Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Foto dan penerangan kulat pemikat

Polypore yang boleh dimakan - penghuni "hutan bercampur. Untuk mengumpulnya, anda tidak perlu bengkok - cendawan ini tumbuh di atas pokok (lebih dekat dengan pangkalan) dan di atas tunggul. Sering kali, orang yang tidak menyedari hanya mengabaikannya, tetapi pemetik cendawan yang berpengalaman tidak akan lulus oleh - suri rumah yang mahir boleh menyediakan hidangan yang lazat, kering dan garam mereka keluar dari cendawan tinder.

Foto-foto dan perihalan kulat dari pelbagai jamur kulat akan membantu anda mempelajari lebih lanjut mengenai kepelbagaian hadiah hutan.

Kulat bercabang dan gambarnya

Badan buah kulat pengikat bercabang (Polyporus umbellatus) sehingga 50 cm diameter, terdiri daripada pelbagai lapisan bercabang kaki dengan topi putih kecil. Semua cawangan dikumpulkan di pangkal di kaki beralun.

Satu cendawan mempunyai banyak topi, 10-200 keping, diameter setiap topi sehingga 4 cm. Bentuk topi cendawan muda adalah bulat, maka cembung rata, dengan lekukan kecil di tengah. Warna topi adalah coklat muda atau coklat abu-abu.

Seperti yang anda dapat lihat dalam gambar, pengikat bercabang adalah putih yang berisi, berdaun, kasar, kasar, dengan bau dill. Bahagian bawah topi berwarna putih, tiub, tiub pendek. Serbuk spora berwarna putih.

Tumbuh dalam hutan bercampur di dasar batang dan tunggul pokok daun.

Pilih masa - dari Ogos hingga November.

Mereka dimakan segar, kering dan asin, sebaik-baiknya cendawan muda, yang lama hanya menggunakan topi.

Cendawan musim sejuk pemerah cendawan

Topi kulat musim sejuk (Polyporus brumalis) sehingga diameter 10 cm, cendawan muda lembut, anjal, cembung, kemudian kasar, rata. Permukaan topi itu berwarna kuning, kelabu-coklat, coklat kotor, lalu pucat. Bahagian bawah adalah tiub, tubules pendek, putih, berkrim di cendawan lama. Serbuk spora berwarna putih. Kaki sehingga 6 cm tinggi, padat, kekuningan-kelabu, bulu kasar.

Tumbuh dalam hutan campuran pada batang dan tunggul pokok daun: daun willow, birch, alder, abu gunung.

Ia berlaku dari musim bunga hingga musim sejuk.

Topi muda boleh dimakan. Pemetik cendek hampir tidak mengumpul cendawan ini.

Di sini anda dapat melihat foto-foto jamur yang boleh dimakan daripada jamur tinder pelbagai spesies.

Corong tempurung sulfur-kuning: gambar dan perihalan

Oleh keterangan pengikat kuning sulfur (Laetiporus sulphureus) sama dengan saudara-saudaranya. Hatnya sehingga pusingan 12 cm, atau dalam bentuk plat berbentuk kipas, sering bersatu dengan jisim seperti jisim, ditutupi dengan kulit berkulit oren yang berwarna ungu dengan warna merah jambu, dengan umur pudar warna menjadi oker pucat. Topi tidak aktif atau pada kaki pendek.

Lihatlah foto cendawan sulfur-kuning: jamur cendawan berwarna kekuningan, dengan bau cendawan yang menyenangkan. Tukang muda adalah berbulu, berdaun, berbentuk lembap.

Serbuk spora adalah kuning muda.

Ia tumbuh di hutan bercampur dan gugur pada batang hidup dan mati pohon gugur.

Ia berlaku dari pertengahan Mei hingga akhir bulan Ogos.

Hanya cendawan baru yang segar dan rebus yang dimakan. Mereka direbus dan digoreng. Gunakan untuk salad dan sebagai pengisian untuk pai.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan