Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Ryadovka merpati (kebiruan): gambar dan perihalan cendawan

Keluarga Ryadovkov mempunyai lebih daripada 100 spesies buah berbuah. Baris merpati (kebiruan) adalah topi yang boleh dimakan seperti cendawan agaric yang dimiliki oleh keluarga ini. Ia didapati agak jarang, oleh itu ia dinilai terutamanya di kalangan pemetik cendawan yang sudah biasa dengannya.

Di bawah adalah penerangan terperinci dan gambar peragaan merpati, membantu pemetik cendawan pemula untuk mengenali ciri penampilan dan ciri-ciri lain.

Penerangan baris merpati dan perbezaan dari pelbagai putih

Nama Latin: Tricholoma columbetta.

Keluarga: Biasa.

Sinonim: mendayung biru.

Topi: hemisfera atau berbentuk loceng, berdaging, diameternya boleh mencapai sehingga 12 cm. Apabila anda semakin tua, topi terbuka dan menjadi rata, dan pinggirannya terbengkalai. Di tengah, anda sering dapat melihat tubercle kecil. Permukaan melekit, dalam spesimen muda - secara berserat berserabut dengan kehadiran skala cahaya. Warna topi putih, kadang-kadang dengan bintik berwarna merah jambu atau biru.

Kaki: ketinggian sehingga 10 cm, ketebalan sehingga 3 cm, bulat, walaupun atau tirus ke bawah. Permukaannya sutera, licin, berserat, padat di dalamnya. Warna kaki pada baris berwarna putih kebiruan, dan pada asas warna berwarna hijau terang-terang kelihatan.

Pulpa: anjal, padat, berisi, warna putih. Bau dan rasa yang menyenangkan, tetapi tidak dapat dilihat. Apabila bersentuhan dengan udara, daging cendawan memperoleh warna merah jambu, dan apabila terdedah kepada suhu tinggi, ia menjadi merah.

Rekod: percuma, luas, kerap, putih pada usia muda, dan akhirnya memperoleh warna coklat kemerah-merahan.

Edibiliti: cendawan yang boleh dimakan.

Permohonan: Sesuai untuk menyediakan pelbagai hidangan dan persediaan untuk musim sejuk. Mendayung merpati baik dalam sup dan sos. Ia sempurna menghiasi meja perayaan dalam bentuk snek jeruk atau asin. Badan buah juga kering untuk simpanan jangka panjang. Pemetik cendawan yang banyak dengan pengalaman mengatakan bahawa cendawan ini memberikan rasa unik kepada hidangan daging. Walau bagaimanapun, sebelum memasak ia mesti direndam dalam air sejuk, dan kemudian direbus selama sekurang-kurangnya 15 minit. Kedua-dua spesimen muda dan dewasa digunakan dalam makanan. Di samping itu, walaupun badan berbuah yang terselamatkan fros pertama sesuai untuk pemprosesan. Kualiti rasa semacam itu mendorong peminat pemula "memburu senyap" untuk semestinya mengkaji penerangan dan gambar cendawan berturut-turut merpati, agar tidak terlepas dari itu di dalam hutan.

Persamaan dan perbezaan: spesis ini mirip dengan deretan putih (album Tricholoma) - cendawan beracun berbahaya. Walau bagaimanapun, perbezaan antara baris merpati dan pelbagai putih agak mudah untuk diperhatikan. Dari yang terakhir datang bau yang menjijikkan yang tajam, yang membantu menentukan keterupayaan jamur.

Pengedaran: Mendayung kebiruan adalah spesies agak jarang dalam keluarganya. Cendawan tumbuh terutamanya dalam hutan bercampur dan runcing. Selalunya ia dapat dilihat berhampiran birches dan oaks. Kadang-kadang ia boleh menetap di padang rumput dan padang rumput. Ia tumbuh secara tunggal atau dalam kumpulan kecil dari Ogos hingga September.

Kami menawarkan untuk melihat beberapa lagi gambar barisan merpati, yang membolehkan anda untuk lebih rapat mempertimbangkan penampilannya:

Ingat bahawa untuk mana-mana pemetik cendawan, "tidak pasti - jangan ambil!" Peraturan diguna pakai. Jika tidak, anda boleh membahayakan kesihatan dan kehidupan anda.Bagi mereka yang baru memulakan laluan pemetik cendawan, kami menasihatkan anda untuk membawa rakan-rakan yang berpengalaman ke hutan atau menghadkan diri kepada jenis-jenis buah berbuah yang lebih dikenali dan dikenali.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan