Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Seroplate agaric madu palsu (poppy)

Mengumpul cendawan adalah aktiviti yang menarik dan menyeronokkan untuk semua orang yang ingin berehat dari kesibukan bandar. Cendawan mulia, seperti cep, boletus, boletus, sangat sukar dicari. Tetapi cendawan madu boleh tumbuh di mana-mana hutan, di mana-mana pokok dan pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa walaupun mengumpul cendawan, anda perlu berhati-hati. Di hutan kita, sebagai tambahan kepada spesies yang boleh dimakan: musim panas, musim luruh dan musim sejuk, terdapat juga spesies cendawan madu palsu. Sesetengah daripada mereka boleh dimakan, kerana mereka dipanggil kondisional boleh dimakan, sementara yang lain adalah beracun. Oleh itu, untuk memahami, anda perlu mempunyai pengetahuan tentang rupa cendawan yang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan. Anda juga harus tahu di mana mereka bertemu dan berapa kali mereka berkembang.

Kulat yang boleh dimakan dianggap sebagai agaric madu seroplat, yang berbeza dengan cendawan beracun. Itulah sebabnya pencinta "memburu senyap", selain pengetahuan tentang cendawan, harus mempunyai visi sensitif terhadap skema warna. Kami menawarkan anda untuk membiasakan diri dengan keterangan dan gambar plat seroplastik:

Larva seroplate (hypholoma capnoides): foto dan perihalan

Nama Latin: Hypholoma capnoides

Jantina: Hyphole.

Keluarga: Strophariaceae.

Sinonim: Poppy fillet, biji popi palsu, seroplat palsu, hypholoma poppy.

Topi: diameter 3 hingga 7 cm, mempunyai bentuk hemisfera pada individu muda dan cembung terbuka dalam spesimen yang matang. Selalunya pada pinggir topi tetap menjadi kepingan seprai. Topi itu adalah hygrophanic, iaitu warna sepenuhnya bergantung pada kelembapan udara. Dalam cuaca kering, topi berwarna kuning membosankan, lebih tepu dengan warna di tengah. Dalam cuaca basah, ia menjadi coklat muda dengan tengah yang terang. Daging topi itu putih dan tipis, memiliki bau kelembapan yang ringan.

Kaki: Kerajang seroplat mempunyai kaki dengan ketinggian 4 hingga 8 cm. Ketebalannya berkisar dari 0,3 hingga 0,9 cm. Bagian atas berwarna kekuningan dan bagian bawah berwarna coklat kemerahan. Bentuknya menyerupai silinder, selalunya melengkung dan dengan sisa "skirt".

Rekod: Kerajang seroplat mempunyai plat tebal dan padat. Dalam cendawan muda, piring berwarna kekuningan dengan warna putih, apabila tumbuh dewasa, mereka menjadi warna biji popi.

Pengedaran: tumbuh hanya di atas tunggul, pokok mati dan di atas akar tersembunyi di dalam tanah. Beliau adalah tetamu yang kerap pada konifer, terutamanya pada spruces dan pain. Ia tumbuh dengan mudah di dataran rendah dan tinggi di pergunungan. Seluruh zon sederhana di hemisfera utara berlimpah dengan spesies cendawan ini. Kacang madu dikumpulkan dari April hingga Oktober, dan kadang-kadang, jika musim sejuk hangat, maka pada bulan Disember.

Edibiliti: larva seroplate Hypholoma capnoides adalah cendawan yang boleh dimakan, serupa dengan agaric madu musim panas. Hanya spesimen yang terlalu banyak mempunyai bau lembap yang lembap. Individu muda berbau dengan nikmat, bau mereka menyerupai aroma hutan, digabungkan dengan bau bumi.

Bila untuk mengumpul cendawan seroplat dan apa yang perlu dimasak dari mereka

Pemetik cendawan dengan pengalaman memanggil agar-agar madu seroplate "agaric madu musim panas kedua", ia tergolong dalam kategori ke-4. Dari situ anda boleh memasak pelbagai hidangan, mereka boleh diasin, kering, jeruk. Sebelum digunakan, seroplate foamed mesti direbus dalam air masin selama 15-20 minit.Di samping itu, pakar mengesyorkan mengumpul hanya topi dari badan berbuah ini, kerana kaki mereka sangat tegar, sama seperti getah. Lihatlah foto madu platelet abu-abu, yang sering dijumpai di hutan semua wilayah Rusia:

Pemetik cendawan biasa untuk mengumpul hanya 3 jenis cendawan yang boleh dimakan: musim panas, musim luruh dan musim sejuk. Walau bagaimanapun, terdapat cendawan seperti ini, yang dipanggil cacing seroplamennoy palsu. Ini adalah cendawan yang boleh dimakan, walaupun banyak memintasnya. Masalah utama beliau ialah dia kelihatan seperti cendawan beracun dan tidak boleh dimakan.

Sering sekali madu kuno palsu dikenali sebagai biji poppy atau seroplat, serta hypholoma poppy. Cendawan ini boleh dimakan seperti cendawan biasa yang boleh dimakan, tetapi hanya selepas rawatan haba. Dan yang paling penting - jangan pilih cendawan terlalu panas, kerana mereka tidak mempunyai rasa.

Semua cendawan madu, termasuk seroplate, dapat dikumpulkan dari musim semi hingga musim luruh lewat. Mereka tumbuh terutamanya di atas tunggul, pokok mati, batang pokok yang ditebang dan cawangan yang jatuh. Kadang-kadang mereka boleh didapati tepat di atas tanah. Walau bagaimanapun, ini tidak mengatakan bahawa mereka tumbuh di sana secara langsung di atas tanah. Rupa-rupanya, di bawah permukaan bumi terdapat akar dari beberapa tunggul atau pokok.

Jika anda memutuskan untuk mengumpul agaric madu seroplamenous yang palsu, berhati-hati - cendawan ini sangat mudah dikelirukan dengan foil palsu sulfur kuning, yang dianggap berbahaya. Walau bagaimanapun, cendawan beracun mempunyai cakera hijau dan rasa sangat pahit.

Faktor yang paling penting ketika memilih cendawan adalah selalu satu peraturan: kumpulkan cendawan madu yang anda yakin. Jika anda tidak mempunyai gambar warna semua cendawan yang boleh dimakan dengan anda, pergi ke hutan dengan orang yang berpengalaman dengan pengalaman dalam perkara ini.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan