Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Ryadovka gergasi: gambar dan perihalan cendawan

Leotard ditemui di wilayah Rusia di seluruh zon hutan di latitud sederhana - di atas tanah dan juga hutan sampah daun dan lumut. Semua baris adalah spesies musim luruh cendawan, yang berkembang terutamanya dalam koloni besar, kurang kerap tunggal.

Spesies yang paling berharga, ramai yang memanggil barisan gergasi, serta kelabu, berkilat dan bersatu. Cendawan ini mempunyai rasa yang baik dan sesuai untuk menyediakan pelbagai hidangan dan persediaan untuk musim sejuk.

Artikel ini akan membantu pemetik cendek mempelajari tentang sifat mendayung gergasi, melihat foto-foto badan berbuah, dan juga mendapatkan banyak maklumat berguna mengenai penggunaannya.

Raksasa Ryadovka (Tricholoma colossus) Ia adalah cendawan yang boleh dimakan dan diterjemahkan dari bahasa Latin bermakna "tanah".

Penerangan dan penerapan mendayung besar raksasa

Kami menjemput peminat "memburu senyap" untuk membiasakan diri dengan penerangan dan gambar mendayung raksasa, yang akan membantu dengan betul dan tanpa kesilapan menentukan badan perapian semasa musim koleksi.

Nama Latin: Tricholoma colossus.

Keluarga: Trikolom, (Tricholomataceae).

Sinonim: mendayung adalah raksasa, mendayungnya sangat besar, mendayungnya adalah colossus, babi gergasi.

Topi: perhatikan foto cendawan cendawan gergasi, dan terutamanya topinya, diameternya boleh berubah dari 10 cm hingga 22 cm. Ia mempunyai bentuk separuh bulatan dengan tepinya muncul. Pada masa dewasa, ia menjadi rata dan cembung, dan tepi meningkat dan memperoleh bentuk ikal. Permukaan topi itu licin, serat nipis dapat dilihat di permukaan. Warna adalah tan, kadang-kadang kemerah-merahan dan bahkan coklat sepenuhnya. Bahagian tengah topi mempunyai skema warna yang lebih gelap dari tepinya.

Kaki: Dalam gambar baris raksasa, jelas kelihatan bahawa kaki mempunyai bentuk silinder, struktur besar, padat dan sangat besar. Panjangnya boleh berbeza-beza dari 7 cm ke 10 dan bahkan sehingga 15 cm, dan ketebalannya adalah dari 3 hingga 6-8 cm. Asas kaki sedikit menebal dan menjadi tuberous pada masa dewasa. Bahagian atasnya lebih ringan, hampir putih, dan bermula dari tengah, kaki menjadi kekuningan atau merah-coklat.

Pulpa: putih, padat, di tempat istirahat atau kepingan, warna berubah menjadi kuning, kadang-kadang kemerahan. Bau pulpa adalah menyenangkan, tetapi rasa pahit, mengingatkan rasa walnut hijau.

Rekod: selalunya terletak, luas, pada usia muda, cendawan mempunyai kepingan warna krim atau merah jambu pucat. Plat cendawan matang menjadi gelap dan menjadi merah-coklat.

Permohonan: Rowan gergasi dianggap sebagai cendawan yang baik. Dalam memasak, mereka digunakan dalam bentuk acar dan asin, bagaimanapun, mereka dipanggang selama 20-30 minit untuk menghapus kepahitan. Kulat ini mengandungi clitocin antibiotik, yang boleh membunuh beberapa bakteria patogen yang membawa kepada kanser.

Edibiliti: adalah badan berbuah yang boleh dimakan; di beberapa kawasan di Rusia ia dianggap sebagai makanan yang boleh dimakan. Di Eropah, ini adalah jenis cendawan yang agak jarang, yang disenaraikan dalam Buku Merah.

Pengedaran: Foto dan penerangan tentang mendayung raksasa atau raksasa membolehkan pemetik cendawan mengenali cendawan ini. Di wilayah Rusia, grouse gergasi tersebar luas di Wilayah Krasnoyarsk, wilayah Kirov dan Leningrad, membentuk sebuah mikroza dengan pokok-pokok konifer. Tuai boleh dituai dari bulan Ogos hingga Oktober.Ia lebih suka hutan pain, tetapi ia juga boleh didapati di hutan campuran semenanjung Crimea.

Video yang dicadangkan untuk membesar gergasi gergasi di hutan Persekutuan Rusia akan memberikan perkhidmatan yang tidak ternilai kepada pemetik citarasa pemula dengan definisi badan berbuah ini:

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan