Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Kayu patah: foto dan perihalan

Kayu patah (Tricholoma batschii) - Cendawan agarik, yang mempunyai badan buah yang lazat. Ia tumbuh terutamanya dalam hutan pain, dan penampilan yang cantik dan saiz besar sangat memudahkan pengumpulan kulat ini, kerana ia mudah diperhatikan. Kayu patah dianggap sebagai buah berbuah yang boleh dimakan dan lazat. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya kelebihan cendawan: bersama dengan rasa yang tinggi, ia juga mempunyai sifat penyembuhan.

Penerangan di bawah dan gambar garisan patah akan membantu anda menjadi lebih akrab dengan penampilannya, serta ciri-ciri pertumbuhan.

Cendawan patah: perihalan dan aplikasi

Nama Latin: Tricholoma batschii.

Keluarga: Tricholoma (Biasa).

Sinonim: Tricholoma subannulatum, Tricholoma fracticum.

Topi: separuh bulatan, dari diameter 7 hingga 15 cm, dengan usia memperoleh bentuk yang lebih terbuka. Selalunya di tengah anda dapat melihat kemurungan kecil. Permukaannya berkilat, licin, dengan sentuhan rasa sutera. Warnanya tidak rata - warna merah coklat, coklat-merah, kuning-coklat. Tepi topi muncul pada usia muda, dan pada spesimen dewasa mereka sering retak dan menjadi tidak sekata.

Kaki: silinder, tinggi - sehingga 13 cm, agak tebal - sehingga 3 cm diameter. Strukturnya padat, dan permukaannya berserabut dengan salutan berliku-liku. Kaki garis patah seringkali meretas di pangkalan. Di samping itu, ia mempunyai cincin ciri, menunjukkan keupayaan kulat. Warna kaki di atas cincin berwarna putih, dengan salutan serbuk, dan di bawah cincin terdapat teduh yang serupa dengan warna topi.

Pulpa: putih, padat, warna merah kemerahan muncul di tapak istirahat atau kerosakan. Baunya menyenangkan, serbuk, dan rasa sedikit pahit.

Rekod: kerap, putih. Apabila cendawan masak, bintik-bintik kecil warna merah muncul di atas pinggan.

Edibiliti: Namun, cendawan yang boleh dimakan, bagaimanapun, disebabkan oleh pulpa pahit, perlu dilakukan untuk merendam berpanjangan.

Permohonan: Ia dimakan dalam hampir apa-apa bentuk, menimpa pelbagai kaedah pemprosesan. Mereka digoreng, direbus, direbus, masin dan jeruk. Badan buah mempunyai rasa yang sangat baik dan aroma halus. Di samping itu, cendawan patah mempunyai sejumlah sifat penyembuhan, sebab itu ia juga digunakan untuk tujuan perubatan. Ia mengandungi vitamin B kumpulan, serta mineral yang diperlukan untuk badan: besi, kalium, fosforus, natrium, kalsium, zink dan mangan. Ekstrak dari badan berbuah ini digunakan untuk membuat antibiotik digunakan untuk mencegah tuberkulosis.

Pengedaran: yang paling sering dijumpai di seluruh kumpulan, lebih memilih tanah subur. Mereka tumbuh terutamanya di hutan pain di tanah berpasir, yang diliputi dengan jarum dan lumut yang jatuh. Puncak bunga aktif dalam mendayung patah berlaku pada akhir bulan Januari atau awal bulan Februari, namun pungutannya berterusan sehingga bulan pertama musim semi.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan