Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Barisan sabun: foto, perihalan dan pengedaran

Oleh kerana beberapa ciri, sabun sabun tergolong dalam kategori badan berbuah yang tidak boleh dimakan. Pemetik cendawan berpengalaman selalu dapat dengan mudah membezakannya daripada wakil yang boleh dimakan, yang tidak boleh dikatakan tentang pemula. Barisan sabun tidak dimakan kerana bau pulpa yang tidak menyenangkan, mengingatkan sabun cuci pakaian. Tetapi beberapa chef yang berani menguruskan garam cendawan ini dengan penambahan akar lobak dan bawang putih, selepas mendidih selama 40 minit dalam air masin.

Untuk memahami lebih terperinci, kami menawarkan penerangan terperinci mengenai cendawan cendawan sabun dengan gambar-gambar yang dibentangkan.

Apa yang kelihatan seperti rowovka sabun cendawan dan di mana ia tumbuh

Nama Latin: Tricholoma saponaceum.

Keluarga: Biasa.

Sinonim: Agaricus saponaceus, Tricholoma moserianum.

Topi: pada usia muda mempunyai bentuk hemisfera, cembung. Kemudian ia menjadi sujud, polimorfik, ketinggian dari 5 hingga 18 cm, kadang-kadang sehingga 20 cm. Dalam cuaca basah ia menjadi lekat dan licin, dalam cuaca kering - bersisik atau berkedut, tepi topi itu berserabut dan tipis. Warna topi berwarna abu-abu dengan warna zaitun, warna kurang jelas berwarna hitam.

Kaki: ia mempunyai warna krim dengan warna kelabu-hijau, di dasar dengan warna merah jambu, bentuk silinder, kadang-kadang berbentuk gelendong, dengan skala abu-abu. Ketinggiannya adalah dari 3 hingga 10 cm, kadang-kadang ia boleh membesar hingga 12 cm, diameternya dari 1.5 hingga 3.5 cm. Satu gambar sabun sabun dan keterangan kakinya akan membantu anda dengan tepat menentukan spesies ini di dalam hutan:

Pulpa: cahaya, rapuh, pada potong itu menjadi merah jambu. Rasanya pahit, dengan bau sabun yang tidak menyenangkan, dipergiatkan dengan rawatan haba.

Rekod: warna langka, berseri, kelabu-hijau, yang berubah dengan umur menjadi hijau pucat. Apabila ditekan, plat menjadi merah atau coklat.

Edibiliti: sesetengah pakar menganggap barisan sabun sebagai cendawan toksik, yang lain menganggapnya sebagai spesies yang tidak boleh dimakan. Rupa-rupanya, ia tidak beracun, tetapi tidak akan disebabkan oleh kepahitan dan bau yang tidak menyenangkan. Ia menarik, tetapi beberapa sumber mengatakan bahawa selepas rawatan haba yang panjang, baris boleh dimakan, namun, ini hanya kes terpencil.

Persamaan dan perbezaan: Baris sabun adalah sama dengan barisan kelabu yang boleh dimakan, yang tidak mempunyai kepahitan dan bau sabun.

Beri perhatian pada gambar sabun sabun, yang juga sangat mirip dengan baris emas, tetapi ia mempunyai warna kuning dan warna merah muda yang lebih ringan. Rowovka emas berbeza dari bau sabun tepung segar atau timun.

Baris sabun adalah sama dengan barisan yang boleh dimakan dari bumi, topi yang berwarna gelap dengan skala hitam dan bau floury.

Daripada spesies yang tidak boleh dimakan itu, ia sama dengan baris yang tajam, di mana topi itu berbentuk loceng dengan kelabu, dengan kelabu atau kepingan putih, dengan rasa pahit.

Juga, sabun sabun adalah sama dengan barisan harimau beracun, yang dibezakan oleh topi berwarna hitam coklat, yang mempunyai warna hijau dan bau pedas.

Pengedaran: cendawan berbaris sabun boleh didapati di hutan konifer dan campuran, serta hutan pinus pada pelbagai jenis tanah. Ia tumbuh dalam satu salinan atau dalam kumpulan kecil, membentuk baris. Musim pengumpulan jatuh pada bulan Ogos - Oktober. Kadang-kadang, di bawah keadaan cuaca yang menguntungkan, ia tumbuh ke fros pertama. Cendawan sabun lazim di seluruh zon sederhana di Rusia.Mereka tumbuh di Karelia, di rantau Leningrad, di Altai dan di rantau Tver, bertemu hampir hingga bulan November. Sering ditemui di Ukraine, Eropah Barat, serta Amerika Utara dan Tunisia.

Perhatikan video berturut-turut sabun, bertumbuh dalam keadaan semula jadi di hutan bercampur:

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan