Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Jenis cendawan palsu: foto, huraian, perbezaan dari cendawan yang boleh dimakan

Buah-buahan buah didapati dalam liar dan di dalam rumah. Dan cendawan madu tidak terkecuali - miselium mereka banyak berlipat ganda dan terus hidup selama beberapa tahun. Oleh itu, mereka sangat mudah untuk mengumpul di hutan atau tumbuhan secara buatan. Selain itu, "memburu" untuk cendawan madu adalah kenikmatan nyata, kerana ia adalah "kolektif" cendawan yang tidak dapat berdiri kesepian dan tumbuh dalam kumpulan dalam satu kawasan kecil. Walau bagaimanapun, bersama dengan cendawan yang boleh dimakan terdapat juga wakil palsu yang boleh membahayakan kesihatan dan juga mengancam nyawa.

Dalam mushrooming, perkara utama tidak tergesa-gesa, dan juga memberi perhatian kepada penampilan dan bau badan berbuah. Setiap pencinta "memburu senyap" harus mengambil peraturan penting sebagai asas: "Jika anda meragukannya, jangan ambil!" Jika anda mengabaikannya, maka risiko meletakkan bungkus palsu dalam bakul anda akan meningkat dengan serta-merta. Eksperimen dalam kes ini boleh memainkan silap mata pada anda. Anda perlu mengumpul hanya cendawan di mana anda benar-benar pasti. Untuk melakukan ini, anda perlu membiasakan diri dengan cara mengenalpasti cendawan cendawan palsu dan biasa.

Secara semula jadi, terdapat beberapa jenis cendawan palsu yang boleh dikelirukan dengan yang boleh dimakan. Di antaranya, yang paling biasa adalah buih madu sulfur-kuning dan bata-merah. Topi mereka dicat dengan warna yang lebih cerah, sementara wakil sebenar mempunyai warna lembut dan tidak jelas dari badan berbuah. Gambar-gambar berikut dan perihalan cendawan madu palsu akan memberitahu anda secara terperinci mengenai ciri-ciri ini.

Apakah perbezaan antara spesies madu kuning madu palsu dan boleh dimakan?

Jenis badan berbuih ini adalah "tetamu" yang berbahaya di dalam bakul anda. Jika cendawan yang anda ingin masukkan ke dalam bakul anda walaupun jauh menyerupai agaric madu sulfur-kuning, lebih baik untuk meninggalkannya. Oleh kerana cendawan ini dianggap beracun, anda pastinya tahu bagaimana cendawan palsu berbeza daripada yang boleh dimakan.

Nama Latin: Hypholoma fasciculare.

Jantina: Hypholoma.

Keluarga: Strophariaceae.

Topi: dengan diameter 3-7 cm, dalam bentuk berbentuk loceng. Dengan umur, ia berubah dan menjadi sujud, memperoleh bentuk yang menyerupai payung terbuka. Warna sesuai dengan nama: kelabu-kuning, kuning-coklat. Pusat topi itu lebih gelap (kadang-kadang berwarna coklat kemerahan), tepi lebih ringan.

Kaki: rata, silinder, sehingga 10 cm tinggi dan sehingga 0.5 cm tebal. Hollow, berserabut, kuning muda.

Pulpa: cahaya kuning atau putih, dengan bau yang tidak menyenangkan dan rasa pahit.

Rekod: nipis, padat, sering berpegang pada kaki. Pada usia muda, piringnya berwarna kuning belerang, maka mereka memperoleh warna hijau kehijauan, dan pada akhirnya mereka menjadi zaitun hitam.

Perhatikan foto, di mana anda dapat melihat bagaimana cendawan madu kelihatan sulfur-kuning palsu:

Edibiliti: cendawan beracun. Apabila dimakan, ia menyebabkan keracunan, sehingga pengsan.

Pengedaran: secara praktikal di seluruh wilayah Persekutuan Rusia, kecuali zona permafrost. Ia tumbuh di seluruh kumpulan dari pertengahan Jun hingga awal Oktober. Ia ditemui pada pembusukan pokok-pokok gugur dan konifer.Ia juga tumbuh di atas tunggul dan tanah berhampiran akar pokok.

Apa bentuk cendawan batu bata merah seperti (dengan foto)

Satu lagi wakil dari spesies palsu madu cendawan, pada edibiliti yang mana mustahil untuk datang ke konsensus. Di wilayah kita, ia dianggap beracun, di Kanada, Itali dan Jerman, cendawan batu bata secara bebas dimakan. Keterangannya akan membantu melihat bagaimana cendawan palsu berbeza daripada cendawan yang boleh dimakan.

Nama Latin: Hypholoma sublateritium.

Jantina: Hypholoma.

Keluarga: Strophariaceae.

Topi: pusingan-cembung, bulat, sujud dengan umur. Dari 4 hingga 8 cm diameter (kadang-kadang sehingga 12 cm), tebal, berisi, merah-coklat, kurang kerdil kuning-coklat. Pusat topi lebih gelap, dan di tepi anda sering dapat melihat serpihan putih - sisa-sisa seprai persendirian.

Kaki: licin, padat dan berserabut, kerana semakin tua ia menjadi berongga dan melengkung. Sehingga 10 cm panjang dan tebal 1-1.5 cm. Bahagian atas berwarna kuning cerah, bahagian bawah berwarna merah-coklat.

Pulpa: padat, putih atau kotor kuning, pahit dalam rasa dan tidak menyenangkan dalam bau.

Jenis badan berbuah ini boleh dilihat dengan jelas dalam foto yang menunjukkan cendawan cendawan palsu dan biasa:

Rekod: kerap, sempit, kelabu muda atau kelabu kuning. Dengan umur, warna berubah menjadi abu-abu, kadang-kadang dengan warna ungu.

Edibiliti: Ia dianggap sebagai cendawan beracun, walaupun kebanyakan sumber cendawan bata merah dianggap sebagai cendawan yang boleh dimakan secara kondusif.

Pengedaran: Eurasia dan Amerika Utara. Ia tumbuh di atas tunggul, cawangan dan batang daun yang gugur.

Bagaimana untuk membezakan cendawan palsu dari yang boleh dimakan yang biasa (dengan gambar dan video)

Pertama sekali, anda perlu menyediakan dengan teliti untuk mengetahui cendawan mana yang anda hadapi di hutan - palsu atau tidak, dan bagaimana mengenalinya di kalangan wakil yang boleh dimakan dari badan berbuah? Cita-cita utama semua cendawan palsu terletak pada perkara berikut: mereka tumbuh di tempat yang sama dan pada musim yang sama sebagai makanan yang boleh dimakan. Kadang-kadang mereka juga menjalin antara satu sama lain di atas tunggul, cawangan dan batang pokok yang jatuh.

Warna

Malah, cendawan beracun tidak begitu sukar untuk dibezakan dari sekarang. Untuk melakukan ini, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan penampilannya. Seperti yang telah disebutkan, cendawan boleh dimakan mempunyai warna yang lebih "sederhana", berbanding dengan yang salah. Sering kali, yang terakhir dapat dilihat dengan jelas, kerana topi mereka dicat dengan warna merah bata, coklat madu dan oren. Walau bagaimanapun, ini bukan semua tanda-tanda cendawan palsu.

Skirt

Perbezaan pertama dan paling penting yang perlu anda perhatikan adalah kehadiran skirt cincin di kaki badan berbuah. Semua spesies cendawan yang boleh dimakan semestinya mempunyai cincin seperti itu, tetapi wakil palsu tidak mempunyai ciri ciri seperti itu. Beri perhatian pada foto, di mana anda dapat melihat bagaimana membezakan cendawan palsu dari yang sebenar dengan kehadiran cincin skirt:

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa spesimen dewasa dan spesies yang terlalu tinggi mungkin kehilangan sifat ini. Oleh itu, dalam kes ini, adalah patut memberi perhatian kepada perbezaan yang diketahui.

Bau

Perbezaan penting seterusnya antara cendawan palsu dan yang boleh dimakan adalah bau. Hanya memotong cendawan atau sedikit memecahkan topi: agar madu yang sebenar mempunyai aroma yang menyenangkan, yang tidak boleh dikatakan tentang spesies palsu. Yang terakhir memancarkan bau acuan, tanah dan rumput.

Kami juga mencadangkan menonton video tentang cendawan palsu dan boleh dimakan:

Bagaimana lagi untuk mengenal pasti sama ada cendawan palsu atau tidak: ciri membezakan

Serpihan

Kapas cendawan madu sebenar sepenuhnya atau sebahagiannya ditutupi dengan sisik, sementara cendawan madu palsu mempunyai topi yang halus. Pengecualian adalah agaric madu musim sejuk, tetapi semasa musim berbuah (musim sejuk) adalah mustahil untuk memenuhi jenis lain buah berbuah. Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa apabila mereka semakin tua, cendawan sedemikian hilang dalam cendawan sebenar.

Rekod

Lihat di bawah topi cendawan yang dikumpulkan: dalam spesies yang boleh dimakan, plat mempunyai krim halus atau warna putih-kuning, manakala piring wakil palsu dicat dalam warna kuning kotor atau kuning. Dengan umur, plat cendawan yang tidak boleh dimakan menjadi berwarna kehijauan atau kotor.

Lihat beberapa lagi gambar cendawan palsu dan boleh dimakan untuk menentukan cara membezakannya dengan penampilan mereka:

Rasa

Pulpa madu palsu palsu mempunyai rasa pahit untuk sebahagian besar. Walau bagaimanapun, untuk mencuba mereka dan lebih-lebih lagi untuk menggigit sekeping untuk menentukan sama ada ia mungkin untuk dibawa ke bakul anda tidak digalakkan! Tanda-tanda yang dijelaskan di atas sepatutnya cukup untuk memahami dengan tepat bagaimana berkelakuan dengan satu atau satu lagi jenis buah berbuah.

Pemetik cendawan yang mempunyai pengalaman dapat segera menentukan kebolehkendakan kulat, tetapi peminat baru-baru ini "memburu senyap" harus berhati-hati untuk menerapkan pengetahuan!

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan