Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Rowovka merah muda cendawan: foto, perihalan dan pemprosesan

Rowan merah jambu, yang juga dikenali sebagai violet rowan, adalah sejenis badan berbuah yang dimiliki oleh keluarga Ryadovkov. Ini adalah cendawan yang boleh dimakan yang baik, yang selera bersamaan dengan ungu. Walau bagaimanapun, sesetengah peminat "cendawan" tidak berani untuk mengambil dan memasak jenis buah berbuah ini kerana aroma violet cahaya, yang dapat dipelihara dalam strukturnya walaupun selepas rawatan haba.

Kami mencadangkan anda membiasakan diri dengan keterangan dan gambar yang dimiliki oleh garis merah jambu dengan lebih terperinci.

Penerangan barisan merah jambu (Lepista irina)

Nama Latin: Lepista irina.

Keluarga: Biasa (Tricholomataceae). Dalam beberapa sumber, jenis kulat ini dipindahkan ke genus Govorushka (Clitocybe).

Sinonim: violet rowaceae, violet lepista. Sinonim Latin: Clitocybe irina, Gyrophila irina, Tricholoma irinum, Agaricus irinus, Rhodopaxillus irinus.

Topi: agak besar, 5-15 cm diameter, berisi, dalam spesimen muda yang dibentangkan dalam bentuk sfera. Kemudian ia mengambil bentuk berbentuk loceng dan sudah dewasa dewasa menjadi sujud, dengan tepi tidak rata. Permukaan topi kering dan lancar ke sentuhan. Warna berwarna putih dengan warna merah jambu yang ketara, yang dalam kematangan menjadi berwarna coklat kemerah-merahan. Tapak yang terletak di tengah-tengah topi mempunyai naungan yang lebih gelap daripada di tepi.

Kaki: 5-11 cm tinggi, sehingga 2 cm tebal, kuat, berserabut, sedikit berkembang di pangkalan, kadang-kadang juga.

Foto menunjukkan bahawa dalam baris kaki merah jambu ditutupi dengan strok menegak ciri, tetapi mereka tidak boleh selalu dilihat. Permukaan mungkin putih, pucat atau krim merah jambu.

Pulpa: bau bunga tebal, padat, putih, menyenangkan dan rasa manis. Pulpa kaki berserat dan agak kaku, terutama di pangkal.

Rekod: bebas, kerap, berpegang pada kaki, kadang-kadang tidak mencapainya. Warna piring dalam cendawan muda adalah putih, selepas itu mereka menjadi merah jambu, dan dalam kematangan warna yang menyerupai menyerupai warna kayu manis adalah ketara.

Edibiliti: Walau bagaimanapun, kes-kes keracunan ringan telah diketahui. Rupa-rupanya, ini disebabkan oleh hakikat bahawa cendawan dikumpulkan di tempat-tempat yang tercemar secara ekologi - berhampiran kilang-kilang, lebuh raya dan perusahaan perindustrian lain.

Permohonan: Terdapat banyak kaedah pemprosesan untuk cendawan barisan merah jambu. Selalunya mereka dijepit, masin dan goreng. Kadang-kadang badan fruiting dibekukan atau dikeringkan.

Pengedaran: Negara-negara Eropah, serta Amerika Utara. Di Rusia, cendawan merah jambu boleh ditemui di Wilayah Primorsky dan Khabarovsk, serta di Wilayah Amur. Ia tumbuh dalam kumpulan, baris, memilih hutan bercampur, konifer dan daun runcing. Ia berlaku pada musim gugur (akhir Ogos-Oktober), membentuk "cincin penyihir". Ia tumbuh serentak dengan deretan ungu (Lepista nuda) - cendawan yang boleh dimakan. Selalunya kedua-dua spesis ditemui di tempat yang sama.

Pengedaran baris merah jambu di Primorye

Ryadovka dianggap sebagai salah satu badan pembiakan yang paling lazim di Wilayah Primorsky. Cendawan ini lebih suka tanah berpasir, ditutup dengan lumut, menetap di pokok pain, kadang-kadang di taman-taman dan taman-taman. Tuai pada bulan September dan awal Oktober. Rowan merah jambu tidak terkecuali - di Primorye ia boleh didapati di mana-mana sahaja.Lagipun, diketahui bahawa cedar luas dan hutan konifer-cedar gelap meluas di seluruh rantau ini. Di samping itu, di Primorye terdapat monsun, iklim hangat, dicirikan oleh sejumlah besar hujan. Sebaliknya, keadaan ini sangat baik untuk pertumbuhan dan berbuah cendawan yang banyak.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan