain cendawan. Spesies cep lain yang lain tidak membentuk serpihan pada akarnya. Walau bagaimanapun, mereka boleh dikelirukan dengan cendawan yang boleh dimakan yang lebih tinggi - kolibia, serta madu agaric yang marbled, yang mengakibatkan kekacauan pokok.

Pemetik cendawan pemula masih tertanya-tanya: adakah penyamaran yang beracun beracun atau tidak? Seperti yang disebutkan di atas, cendawan ini sebelum ini dianggap boleh dimakan, tetapi kini dianggap sebagai spesies termakan dan bahkan beracun.Tetapi pencinta yang berpengalaman "memburu senyap" masih tidak berhenti mengambil dayung bersatu untuk menyediakan hidangan lazat dan persediaan dari mereka.

Memasak cendawan

Penyediaan pelayaran bertali secara praktikal tidak berbeza dengan penyediaan spesies lain dari keluarga ini. Saya harus mengatakan bahawa pembersihan dan perendaman dilakukan dengan cara yang sama. Memasak barisan harus dijalankan dalam air masin dengan penambahan asid sitrik selama 20-30 minit. Selepas pra-rawatan, mereka boleh digoreng, direbus, jeruk atau masin. Ramai ahli kuliner mendakwa bahawa dalam bentuk acar dan asin, sayap bersatu mempunyai rasa yang luar biasa.

Hanya dengan memeriksa secara terperinci penerangan dan gambar susunan gabungan (Lyophyllum connatum), anda boleh memutuskan sama ada beracun atau tidak. Anda boleh meminta pemetik cendawan yang berpengalaman untuk mendapatkan nasihat, cuba baris yang dimasak, dan kemudian membuat keputusan akhir.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan