Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan cendawan berdayung - govorushki

Ridovac adalah cendawan yang sangat beracun, yang tidak boleh dimakan. Nama lain untuk cendawan ini ialah pembacanya beracun. Sesetengah jenis baris mengandungi dos besar alkaloid muscarin yang melebihi kandungan bahan ini dalam agaric terbang.

Pada halaman ini, anda dapat mengetahui apa yang kelihatan seperti cendawan, di mana mereka tumbuh dan mana yang mempunyai beregu. Anda akan melihat gambar baris beracun dan mengetahui keterangan mereka.

Pembacanya beracun berkerut dan gambarnya

Kategori: tidak boleh dimakan.

Hat Clitocybe dealbata (diameter 2-6 cm): kotor putih atau kelabu, ia mungkin mempunyai bintik kelabu atau coklat. Dalam pembisik putih yang muda, topi itu sedikit cembung dalam bentuk dengan tepi yang terselip di sekelilingnya, pada orang dewasa ia menjadi hampir rata mendatar, dan pada yang lama ia ditekan ke dalam. Untuk menyentuh, bahagian atas kulat adalah licin dan sutera, selepas hujan ia dapat ditutup dengan lendir melekit, dan dalam cuaca sangat kering ia dapat retak.

Kaki (ketinggian 2-5 cm): sebagai peraturan, melengkung, dalam bentuk silinder, berkembang dari bawah ke atas. Dalam cendawan lama ia biasanya berongga, pada orang muda ia sentiasa pepejal.

Seperti yang dapat dilihat dalam gambar pembicara putih, warna kaki cendawan adalah sama dengan topi, dengan akhbar yang kuat, ia menjadi gelap.

Rekod: putih, abu-abu atau kuning kotor.

Pulpa: berserabut, putih. Pada potongan dan apabila berinteraksi dengan udara, warna tidak berubah. Bau. Jus putih tebal menonjol pada potongan.

Doubles:perbualan beracun lain, contohnya kemerahan (Clitocybe rivulosa) dan waxy (Clitocybe cerussata), serta cendawan yang boleh dimakan - madu agaric (Bijih Marasmius) dan ceri (Clitopilus prunulus). Warna putih berbeza daripada pembacanya berwarna merah. Waxy lebih besar. Buah serbuk kuat yang berterusan adalah ciri ceri, dan madu padang rumput, yang sering dijumpai di dekatnya, mempunyai bau badam dan topi coklat dengan pinggang longgar.

Apabila berkembang: dari akhir Jun hingga awal November di negara hemisfera utara yang sederhana.

Di mana saya boleh mencari: Dia tidak suka hutan tebal dan biasanya tumbuh di rumput, padang rumput atau di tempat penebangan hutan.

Makan: cendawan yang sangat beracun, ia tidak boleh dimakan. Talker putih mengandungi dos besar alkaloid muscarine, yang mempunyai kesan kuat pada sistem saraf. Kandungan zat ini lebih baik daripada cendawan merah.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Penting! Gejala keracunan pembacaan keputihan menunjukkan diri mereka dengan cepat - dalam masa 30-40 minit selepas penggunaan. Pernafasan terganggu, perubahan tekanan darah, cirit-birit yang teruk, berpeluh dan muntah bermula. Dalam kes ini, sangat penting untuk mendapatkan bantuan perubatan yang berkelayakan, kerana hanya ubat-ubatan yang akan menjadi penawar yang boleh dipercayai untuk keracunan.

Nama lain: pembicaraan dibuang.

Apa bentuk cendawan translucidus

Kategori: tidak boleh dimakan.

Hat Clitocybe diatreta (diameter 2.5-5 cm): terulur atau sedikit tertekan di tengah. Sentuhan licin, tanpa kedutan atau plak.Warna semakin bertambah selepas hujan dan berubah bergantung pada umur jamur: pada muda ia gelap, dan pada orang dewasa ia biasanya daging atau putih. Tepi bahagian atas dibalut ke dalam, mereka lebih ringan dari teras dan hampir telus pada lumen.

Kaki (ketinggian 2-5 cm): matte, berserabut, silinder. Rasanya lancar, kadang-kadang dengan sedikit pubescence. Warna ini biasanya berwarna kuning muda, sedikit lebih ringan daripada topi, menjadi gelap di dasar cendawan lama. Dalam persekitaran yang lembap, naungan semakin bertambah.

Nota baris lutar: panjang yang tidak rata, ketat dilekatkan pada topi.

Pulpa: putih dan tanpa bau yang jelas. Pada potongan dan apabila berinteraksi dengan udara, warna tidak berubah.

Doubles: tidak hadir.

Di mana saya boleh mencari: lebih suka tanah berpasir hutan pain, jarang pokok birch. Cendawan ini sangat bersahaja dan boleh tumbuh di kedua-dua tanah yang telah disenyawakan dan tidak subur.

Cendawan yang tidak boleh dimakan, spesis ini tumbuh dari pertengahan Mei hingga akhir Oktober di hampir semua negara Eurasia dan Afrika Utara.

Makan: tidak digunakan dalam masakan, kerana ia sangat toksik.

Permohonan dalam perubatan tradisional: pengamal tradisional tidak digunakan.

Dalam perubatan rasmi, para saintis mengasingkan antibiotik antibiotik diatretin dari ceramah lut. Bahan-bahan aktif kulat buatan yang ditanam dalam rawatan bacillus tubercle.

Penting! Kulat ini mengandungi sejumlah besar alkaloid muscarin, yang mempunyai kesan kuat pada sistem saraf.

Nama lain: pembicara berbentuk cawan, pembicara diatret.

Coklat beracun govorushka (rowan) kelabu

Kategori: tidak boleh dimakan.

Topi kelabu beracun (Clitocybe vibecina) (diameter 3-6 cm): kelabu, coklat muda atau kuning air, boleh pudar menjadi lebih ringan. Dalam cendawan muda, ia adalah hemispherikal, dengan masa ia menjadi halus atau bahkan tertekan. Permukaannya kering dan lancar, tanpa plak atau serpihan. Dalam hutan lembap ia boleh menjadi cemerlang, dalam cuaca kering dan panas ia mengecut. Tepi topi sangat tipis, di cendawan muda, mereka bengkok ke dalam dan lebih ringan dari pusat.

Kaki (ketinggian 3-8 cm): pepejal, silinder, pepejal, dalam cendawan lama ia mungkin berongga. Kering, satu warna dengan topi. Pada asasnya terdapat sedikit pubescence.

Beri perhatian kepada foto pembicaraan kelabu: platnya agak kerap, semua panjangnya berbeza. Pucat kelabu pucat atau pucat, dalam cuaca basah warna lebih sengit.

Pulpa: sangat nipis dan pucat, dengan bau tepung tengik dan rasa yang tidak menyenangkan.

Nama cendawan diterjemahkan dari bahasa Yunani sebagai "lebam" atau "lebam".

Doubles: secara luaran mirip dengan saudara-saudara bicara - bau lemah (Clitocybe ditopa) dan sedikit berwarna (Clitocybe metachroa). Tetapi wangi mempunyai kaki yang lebih pendek, dan lapisan abu-abu kelihatan pada permukaan topi, dan pembicara berwarna sedikit tidak berbau.

Cendawan pemburu kelabu berkembang dari akhir bulan Julai hingga pertengahan September di hampir semua negara Eropah utara.

Di mana saya boleh mencari: dalam hutan konifer dan gugur dengan keasidan tanah yang tinggi. Terutama suka tumbuh di lumut.

Makan: tidak digunakan kerana bau dan rasa yang tidak menyenangkan.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: pembisik abu-abu, pembicaraan bercerita, pembicara coklat, pembicara Lange.

Rowing harimau beracun (govorushka) dan gambarnya

Kategori: tidak boleh dimakan.

Topi harimau (Tricholoma pardinum) (diameter 5-14 cm): abu-abu atau kotor putih, dalam bentuk hemisfera atau loceng, dengan masa menjadi lebih meluas. Tepi-tompoknya sangat nipis dan keriting. Terdapat ciri serpihan serpihan sepusat yang warnanya lebih gelap daripada kulit cendawan yang lain.

Kaki (ketinggian 6-16 cm): biasanya putih atau abu-abu, di dasar mungkin oker. Pepejal, mempunyai bentuk silinder dan pena dari bawah ke bawah.

Rekod: putih, kurang kerap dengan warna kehijauan, berisi.

Seperti yang dapat anda lihat dalam gambar, harimau beracun beracun mempunyai daging yang padat, kekuningan pada potongan, yang tidak berubah warna apabila berinteraksi dengan udara. Pemetik cendawan mengatakan bahawa barisan harimau mempunyai bau tepung yang kaya.

Doubles: walaupun permukaan ciri-ciri topi, barisan harimau boleh dikelirukan dengan baris-baris hitam (Tricholoma atrosquamosum), tanah (Tricholoma terreum), kelabu (Tricholoma portentosum) dan kemerahan (Tricholoma orirubens). Tetapi dalam mendayung hitam, skala itu tidak hanya meliputi topi, tetapi juga kaki, sementara yang bersahaja tidak mempunyai ciri-ciri naungan plat dan bau floury. Kelabu mempunyai serpihan pada topi, tetapi sangat jarang berlaku.

Dan di barisan kemerahan, mereka mempunyai naungan zaitun yang kaya dan plat merah muda.

Apabila berkembang: dari awal bulan Ogos hingga pertengahan Oktober di negara hemisfera utara yang sederhana.

Di mana saya boleh mencari: di atas tanah berkapur dari hutan rimba dan konifer.

Makan: tidak digunakan, kerana ia sangat beracun.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Penting! Mendayung harimau boleh menipu pemetik cendawan yang tidak berpengalaman dengan aroma yang menyenangkan. Tetapi tidak ada cara untuk memakannya! Toksin yang terkandung dalam kulat ini belum dipelajari secara praktikal, dan gejala-gejala keracunan mereka nyata dengan cepat dalam bentuk mual dan muntah yang teruk.

Nama lain: baris harimau, baris beracun.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan