Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Apa yang kelihatan seperti chanterelles: gambar, perihalan cendawan

Cendawan Chanterelle sangat dihargai bukan sahaja untuk kesesuaian mereka, tetapi juga untuk daya tahan tinggi mereka terhadap parasit. Produk hutan ini tidak takut kepada serangga akibat hinomannose yang terkandung di dalamnya, yang membunuh larva helminth. Oleh itu, penggunaan chanterelles adalah selamat - terdapat hampir tidak ada cendawan yang dimakan oleh cacing.

Dalam artikel ini anda akan menerima maklumat tentang cara membezakan chanterelles dari cendawan palsu dan mengetahui di mana hutan chanterelles berkembang. Anda juga boleh melihat foto dan penerangan tentang chanterelles pelbagai spesies.

Di dalam hutan apa chanterelles biasa tumbuh

Kategori: boleh dimakan.

Nama lain: musang sebenar.

Hat chanterelle biasa (Cantharellus cibarius) (diameter 3-14 cm): kuning atau oren, berbentuk tidak teratur. Ia boleh sama ada cekung atau cembung, berbentuk corong atau sujud.

Kaki (ketinggian 3-10 cm): padat dan tebal, biasanya tumbuh bersama dengan topi dan mempunyai warna yang serupa dengannya. Perluas dari bawah ke atas.

Pulpa: putih, padat dan sangat berisi, dan mungkin berserabut. Bercukur sedikit apabila ditekan. Rasa cendawan yang baru dipotong sedikit masam, dan aroma menyerupai bau buah kering.

Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, tepi chanterelle biasanya berombak dan dibungkuk. Kulit yang sukar untuk dipisahkan dari topi, lancar ke sentuhan.

Bagaimana membezakan chanterelles palsu dari biasa

Doubles: racun chanterelle beracun (Hygrophoropsis aurantiaca) dan zaitun zaitun (Omphalotus olearius). Palsu mudah dibezakan dengan tempat pertumbuhan: cendawan ini tidak pernah tumbuh di atas tanah, hanya pada kayu membusuk atau sampah hutan. Dan omphaloth, cendawan beracun maut, diedarkan secara eksklusif di zon subtropika, dan selain itu, ia hanya boleh didapati di debu kayu.

Chanterelle biasa juga boleh dikelirukan dengan chanterelles yang boleh dimakan - faceted (Cantharellus lateritius) dan baldu (Cantharellus friesii). Ini bukan masalah besar, tetapi perlu diingat beberapa perbezaan.

Perhatikan foto cendawan chanterelle yang dihadapi: dagingnya sangat rapuh, lebih-lebih lagi, ia tumbuh hanya di Amerika Utara. Mengenalpasti bagaimana cendawan chanterelle velvet kelihatan lebih sukar. Mereka berbeza hanya dengan warna yang lebih cerah. Untuk analisis yang lebih terperinci, syarat makmal diperlukan.

Chanterelles di dalam hutan dan gambar cendawan

Di hutan, chanterelles tumbuh dari pertengahan Jun hingga awal Oktober. Dalam keadaan buatan, penanaman mereka tidak diamalkan.

Cendawan ini boleh didapati di hampir semua jenis ruang hijau semulajadi, tetapi paling sering di sebelah oak, birch, spruce dan pain.

Lihatlah gambar chanterelle di hutan: ia boleh menguburkannya dalam lumut atau daun yang jatuh. Ciri-ciri chanterelles biasa adalah penampilan mereka yang besar selepas hujan lebat dengan ribut petir.

Penting! Jangan mengumpul chanterelles berhampiran pokok industri, kerana kulat ini dapat mengumpul nukleus radioaktif cesium-137.

Penggunaan chanterelles dalam memasak

Penggunaan cendawan ini dalam masakan Eropah sangat luas. Penggunaan chanterelles dalam memasak adalah kerana rasa yang lazat: cendawan cantik di hampir semua bentuk. Chanterelles mengandungi lapan asid amino penting, serta tembaga, zink dan vitamin A, B1, PP.

Selain itu, cendawan ini adalah makanan halal yang dibenarkan untuk penganut agama Yahudi kerana hakikat bahawa kerana kekebalannya terhadap parasit, larangan "Semua reptilia dan serangga bersayap adalah haram bagi kamu, tidak memakannya" adalah dielakkan (Ulangan 14: 3-20). Jika ranting chanterelle, tempat yang rosak jelas kelihatan di atasnya.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): berkesan dalam memerangi penyakit hati, termasuk beberapa bentuk hepatitis.

Rubah tubular dan gambarnya

Kategori: boleh dimakan.

Hat dari chanterelle chanterelle (Cantharellus tubaeformis) (diameter 3-8 cm): kebanyakannya berwarna kuning-coklat, mempunyai ciri-ciri bentuk corong hampir seluruh keluarga. Sering kali anda dapat melihat skala gelap kecil.

Perhatikan apa yang rubah kelihatan seperti dalam foto: dalam penampilan tubular, tepi tidak rata biasanya membengkok ke arah dalam.

Kaki (ketinggian 4-10 cm): tiub, mempunyai bentuk silinder dan warna kekuningan, memudaratkan dengan masa.

Pulpa: putih dan padat. Sama ada rasa tidak sama sekali, atau sedikit pahit. Apabila berbuka, ia mengeluarkan bau yang kabur dan menyenangkan di bumi lembap.

Doubles:kerucut corong (Craterellus cornucopioides) dan rubah kuning (Cantharellus lutescens). Corong segar berwarna gelap, dan rubah kuning mempunyai saiz yang lebih kecil dan topi dan kaki berbeza warna.

Apabila berkembang: dari awal September hingga pertengahan Disember di bahagian utara benua Eurasia.

Di mana saya boleh mencari: pada tanah berasid hutan konifer atau campuran.

Makan: dalam hampir apa-apa bentuk. Benar, sesetengah cendawan boleh keras, jadi mereka perlu direbus untuk masa yang lama.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): mempunyai sifat anthelmintik.

Nama lain: cantarell tubular, corong chanterelle, lobus tiub.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan