Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan Valui: foto dan keterangan

Cendawan valuy (Russula foetens) tergolong dalam kategori yang dapat dimakan secara kondusif, kerana penggunaannya dalam makanan mungkin hanya setelah pemprosesan yang berpanjangan: menghapus kulit pahit dan rendaman berpanjangan. Walau bagaimanapun, dalam banyak masakan, cendawan ini mendapati aplikasinya.

Di bawah ini anda boleh mengetahui apa bentuk cendawan Valui dalam foto, di mana dan kapan untuk mengumpul cendawan Valui dan cara memasaknya.

Apakah nilai seperti: gambar cendawan dengan keterangan

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Hat (ketinggian 2-5 cm, diameter 7-14 cm): kebanyakannya berwarna coklat terang, dengan kemurungan di tengah. Ia mempunyai bentuk hemisfera, dengan masa ia menjadi halus. Ia licin ke sentuhan.

Ketinggian kaki 5-13 cm, diameter sehingga 3.5 cm.

Beri perhatian kepada foto valuy itu: kaki cendawan adalah dalam bentuk silinder atau setong, kadang-kadang berongga, tetapi biasanya padat. Cendawan lama berkemungkinan besar. Pangkalan mungkin ditutup dengan bintik hitam.

Rekod: sangat kerap dan panjang, kebanyakannya krim atau putih. Cecair kekuningan dirembes, yang meninggalkan bintik di kaki.

Pulpa: ia putih di potong dan mengeluarkan bau minyak tengik, menjadi gelap dengan ketara dengan masa.

Menurut foto dan keterangan, cendawan valui serupa dengan badam russula (Russula laurocerasii). Russula berbeza daripada bau yang serupa dengan badam.

Di mana dan kapan untuk menuai valui cendawan

Valuy tumbuh dari pertengahan Julai hingga awal Oktober di hutan-hutan benua Eurasia dan Amerika Utara. Ia ditemui di Rusia di Caucasus Utara, Daerah Timur Jauh dan Siberia Barat.

Valui cendawan terbaik dituai di hutan gelap dengan kelembapan yang tinggi, sering di sekitar birches.

Makan: selepas mengeluarkan kulit pahit dan rendam panjang. Orang Eropah menganggap cendawan ini menjadi tawar, dan di Rusia ia secara tradisinya asin dan acar, dan kaviar cendawan disediakan di Belarus dan Ukraine.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: russia adalah bau, goby, cendawan-perut, babi, babi, gatal-gatal (ingat deskripsi nilai - cendawan licin ke sentuhan). Valuy juga sering dipanggil cam atau kulbik.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan