Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Talkers: foto dan penerangan cendawan yang boleh dimakan

Bersama dengan beracun Terdapat sebilangan cendawan pemburu yang boleh dimakan yang dimakan selepas pra-mendidih. Mereka berbeza daripada yang tidak boleh dimakan dalam warna yang lebih cerah dan aroma kurang astringen.

Selalunya, cendawan govorushki cincang digunakan sebagai pengisian untuk pai, kerana mereka keras apabila direbus atau digoreng.

Di bawah ini anda boleh mencari gambar dan perihalan cendawan pembacanya, mengetahui tentang tempat dan musim pengedaran mereka, gunakan dalam masakan dan beregu.

Govorushka orange (dilipat) dan gambar cendawan

Kategori: boleh dimakan.

Nama lain: bengkok govorushka, govorushka merah

Hat (diameter 5-22 cm): matte, merah, boleh pudar dengan kuning pucat dengan bintik coklat atau karat. Fleshy, mempunyai bentuk loceng, tetapi akhirnya menjadi halus, dan kemudian tertekan. Tepi bengkok, di tengah-tengah mungkin ada tubercle yang tidak dapat dilihat. Untuk menyentuh, topi pembicu terbengkalai dengan lancar.

Seperti yang dilihat dalam gambar, pembicaraan oren (Lepiota aspera) mendapat namanya kerana warna cerah.

Kaki (ketinggian 6-15 cm): padat dan berserabut, mempunyai bentuk silinder dan titer dari atas ke bawah. Warna biasanya sama seperti topi, atau sedikit lebih ringan, lebih gelap di pangkalan.

Rekod: coklat atau krim.

Pulpa: kering, tidak berubah warna pada potongan dan ketika berinteraksi dengan udara. Baunya lemah, mengingatkan aroma badam.

Doubles: pembicara gergasi (Leucopaxillus giganteus) dan keputihan (Clitocybe dealbata). Gergasi biasanya lebih besar dan tidak mempunyai tubercle di pusat topi. Dan pada topi pembicaraan keputihan yang sangat beracun terdapat lapisan serbuk yang khas.

Di mana saya boleh mencari: di tepi hutan luruh atau bercampur.

Apabila berkembang: dari awal Julai hingga pertengahan Oktober di negara-negara di benua Eurasia yang sederhana.

Makan: dalam apa jua bentuk. Ini adalah cendawan yang lazat, tetapi pemetik cendawan berpengalaman mengesyorkan hanya menggunakan topi pembicara muda untuk tujuan masakan, kerana yang lama boleh menjadi sukar.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Cendawan pembakar senyap dan gambarnya

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Nama lain: pembicara adalah kelabu berasap.

Hat talker (Clitocybe nebularis) (diameter 7-23 cm): berkilat, biasanya ashen, kotor kuning atau coklat muda, memudar di bawah sinar matahari dan boleh menjadi hampir putih atau kelabu muda. Ia mempunyai bentuk hemisfera, dengan sedikit lekuk di tengah, sepanjang masa ia menjadi hampir sujud. Tepi biasanya beralun dan tidak merata. Sentuhannya lancar.

Kaki (ketinggian 5-15 cm): licin atau dengan salutan putih sedikit, warna sedikit lebih ringan daripada topi.

Seperti yang anda dapat lihat dalam gambar pembicara berasap, kaki cendawan sangat padat, biasanya mempunyai penebalan hampir di dasarnya.

Dalam cendawan muda ia dipenuhi dengan bahan berserabut, sementara di cendawan lama ia berongga.

Rekod: biasanya kotor atau cahaya kuning, nipis dan kerap. Mereka tidak tumbuh ke batang dan mudah dipisahkan dari topi.

Pulpa: padat, warna putih, yang tidak berubah pada potongan dan apabila berinteraksi dengan udara. Rasanya boleh menjadi masam atau sangat manis atau pedas. Dan bau boleh menyerupai bau busuk atau aroma bunga atau buah-buahan.

Doubles: entolome pewter (Entoloma sinuatum)tetapi dia mempunyai topi oker dan plat merah muda.

Apabila berkembang: dari awal bulan Ogos hingga pertengahan November di negara hemisfera utara yang sederhana.

Di mana saya boleh mencari: dalam hutan campuran atau konifer. Selalunya tumbuh pada daun dan dahan yang busuk, tidak jauh dari cemara dan birch, membentuk "lingkaran penyihir".

Makan: cendawan muda dimakan selepas mendidih awal (selama kira-kira 20 minit). Rawatan haba yang tidak mencukupi boleh menyebabkan gangguan makan sederhana. Dalam kes tidak boleh dimakan mentah. Pembicara dianggap kurang nilai, kerana ia sangat direbus.

Permohonan dalam perubatan tradisional: doktor folk tidak menggunakannya. Untuk ubat rasmi, antibiotik nebularin dihasilkan dari jenis cendawan ini.

Cendawan yang boleh dimakan Govorushka wangi (Clitocybe odora)

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Nama lain: pembicaraan aniseed, pembicara berbau.

Hat (diameter 4-9 cm): biru pucat, licin, dengan tubercle kecil. Dalam cendawan muda, ia agak cembung, dengan masa ia menjadi hampir tersebar atau sedikit tertekan.

Kaki pembungkus wangi (ketinggian 3-7 cm): kelabu atau kecoklatan, mungkin dengan warna kehijauan. Silinder, berkembang ke pangkalan, di mana sedikit pubescence adalah ketara.

Rekod: hijau yang kerap dan luas.

Perhatikan foto: Govorushka wangi mempunyai warna kelabu nipis, berair. Baunya sama dengan rasa anise, yang mana cendawan menerima kedua, nama kurang biasa - anise talker.

Doubles: bercakap manis (Clitocybe fragrans)yang tidak berbau seperti anise.

Apabila berkembang: dari pertengahan Julai hingga pertengahan Oktober di Eropah dan Amerika Utara.

Di mana saya boleh mencari: seringkali dalam hutan konifer berhampiran spruces, kadang-kadang dalam penanaman campuran.

Makan: selepas mendidih awal, dalam acar. Ia dianggap sebagai cendawan bukan kualiti tertinggi. Aroma peluh hilang selepas mendidih.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan