Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Ryadovka orange: foto dan perihalan

Penduduk hutan ini agak mudah dikenali kerana warna oren yang cantik. Oren biasa bermula dengan bearing jenis lain para pengayuh, yang mungkin mengapa ia sering tidak disedari.

Tempat pertumbuhan deretan oren - hutan runcing dengan dominasi birch. Kurang biasa bercampur-campur serta hutan konifer di zon sederhana sederhana: Ural, bahagian tengah Rusia dan Timur Jauh.

Baris oren sering dipanggil orange-brown, kuning-coklat, atau oren-coklat. Ia tumbuh di koloni besar, membentuk barisan yang luas atau "lingkaran penyihir". Buah-buahan sentiasa aktif, kerana cendawan mengalir dengan baik dengan iklim kering.

Kami menawarkan anda untuk membiasakan diri dengan penerangan dan gambar-gambar ombak oren-oren-coklat.

Cendawan ranting oren-coklat

Nama Latin: Tricholoma focale.

Keluarga: Biasa.

Jantina: Tricholoma.

Sinonim: barisannya berwarna oren-coklat, coklat-kuning, merah-coklat, kuning-coklat.

Topi: bulat, dalam spesimen muda mempunyai warna kuning-hijau. Dengan usia, keseronokan itu hilang, memberi laluan kepada warna oren atau kecoklatan. Tepi topi meringankan, dan barisan menjadi oren-coklat. Saiz capnya adalah sehingga diameter 8-10 cm.

Kaki: ketinggiannya bervariasi dari 6 cm ke 15 cm, dalam spesimen muda yang berbentuk periuk, dengan penebalan pada cincin. Seluruh permukaan ditutup dengan skala berwarna ke cincin yang sangat berwarna, berwarna merah cerah. Bahagian atas kaki, yang terletak di hadapan cincin, nipis dan ringan, seperti plat.

Pulpa: putih, elastik, tidak berubah warna apabila dipotong. Rapi, berair, tidak runtuh, tahan apa-apa rawatan haba dan pembekuan.

Rekod: cahaya, kerap dan melekat pada kaki. Pada masa dewasa, plat menjadi kekuningan, ditutup dengan kelabu berwarna kelabu.

Edibiliti: cendawan yang boleh dimakan kondisional, kategori 4, rasa pahit. Walau bagaimanapun, dengan mendidih yang berpanjangan, kepahitan hilang. Hebat untuk jeruk, jeruk, menggoreng dan rebusan.

Kesamaan: sama dengan barisan Tricholoma albobrunneum, yang lebih suka tumbuh di dalam pokok pain. Tidak ada analog beracun.

Musim Tuai: mula berbuah dari akhir Ogos hingga pertengahan Oktober.

Pengedaran: Keutamaan diberikan kepada hutan pain dengan tanah berpasir, di mana terdapat rumput minimum.

Pemetik cendawan yang berpengalaman memberi nasihat mengenai memetik deretan oren sementara ia mempunyai topi tertutup. Kemudian, selepas rawatan haba, kulat mempunyai masalah yang unik.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan