Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Boletus palsu: gambar dan perihalan cendawan

Sekiranya pemetik cendawan tidak mempunyai pengetahuan yang cukup tentang penampilan cendawan yang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan, maka "memburu senyap" boleh menjadi bahaya besar bagi dirinya dan keluarganya. Untuk mengecualikan kemungkinan keracunan, anda perlu tahu bagaimana untuk membezakan cendawan yang boleh dimakan dari rupa yang sama, tetapi tidak boleh dimakan atau bahkan beracun. Artikel ini akan memberi tumpuan kepada boletus palsu.

Perlu diingat bahawa banyak peminat "cendawan" tidak memenuhi analog yang tidak dapat dimakan dari badan berbuah ini, jadi mungkin ada keraguan: adakah terdapat boletus palsu? Ia harus dikatakan bahawa di dalamnya ada cendawan yang hampir sama dengan penampilan, menyerupai boletus - ia adalah mustard atau cendawan lada.

Apa yang kelihatan seperti boletus, boleh dilihat dalam foto, yang akan membantu mengenali cendawan dengan ciri-ciri strukturnya. Walaupun ciri-ciri luaran dari badan buah-buahan yang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan adalah sama, masih ada beberapa ciri yang tersendiri.

Kami menawarkan penerangan terperinci dan foto cendawan palsu boletus.

Apa yang kelihatan seperti boletus palsu putih dan bagaimana membezakannya dari cendawan lain (dengan foto)

Nama Latin: Leccinum.

Jantina: Leccinum (Obabok).

Keluarga: Terbang.

Sinonim: boletus putih palsu, aspen, berkepala merah.

Topi: bersaiz sederhana, cembung bulat, berisi, merah-coklat, kuning-merah dan merah-oren. Pada usia muda, bahagian dalam topi putih, tetapi dengan umur ia menjadi kelabu abu-abu.

Kaki: sedikit bengkak, bentuk tidak teratur, menebal pada asas. Di bahagian ini badan buah, mesh merah jambu atau kuning diperhatikan. Permukaan ditutupi dengan skala coklat gelap kecil, dan lapisan dalaman mempunyai konsistensi tubular, apabila dipotong, ia berubah putih menjadi merah jambu. Di kaki semua jenis boletus, termasuk palsu, cincin filem tidak hadir sepenuhnya. Foto visual akan menunjukkan cara membezakan boletus palsu daripada yang boleh dimakan.

Pulpa: tidak seperti pulpa boletus sebenar, yang mempunyai warna putih-biru, ia berwarna merah jambu dalam cendawan palsu. Kepahitan pulpa sangat kuat, walaupun semasa rawatan haba ia tidak dihapuskan.

Edibiliti: walaupun boletus palsu tidak mengandungi bahan toksik, adalah mustahil untuk dimakan kerana pulpa pahit. Boletus palsu tidak mewakili bahaya yang besar kepada kesihatan dan kehidupan manusia. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa kepahitan cendawan ini, apabila dimakan dalam makanan, ditukar kepada toksin dan menetap di hati, dengan itu mengganggu fungsinya, yang boleh menyebabkan mabuk.

Persamaan dan perbezaan: Bentuk senarai sangat serupa dengan beberapa wakil yang boleh dimakan. Di samping itu, disebabkan pola corak yang aneh di kaki, ia dipanggil boletus putih palsu.

Pengedaran: boletus palsu putih pertama muncul pada bulan Jun, tetapi pertumbuhannya tidak lama. Akhir bulan Julai dianggap musim kedua pertumbuhan cendawan dan berlangsung lebih lama daripada yang pertama. Puncak ketiga kumpulan boletus berlaku pada pertengahan Oktober dan berlangsung sehingga fros pertama di tanah. Ia tumbuh hanya dalam hutan konifer dan membentuk mycorrhiza dengan spesies pokok ini.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan