Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan beracun, sama dengan barisan kelabu

Semua pengayuh, yang boleh dimakan dan tidak dapat dimakan, membentuk keluarga yang besar, yang merangkumi lebih daripada 2500 spesies badan berbuah ini. Kebanyakannya dianggap sebagai makanan yang boleh dimakan atau dimakan, dan hanya beberapa spesies yang beracun.

Cendawan beracun, mirip dengan rowans, berkembang di hutan bercampur atau konifer yang sama sebagai spesies yang boleh dimakan. Tambahan pula, produktiviti mereka jatuh pada bulan Ogos dan Oktober, yang tipikal untuk pengumpulan cendawan yang baik.

Kesamaan dan perbezaan baris dari cendawan lain

Terdapat cendawan beracun, sama dengan barisan kelabu biasa, jadi semua orang yang pergi ke hutan untuk tanaman cendawan harus berhati-hati mempelajari persamaan dan perbezaan badan berbuah ini sebelum mengumpulnya. Sebagai contoh, baris tajam sangat mirip dengan baris tajam, tetapi rasa dan penampilan yang pahit itu harus menghentikan pemetik cendawan daripada mengumpul. Badan berbuah ini mempunyai topi kelabu, yang juga sangat retak di tepi. Di tengahnya adalah tubercle yang tajam, yang tidak ada dayung kelabu yang boleh dimakan. Di samping itu, satu yang tajam jauh lebih kecil, mempunyai tangkai tipis dan tidak bertumbuh dalam baris dan kumpulan besar, seperti "rakan" yang boleh dimakannya.

Barisan harimau atau macan tutul - satu lagi cendawan beracun, sama dengan barisan kelabu. Toksinnya sangat berbahaya kepada manusia. Ia tumbuh di hutan ek, rumput dan konifer, lebih memilih tanah berkapur. Dengan pertumbuhan, ia membentuk baris atau "lingkaran penyihir".

Poison Tiger Ryadovka - Cendawan yang jarang dan toksik dengan topi yang berbentuk bola, pada masa dewasa, menyerupai loceng, dan kemudian dilanjutkan sepenuhnya. Warna itu berwarna putih atau kelabu, ada sisik di permukaan topi.

Kaki dari 4 cm hingga 12 cm panjang, lurus, putih, mempunyai warna berkarat di pangkalan.

Plat adalah berisi, jarang, kuning atau hijau. Titisan kelembapan yang dirembes oleh badan buah sangat sering dilihat di atas pinggan.

Pangkat beracun suka tumbuh di tepi hutan yang rimbun atau konifer, di padang rumput dan padang, taman dan kebun, hampir sepanjang zon di Rusia yang sederhana. Cendawan seperti baris ini mula menghasilkan buah dari akhir bulan Ogos dan terus hampir hingga pertengahan atau akhir Oktober. Oleh itu, apabila anda pergi ke hutan, sangat penting untuk memahami pangkat dengan baik. Jika tidak, anda serius boleh merosakkan kesihatan dan kesihatan orang yang anda sayangi.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan