Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan cendawan musim luruh dan rakan-rakannya yang berbahaya

Cendawan madu adalah cendawan yang agak biasa, terdapat beberapa jenis. Salah satu yang paling popular adalah spesies musim luruh cendawan madu. Mereka sangat dihargai kerana rasa dan fleksibiliti mereka.

Menurut beberapa tanda luar, spesies madu cendawan yang boleh dimakan mungkin menyerupai yang beracun. Mereka boleh dengan mudah dikelirukan jika anda tidak mempunyai idea tentang perbezaan ciri yang memungkinkan untuk menentukan cendawan sebenar. Walau bagaimanapun, bersenjata dengan maklumat yang relevan, anda akan membuat panen selamat. Jadi, anda harus ingat bahawa agaric honey musim gugur juga mempunyai dua kali beracun. Saya harus mengatakan bahawa risiko untuk memenuhi spesimen yang tidak boleh dimakan di hutan agak besar. Walau bagaimanapun, ini tidak menggalakkan mereka yang tahu cara membezakan cendawan yang boleh dimakan yang baik dari saudara yang beracun.

Semua berus berbilang fly honey musim gugur dipanggil "cendawan palsu." Ini adalah ungkapan kolektif, kerana ia boleh dikaitkan dengan beberapa spesies yang menyerupai cendawan musim luruh yang sebenar. Anda boleh mengelirukan mereka bukan sahaja dengan tanda-tanda luar, tetapi juga dengan tempat pertumbuhan. Hakikatnya, cendawan madu palsu tumbuh di tempat-tempat yang sama seperti yang sebenarnya: di atas tunggul, batang atau batang pokok yang jatuh. Di samping itu, mereka berbuah pada masa yang sama, bermesyuarat di seluruh kumpulan.

Kami mencadangkan anda melihat foto sarang lebah musim gugur dan berbahaya palsu busa berwarna sulfur kuning dan bata-merah. Di samping itu, penerangan di atas spesies di atas akan membantu anda untuk tidak tersesat di hutan dan mengenal pasti cendawan yang boleh dimakan.

Sulfur kuning beracun dua musim luruh

Salah satu cendawan utama utama larva musim luruh ialah cendawan sulfur-kuning palsu. Spesies ini adalah "tetamu" yang berbahaya untuk meja anda, kerana ia dianggap beracun.

Nama Latin: Hypholoma fasciculare.

Jantina: Hypholoma.

Keluarga: Strophariaceae.

Topi: 3-7 cm diameter, berbentuk loceng, yang, sebagai badan buah tumbuh lebih tua, menjadi sujud. Warna ganda dari agaric madu musim luruh sepadan dengan nama: kelabu-kuning, kuning-coklat. Pusat topi itu lebih gelap, kadang-kadang berwarna coklat kemerahan, tetapi tepi lebih ringan.

Kaki: rata, silinder, sehingga 10 cm tinggi dan sehingga 0.5 cm tebal. Hollow, berserabut, kuning muda.

Pulpa: cahaya kuning atau putih, dengan bau yang tidak menyenangkan dan rasa pahit.

Rekod: nipis, padat, sering berpegang pada kaki. Pada usia muda, piringnya berwarna kuning belerang, maka mereka memperoleh warna kehijauan, dan segera sebelum kematian mereka menjadi zaitun hitam.

Edibiliti: cendawan beracun. Apabila dimakan, ia menyebabkan keracunan, sehingga pengsan.

Pengedaran: secara praktikal di seluruh wilayah Persekutuan Rusia, kecuali zona permafrost. Ia tumbuh di seluruh kumpulan dari pertengahan Jun hingga awal Oktober. Ia ditemui pada pembusukan pokok-pokok gugur dan konifer. Ia juga tumbuh di atas tunggul dan tanah berhampiran akar pokok.

Dalam gambar madu agarik berbentuk musim gugur dan berbahaya yang dipanggil busa palsu sulfur kuning. Seperti yang anda dapat lihat, cendawan yang tidak boleh dimakan mempunyai warna yang cerah dan pada kakinya tidak terdapat cincin rok yang khas, yang terdapat di semua badan berbuah yang boleh dimakan.

Double bata brick-red berbahaya pada musim luruh (dengan video)

Satu lagi wakil dari spesies palsu madu cendawan, tentang keabadian yang masih dibahaskan.Ramai yang percaya bahawa ia adalah beracun, yang lain menuntut yang sebaliknya. Namun, pergi ke hutan, mesti diingat bahawa madu terbang di musim gugur dan berbahaya ganda mempunyai beberapa perbezaan.

Nama Latin: Hypholoma sublateritium.

Jantina: Hypholoma.

Keluarga: Strophariaceae.

Topi: bulat, dengan umur mendedahkan, dari 4 hingga 8 cm diameter (kadang-kadang mencapai 12 cm). Tebal, berisi, merah-coklat, kurang kerdil kuning-coklat. Pusat topi lebih gelap, dan di tepi anda sering dapat melihat serpihan putih - sisa-sisa seprai persendirian.

Kaki: licin, padat dan berserabut, dengan masa ia menjadi berongga dan melengkung. Sehingga 10 cm panjang dan tebal 1-1.5 cm. Bahagian atas berwarna kuning cerah, bahagian bawah berwarna merah-coklat. Sama seperti spesies palsu lain, madu merah dari bata merah tidak mempunyai cincin skirt, yang merupakan perbezaan utama antara badan berbuah yang boleh dimakan.

Pulpa: padat, putih atau kotor kuning, pahit dalam rasa dan tidak menyenangkan dalam bau.

Rekod: kerap, sempit, kelabu muda atau kelabu kuning. Dengan umur, warna berubah menjadi abu-abu, kadang-kadang dengan warna ungu.

Edibiliti: ia dianggap sebagai cendawan beracun, walaupun kebanyakan sumber cendawan bata merah dianggap sebagai cendawan yang boleh dimakan secara kondusif.

Pengedaran: wilayah Eurasia dan Amerika Utara. Ia tumbuh di atas tunggul, cawangan dan batang daun yang gugur.

Tonton juga video yang menunjukkan fly honey musim luruh dan rakan-rakan berbahayanya:

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan