Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Ryadovka openkovidny: foto, perihalan dan aplikasi

Barisan cepit berbentuk lap atau bungkus - wakil lamela yang sangat jarang dari "kerajaan" cendawan, yang membentuk mycorrhiza dengan pain. Ia dikelaskan sebagai makanan yang boleh dimakan, yang bermaksud bahawa badan berbuah ini boleh dimakan selepas rawatan haba yang menyeluruh.

Kami mencadangkan anda membiasakan diri dengan kemunculan baris chamomile kerana foto dan keterangan.

Keterangan barisan bukaan (dibungkus)

Nama Latin: Tricholoma Focale.

Keluarga: Biasa.

Sinonim: pembalut dibalut, penyu. Sinonim Latin: Armillaria zelleri, Tricholoma zelleri.

Hat: dengan diameter 5 hingga 10 cm, kadang-kadang mencapai 12 cm. Spesimen muda mempunyai topi bentuk cembung, namun, ketika tumbuh lebih tua, ia meluruskan dan menjadi penyebaran-cembung, dan kemudian hampir datar. Ia berlaku bersisik bersisik, tepi seringkali retak, kadang-kadang mayat penutup lembaran dapat diperhatikan di permukaannya. Foto menunjukkan bahawa pakaian berbalut mempunyai topi berwarna coklat kemerahan, oren-merah atau batu-bata, tepi yang turun.

Kaki: panjang (dari 4 hingga 10 cm) dan tebal (sehingga 3 cm diameter), silinder, fusiform, kadang-kadang sempit di pangkalan. Pada usia muda, strukturnya adalah pepejal dan padat, dan pada masa yang lama ia menjadi berongga, longitudinally fibrous. Di kaki terdapat juga cincin rok, permukaan di atas yang dicat putih, mealy. Bahagian bawah, memanjangkan dari cincin ke bahagian paling bawah, adalah warna yang sama dengan topi. Kadang-kadang kawasan ini boleh ditutup dengan skala kecil. Kaki baris cep dipersembahkan dalam gambar di bawah:

Pulpa: putih, padat, elastik, mempunyai bau tepung segar dan sedikit rasa pahit, kadang-kadang sama sekali tidak enak. Bagi kaki kulat dari chaffer, daging berserat. Di bawah kulit, daging mempunyai sedikit kemerahan.

Plat: berturut-turut, kerap, sebahagiannya berpegang pada pedikel, putih atau sedikit kekuningan. Dalam spesimen muda, piring-piringnya benar-benar tersembunyi di bawah selimut berserabut warna coklat kemerahan. Dengan usia, perlindungan ini pecah, meninggalkan jejak.

Pertikaian: ovoid atau bulat, putih.

Edibiliti: cendawan yang boleh dimakan secara kondusif, tetapi di luar negara ia dikelaskan sebagai beracun. Ia boleh dimakan hanya selepas rawatan haba awal. Setelah mendidih selama 30 minit, sup harus dikeringkan, tanpa kemungkinan penggunaan selanjutnya.

Persamaan dan perbezaan: hampir mustahil untuk mengelirukan dengan mana-mana wakil beracun. Satu-satunya spesies yang kelihatan seperti barisan yang dibalut adalah barisan putih-coklat (Tricholoma albobrunneum). Yang kedua juga tumbuh dalam kumpulan, lebih memilih pokok-pokok pain. Walau bagaimanapun, spesies yang disebutkan mempunyai perbezaan yang ketara: mendayung putih-coklat mempunyai kepahitan yang sangat kuat dan dua zon yang luar biasa, walaupun kaki. Walaupun ada maklumat bahawa cendawan ini direbus, dan kemudian dimakan. Satu gambar dan perihalan cendawan cendawan chanterelle akan membantu membezakannya dengan betul dari spesies yang tidak dapat dimakan.

Penggunaan dan pengedaran bukaan

Permohonan: ia digunakan segar (selepas mendidih), goreng, asin dan jeruk. Di samping itu, dari pembalut terikat, kaviar cendawan sangat lazat diperolehi, serta hidangan pertama.

Pengedaran: tumbuh di hutan pain, lebih memilih lumut hijau dan tanah berpasir. Ia tumbuh dalam kumpulan kecil atau secara tunggal dari pertengahan Ogos hingga pertengahan Oktober. Sesetengah spesimen boleh tumbuh walaupun selepas salji pertama, tetapi cuaca tidak membenarkan mereka matang sehingga akhir, supaya spora muncul. Kulat ini tersebar luas di hutan-hutan Eropah dan Amerika Utara. Di wilayah kita kurang biasa, dan di beberapa wilayah juga disenaraikan dalam Buku Merah.

Pemetik cendawan yang biasa dengan penampilan dan rasa Tricholoma Focale, mengatakan bahawa ia adalah badan berbuah yang sangat cantik dan kuat. Di samping itu, wakil ini mempunyai pulpa berair yang padat yang tidak menyerupai atau runtuh. Ramai orang terkesan oleh anak ayam, kerana strukturnya sangat bertolak ansur dengan rawatan haba dan pembekuan. Terima kasih kepada ciri ini, cendawan mempunyai kelebihan yang hebat - krispness yang unik. Peminat-peminat berpengalaman "memburu senyap" ambil perhatian bahawa lebih baik menggunakan badan berbuah muda dan tertutup. Kadang-kadang tidak semua "peminat" hidangan cendawan seperti bau mendayung, tetapi ini adalah perkara yang boleh diperbaiki - anda boleh menyingkirkan aroma tertentu dengan bantuan rempah dan rempah-rempah. Ingatlah bahawa semasa rawatan haba, sup dari cendawan mesti dikeringkan, kerana ia memperoleh bau soda dan warna gelap, dan tidak mungkin menyebabkan selera makan. Adalah lebih baik untuk merebus satu baris dalam 2 perairan selama 10 minit untuk setiap larian.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan