Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan Boletus: foto dan perihalan


Cendawan Boletus biasanya diletakkan di tempat ketiga yang terhormat dalam rasa selepas boletus dan boletus. Jika boletus tumbuh di sebelah aspen, topinya akan, sebagai peraturan, menjadi merah gelap jenuh. Walau bagaimanapun, hadiah-hadiah hutan ini tinggal di bawah pokok-pokok lain. Sekiranya anda tidak tahu apa yang kelihatan seperti cendawan boletus, berkembang berhampiran poplar, anda mungkin tidak mengenalinya - topinya pudar, sedikit seperti merah gelap biasa.

Pada halaman ini anda akan belajar tentang jenis boletus, rakan sekerja mereka, penggunaan dalam masakan dan ubat tradisional. Anda juga boleh mendapat maklumat tentang tempat tumbuh-tumbuhan boletus, tempat kejiranannya lebih suka, dan lihat foto dan perihalan apa yang kelihatan seperti boletus.

Boletus biasa dan gambarnya

Kategori: boleh dimakan.

Tudung boletus biasa (Leccinum aurantiacum) (diameter 5-28 cm): coklat dengan warna merah atau oren. Ia mempunyai bentuk hemisfera dan mudah dipisahkan dari kaki. Kupas dikeluarkan dengan kesukaran dan hanya dengan kepingan pulpa.

Kaki (ketinggian 4-18 cm): putih kelabu pepejal atau putih. Foto dan perihalan kaki boletus biasa sama dengan kaki boletus oak - ia mengandungi skala berserabut yang sama, yang akhirnya menjadi hampir hitam.

Lapisan tubular: longgar, putih, kekuningan atau zaitun dalam warna. Cendawan lama atau cacing adalah kotor kelabu atau kecoklatan.

Pulpa: berdaun dan padat, cendawan muda elastik, dan yang lama lembut dan rapuh. Ia segera putih di potong, selepas beberapa minit ia menjadi kebiruan, dan kemudian menjadi hitam. Ia tidak mempunyai aroma yang berbeza.

Doubles: boleh dimakan boletus kuning-coklat (Leccine versipelle) dan merah-kaki (Tylopilus chromapes). The yellow-brown mempunyai topi dan daging yang lebih ringan, yang pertama bertukar menjadi merah jambu, kemudian bertukar menjadi biru pada potongan, dan kaki kuning mempunyai kaki kuning.

Apabila berkembang: dari awal bulan Jun hingga pertengahan Oktober di banyak negara Eurasia, Caucasus, Timur Jauh, Ural dan Siberia Barat.

Di mana saya boleh mencari: dalam hutan luruh dan bercampur. Ia lebih suka kejiranan dengan pohon aspen, willow, birch, oak dan poplar. Tidak pernah tumbuh di sebelah konifer. Kadang-kadang, anda boleh bertemu di padang rumput, tidak jauh dari hutan aspen.

Makan: dalam hampir apa-apa bentuk, hanya apabila menggoreng, pengeringan dan memasak ia menjadi sangat gelap.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): dalam bentuk tincture - alat yang sangat baik untuk membersihkan darah dan kulit, yang dianggap berkesan terhadap jerawat.

Nama lain: krasnik, krasyuk, cendawan merah, rambut merah, aspen.

Bergantung pada masa kejadian, orang memanggil boletus biasa "spikelet" (jika cendawan awal), "tunggul" (sebagai boletus kemudian dipanggil), dan menutup musim dengan "jatuh daun".

Apa yang kelihatan seperti cendawan oak boletus

Kategori: boleh dimakan.

Hat oak boletus (Leccinum quercinum) (diameter 6-16 cm): chestnut, coklat atau sedikit oren, hem hemastik atau bengkak.

Kaki (ketinggian 8-15 cm): coklat atau coklat, selalunya dengan skala kecil. Silinder, sedikit menebal di pangkalan.

Lapisan tubular: coklat, dengan liang-liang yang sangat kecil.

Pulpa: sangat tebal, putih, dengan bintik coklat atau kelabu. Di tapak potong dan apabila berinteraksi dengan udara, ia menjadi hitam.

Doubles: tidak hadir.

Apabila berkembang: dari awal Ogos hingga akhir bulan September di negara-negara zon sederhana yang sederhana.

Di mana saya boleh mencari: paling kerap di hutan oak.

Makan: sangat lazat dalam hampir apa-apa bentuk.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: oak yang berkepala merah, sebelah oak.

Penerangan boletus kuning-coklat

Kategori: boleh dimakan.

Gambar dan perihalan cendawan boletus spesies ini berbeza dari yang lain dalam kecerahan topi. Diameternya ialah 4-17 cm, paling sering topi kuning-coklat, kecoklatan atau oren. Dalam Leccine versipelle muda mempunyai bentuk hemisfera, di sisinya ia menyerupai bantal bengkak. Ia kering kepada sentuhan dan tidak melekit atau licin.

Kaki (ketinggian 6-25 cm): warna abu-abu, dengan sisik kecil di sepanjang keseluruhannya, dari bahagian bawah ke atas.

Lapisan tubular: dengan pori-pori kecil kelabu atau warna zaitun.

Pulpa: sangat padat, di tempat potong atau pecah segera putih, beransur-ansur berubah menjadi kehijauan di kaki, sedikit merah jambu di topi, dan kemudian biru-ungu di kedua-dua bahagian.

Doubles: saudara, boletus, berbeza dalam warna topi dan saiz kaki atau topi.

Apabila berkembang: dari pertengahan Jun hingga awal November di utara Eropah dan Timur Jauh.

Di mana saya boleh mencari: di tanah lembap semua jenis hutan, terutama di sekitar pain dan birch.

Makan: cendawan yang lazat dalam apa jua bentuk.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: boletus merah-coklat, chamomile.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan