Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Corong tanduk: foto dan perihalan kulat

Cendawan yang boleh dimakan corong karobid (Craterellus cornucopioides) adalah di mana-mana di Rusia. Ia juga tumbuh di Eropah, Asia dan Amerika Utara. Masa berbuah jamur adalah pertengahan bulan Julai - akhir Oktober.

Corong corong boleh ditemui di hutan luruh dan terapung dengan kelembapan dan tanah berkapur yang tinggi, terutamanya oak berhampiran. Ia tumbuh dalam kumpulan besar pada dedaunan yang indah dan praktikal bergabung dengannya.

Nama lain: craterellus berbentuk tanduk, craterellus berbentuk corong, saluran corong berbentuk corong, tiub berbentuk tanduk, corong kelabu. Bentuk yang aneh pada corong berbentuk carob telah membawa kepada kemunculan nama-nama asal yang sama dalam bahasa Eropah: Bahasa Finland mustatorvisieni - "tanduk hitam", Jerman Totentrompete - "paip mati", Horne Plenty Bahasa Inggeris dan Corne d'abondance Perancis - "cornucopia".

Buah badan corong kelabu (ketinggian 4-15 cm): mempunyai bentuk cawan kecil, berkembang dari bawah ke bawah. Hampir semuanya ditutup dengan skala kecil dan tubercles. Craterellus berbentuk tanduk mempunyai tepi berliku yang sangat berpaling, yang boleh koyak atau terikat pada kepingan berasingan. Beri perhatian pada foto corong berbentuk corong: permukaan dalamannya biasanya hampir hitam atau hitam-kelabu. Bahagian luarnya sedikit lebih ringan.

Kaki (ketinggian 0.5-1.2 cm, diameter sehingga 1.5 cm): satu warna dengan topi, sukar dan sangat kecil atau praktikal tidak hadir.

Pulpa: membran, pecah dari sentuhan yang sedikit. Cendawan muda adalah kelabu gelap, sementara yang lama berwarna hitam.

Doubles: corong corong (Craterellus sinuosus) dan piala gelas (Urnula craterium). Corong kiat dibezakan dengan warna yang lebih ringan dari badan berbuah dan topi yang lebih dibedah, sementara urnula tidak mempunyai tepi melengkung, dan bentuknya lebih banyak piala.

Penggunaan corong craterellus

Corong tanduk - cendawan yang sangat lazat, digunakan dalam hampir semua jenis hidangan. Terutamanya meluas adalah penggunaan corong craterellus di Eropah Barat - di sini kulat ini dianggap sebagai makanan istimewa yang sebenar. Di Perancis, khususnya, ia ditambah kepada sos gourmet.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan