Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Babi nipis beracun beracun: gambar dan perihalan

Babi cendawan terkenal dengan pemetik cendawan dengan pengalaman dan sangat popular di kalangan pakar masakan. Ia boleh mula dikumpulkan pada musim panas, dan hampir selesai pada musim luruh lewat. Walau bagaimanapun, terdapat seperti cendawan sebagai babi nipis, yang sangat mirip dengan yang boleh dimakan, tetapi dianggap beracun. Badan berbuah ini dapat mengumpul bahan berbahaya dengan sendirinya dan mensintesis racun yang paling berbahaya yang disebut muscarin. Ia boleh disamakan dengan racun agaric terbang merah.

Tajuk babi nipis (Paxillus involutus) bermaksud "beg atau beg kecil." Takrifan dalam nama Rusia timbul kerana topi muda yang kaya dengan jenis cendawan ini menyerupai telinga babi.

Cendawan beracun adalah babi nipis yang lazim di semua negara di mana iklim yang sederhana. Badan berbuah ini tumbuh dalam campuran, daun, dan hutan konifer. Walau bagaimanapun, paling kerap cendawan beracun lebih suka tumbuh pada glades yang jelas, tepi hutan dan di pinggiran tanah rawa. Kurang kerap, babi tumbuh di rizom pokok, yang dipintal oleh angin yang kuat. Kami menawarkan untuk melihat gambar cendawan porcini nipis yang tumbuh dalam keadaan sedemikian.

Di manakah babi nipis berkembang?

Ramai pemetik cendawan berpengalaman mengumpul babi dan memakannya. Tetapi peminat orang baru "memburu senyap" berada dalam kerugian: adalah tupai yang boleh dimakan atau tidak? Cendawan ini terdapat di hampir semua rantau Rusia dan dicirikan oleh berbuah besar dan persamaan hebat dengan sows yang boleh dimakan. Di banyak tempat, ia dianggap sebagai makanan yang boleh dimakan dan dimakan selepas berendam dan mendidih selama 1 jam. Tetapi pakar mengatakan bahawa sebenarnya semua ini tidak sesuai dengan keadaan sebenar. Pada pertengahan tahun 1990-an, semua penanaman secara rasmi mula dianggap sebagai cendawan beracun. Racun mereka boleh menyebabkan kematian akibat kegagalan buah pinggang.

Babi nipis tumbuh di seluruh Rusia, serta di Eropah Timur, Selatan dan Tengah. Kulat ini boleh didapati walaupun di hutan muda dengan dominasi birch dan oak, yang tidak berumur 10 tahun. Kadang-kadang mereka boleh menetap di batang pokok dalam kumpulan kecil. Walau bagaimanapun, piglet nipis membuahkan buah-buahan sangat kerap dan dicirikan oleh tempoh berbuah panjang - dari awal bulan Julai hingga pertengahan Oktober.

Dalam keadaan sebenar di hutan, apabila mengumpul cendawan, sangat sukar untuk mengenali babi beracun yang nipis. Oleh itu, kami mencadangkan membaca dan, jika boleh, mengingati gambar dan perihalan cendawan babi yang nipis, supaya tidak mendedahkan dirinya dan orang tersayang kepada kesan negatif racunnya.

Apa rupa babi nipis (Paxillus involutus)

Nama Latin: Paxillus involutus.

Keluarga: piggyback.

Jabatan: basidiomycota.

Gred: agaricomycetes.

Sinonim: babi, seekor lembu, kenyang, babi, babi, telinga babi.

Topi: mencapai saiz 10 hingga 20 cm diameter, tetapi lebih kerap saiznya tidak melebihi 15-17 cm. Babi muda mempunyai topi sedikit cembung dan tepi bergulung. Contoh umur pertengahan mempunyai topi yang rata dan sedikit diandaikan, yang pada masa matang menjadi seperti corong. Warna berbeza dari zaitun hingga kelabu-coklat. Dalam cuaca hujan dan kelembapan yang tinggi ia menjadi lekat dan licin.

Rekod: kerana itu tidak hadir.Hat mempunyai plat pseudo yang dipanggil Hymenophores.

Kaki: mempunyai panjang tidak lebih daripada 10 cm, kira-kira 2 cm diameter permukaannya licin, dengan sensasi "baldu" apabila bersentuhan dengan kulit. Warnanya sama dengan topi, kadang-kadang sedikit lebih ringan.

Pulpa: pada usia muda, padat, nipis dan lembut, dan pada masa dewasa, bisu dan berantakan. Jika anda memecah sekeping dari topi, daging segera menjadi gelap.

Edibiliti: cendawan beracun, dengan rehat di mana-mana bahagian cendawan, daging segera menjadi warna coklat yang tidak menyenangkan dan bau kayu muncul, lebih seperti bau busuk.

Pengedaran: di seluruh Rusia dalam hutan bercampur, daun luntur dan konifer, lebih suka kawasan yang lembap dan lembap. Fruiting bermula dari bulan Jun hingga pertengahan Oktober.

Kami menawarkan untuk menonton video yang menunjukkan kurungan tipis semasa musim cendawan:

Di samping itu, jenis yang paling lazim bagi badan berbuah beracun ini termasuk bukan sahaja babi nipis, tetapi juga babi lemak. Lihatlah foto perbezaan antara babi yang nipis dan tebal:

Perlu diperhatikan bahawa babi itu tebal - jenis kulat yang jarang ditemui hanya terdapat di negara-negara yang mempunyai iklim yang sederhana. Tempat utama untuk pertumbuhan, dia memilih hutan konifer, di mana banyak pokok yang dicabut, tunggul busuk dan lumut.

Bentuk topi itu sedikit berbeza dari babi yang nipis dan kelihatan lebih seperti lidah yang memanjang. Ia mencapai diameter sehingga 20 cm, mempunyai warna coklat atau coklat. Permukaannya adalah baldu, pada masa dewasa, ia mengering dan retak. Kaki itu pendek, dengan lapisan berpeluh, ketat dan diimbangi ke tepi topi.

Kulat ini bermula dari awal bulan Julai dan berkembang sehingga akhir musim gugur, tetapi sangat jarang berlaku. Kadang-kadang mereka boleh tumbuh di tanah, di akar pokok dan tunggul lama di hutan konifer.

Selepas mengkaji penerangan babi yang nipis dan mencari tahu apa yang kelihatan seperti cendawan beracun ini, anda tidak akan dapat mengumpulnya. Ingat bahawa ia dapat mensintesis muscarin racun berbahaya, yang bersamaan dengan racun cendawan merah. Di samping itu, babi nipis mengumpul sejumlah besar garam logam berat, serta bahan radioaktif - tembaga dan cesium, yang membawa kepada kematian.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan