Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Batu bata merah madu agaric: foto dan perihalan

Madu merah merah bata (hypholoma sublateritium) - sebuah keluarga Strophariaceae, yang tergolong dalam kategori keupayaan keempat. Menariknya, perbincangan berterusan mengenai yang terakhir hingga ke hari ini. Oleh itu, dalam kesusasteraan domestik, jenis-jenis buah berbuah dari beracun atau tidak dapat dimakan secara beransur-ansur bergerak ke dalam kategori yang boleh dimakan secara kondusif. Tetapi di Jerman, Kanada dan Itali ia dianggap sebagai cendawan yang boleh dimakan dan sangat lazat.

Kacang madu bata-merah berbeza dari spesies lain madu agarik dalam warna ciri yang bersesuaian dengan namanya. Walau bagaimanapun, pemetik cendawan berpengalaman sering kali boleh mengelirukan jenis buah berbuah ini dengan cendawan musim luruh musim gugur. Terutama apabila anda menganggap bahawa masa pertumbuhan dan tempat penyelesaian mereka hampir sama.

Kami mencadangkan anda membiasakan diri dengan penerangan cendawan merah bata dan melihat gambar yang jelas menunjukkan rupa cendawan.

Rupa dan pengedaran cendawan merah bata

Nama Latin: Hypholoma sublateritium.

Keluarga: Strophariaceae.

Jantina: Hyphole.

Topi: pada usia muda, ia adalah cembung bulat, dengan umur ia mempunyai penampilan yang kurang terbuka, kurang kerap. Kadang-kadang betul di tengah anda dapat melihat tubercle kecil. Diameter purata ialah 5-9 cm, untuk individu dewasa - sehingga 13 cm. Permukaan topi mempunyai ciri-ciri merah-coklat, kuning-coklat (lebih gelap ke arah tengah), serta warna bata-merah. Tepi lebih ringan dibandingkan dengan warna utama, sering diliputi dengan bintik-bintik "berkarat".

Beri perhatian kepada foto bata bata merah palsu yang terbuka. Selain itu, sisa-sisa seprai dalam bentuk serpihan putih atau kuning diperhatikan di tepi.

Kaki: tinggi - dari 7 hingga 13 cm, silinder, berongga, ketebalan adalah dari 0.5 hingga 1.5 cm. Coklat coklat di pangkal, lebih dekat ke bahagian atasnya lebih ringan dan mempunyai warna kekuningan, melengkung, kadang-kadang bahkan dan menyempit ke bawah. Tidak ada cincin ciri di sekeliling kaki, bagaimanapun, anda sentiasa dapat melihat jenazah seprai peribadi, membentuk corak anular.

Pulpa: padat, putih dengan warna kekuningan, kadang-kadang kotor kuning atau coklat-kuning. Rasanya sedikit pahit, bau itu menyenangkan, tetapi tidak tepu.

Rekod: kerap, mematuhi peduncle, pada individu muda putih dengan warna kekuningan, dengan masa menjadi kuning-coklat. Dalam cendawan lama, dari spora yang matang, plat memperoleh warna coklat kelabu.

Edibiliti: Maklumat ketoksikan tidak konsisten. Di Rusia, pendapat tentang keupayaan cendawan madu merah bata palsu berbeza. Tidak ada yang dapat menjawab soalan ini secara tepat. Sesetengah sumber mendakwa bahawa spesis buah-buahan ini tidak boleh dimakan dan juga beracun, sementara yang lain mengelaskannya sebagai makanan yang boleh dimakan. Walau bagaimanapun, di luar negara ia dikumpulkan, rawatan haba yang teliti dijalankan, dan kemudian mereka diasinkan atau dijepit, seperti cendawan biasa. Ada yang menegaskan bahawa agar-agar madu merah bata tidak berbahaya kepada kesihatan, tetapi kerana kepahitan itu mustahil untuk dimakan.

Permohonan: menurut kesimpulan beberapa ahli miologi, ia boleh digunakan selepas mendidih berulang. Kadang-kadang digunakan untuk tujuan perubatan sebagai ubat-ubatan.

Persamaan dan perbezaan: mempunyai persamaan dengan seroplat cacing madu (Hypholoma capnoides), tetapi yang kedua lebih kecil saiznya. Ia juga berbeza dalam warna plat - dalam cendawan kelabu mereka kelabu. Ia juga mempunyai persamaan dengan foil palsu-sulfur (Hypholoma fasciculare) - cendawan beracun.

Pengedaran: daun jarang, jarang jarang konifer. Mereka tumbuh pada musim panas dan musim gugur dalam keluarga besar di atas tunggul dan pokok-pokok yang jatuh.

Lihat beberapa lagi gambar cacing madu bata merah yang akan membantu mengenal pasti ia di antara spesies lain:

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan