Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Molekul madu kuning sulfur palsu: gambar dan keterangan

Cendawan madu dipanggil begitu kerana mereka tumbuh di atas tunggul, pokok-pokok yang jatuh, dan juga di atas pokok-pokok daun yang rusak atau mati. Hanya padang rumput madu agarun tidak tumbuh di hutan, tetapi di kawasan berumput: hutan, padang, taman atau jalan raya. Walaupun terdapat kira-kira tiga puluh spesies cendawan madu, pemetik cendawan membahagikan mereka kepada kumpulan musim panas, gugur dan musim sejuk. Kebanyakan cendawan boleh dimakan dengan selamat.

Perlu dikatakan bahawa sebagai tambahan kepada "saudara-mara" yang boleh dimakan dan boleh dimakan, madu agar juga mempunyai dua kali ganda beracun - madu agar sulfur kuning. Sekiranya boleh dimakan secara bersesuaian pergi ke makanan, maka mereka dibersihkan terlebih dahulu, kemudian direbus dan kemudiannya hidangan disediakan dari mereka. Walau bagaimanapun, rakan-rakan palsu yang beracun boleh membahayakan kesihatan manusia. Kami mencadangkan anda melihat foto fly honey madu sulfur dan bandingkan dengan cendawan madu sebenar.

Sesetengah pemetik cendawan pemula sering bertanya soalan: adalah madu sulfur-kuning yang boleh dimakan agaric? Kami akan menjawab dengan segera - tidak, walaupun ia sangat mirip dengan terbang madu musim panas yang sebenar. Di samping itu, berbuah goreng agaric palsu sama seperti musim panasnya "relatif". Mereka juga tumbuh di atas tunggul dan kayu mati di dalam keluarga besar, terutamanya di hutan luruh.

Apa yang kelihatan seperti madu kuning belerang?

Untuk mengetahui apa yang kelihatan seperti cendawan ini, periksa penerangan tentang agaric madu kuning sulfur dari gambar.

Nama Latin: Hypholoma fasciculare;

Jantina: Hypholoma;

Keluarga: Strophariaceat;

Topi: diameter dari 2 hingga 7 cm, pada usia muda ia menyerupai loceng, maka ia berubah menjadi coklat atau kelabu-kuning. Tepi lebih ringan, dan pusatnya gelap atau berwarna coklat kemerahan. Dengan usia, tubercle muncul di tengah-tengah topi, dan topi sendiri menjadi kering dan licin.

Kaki: mempunyai panjang kira-kira 10 cm, diameter 0.2 hingga 0.5 cm, berongga, licin, berwarna kuning terang, berserabut.

Pulpa: ia mempunyai rasa pahit, bau yang tidak menyenangkan, warna itu berwarna kuning muda atau putih.

Rekod: mematuhi pedikel, sangat kerap dan nipis. Spora adalah licin dan ellipsoidal, serbuk spora mempunyai warna cokelat coklat. Pada usia muda, piring cendawan berwarna kuning belerang, kemudian hijau atau hitam-zaitun, bahkan mencapai warna coklat-coklat gelap.

Edibiliti: madu beracun beracun, apabila digunakan selepas 1.5 - 5 jam, muntah berlaku, loya, seseorang kehilangan kesedaran. Walaupun dengan rawatan haba yang lama, racun cendawan tidak runtuh, dan dengan penyimpanan yang berpanjangan semasa pemuliharaan, jumlah racun hanya meningkat.

Musim Tuai: dari Julai hingga November, puncaknya jatuh pada bulan Ogos - September.

Kategori: cendawan beracun.

Pengedaran: secara praktikal di seluruh Rusia, kecuali kawasan permafrost. Ia tumbuh di tandan besar di atas tunggul atau pokok-pokok yang ditutupi lumut, kadang-kadang di dasar pokok kering atau bahkan hidup. Lebih suka kedua-dua daun yang rimbun dan konifer. Selalunya ditemui di batang pokok berbohong.

Perbezaan cendawan palsu warna kelabu-kuning dari yang boleh dimakan

Madu palsu kuning sulfur kuning pada usia muda mempunyai "selimut" dalam bentuk gelang pada kakinya. Bagaimanapun, dari masa ke masa, ia hilang, dan di sepanjang tepi topi itu tetap berjejal dalam bentuk pinggiran bunga. Di samping itu, di kaki dan topi madu palsu madu berwarna kelabu-kuning, tidak pernah ada sisik yang terdapat dalam kulat yang boleh dimakan.

Perlu diingat bahawa cendawan palsu cendawan sulfur-kuning mempunyai bau yang tidak menyenangkan yang sangat stabil. Walaupun cendawan ini beracun, bagaimanapun, mereka tidak berbahaya seperti cendawan palsu lain - galeri, yang racunnya sama dengan racun toadstool pucat.

Semua kaedah untuk membezakan cendawan yang boleh dimakan dari cendawan madu dan kuning belerang, yang disenaraikan di atas, harus digunakan dengan berhati-hati. Tanda yang paling penting adalah kehadiran "skirt" di kaki cendawan yang boleh dimakan dan ketiadaannya dalam bentuk yang salah. Walau bagaimanapun, walaupun dalam kes ini, jika pemetik cendawan tidak pasti tentang cendawan, lebih baik tidak mengambilnya.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan