Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan beracun - kaunter cendawan tiram

Cendawan Tiram amat dihargai oleh mereka yang mengikut diet. Cendawan ini rendah kalori, tetapi sangat berguna: mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan untuk tubuh.

Cendawan tiram adalah cendawan yang boleh dimakan dengan saiz yang agak besar, dengan topi bermata yang kelihatan seperti cangkang. Warnanya bervariasi dari coklat ke kelabu gelap, atau dari kelabu ke putih dan kekuningan. Kaki itu hampir tidak dapat dilihat dan penapis ke bahagian bawah.

Bolehkah cendawan tiram menjadi beracun?

Sesetengah pemetik cendawan sering berminat dalam: Adakah cendawan tiram mempunyai beregu beracun? Perlu dikatakan bahawa di Rusia cendawan beracun, sama dengan cendawan tiram, tidak berkembang. Terdapat hanya beberapa jenis buah berbuah yang hanya sama dengan cendawan tiram, dan dianggap sebagai cendawan kayu yang boleh dimakan secara kondusif, tetapi mempunyai rasa pahit. Ringkasnya, cendawan tiram beracun di wilayah kita tidak berkembang. Walau bagaimanapun, di dalam hutan di atas pokok anda sering dapat menemui sejumlah besar cendawan yang tidak cendawan tiram. Sebagai contoh, serpihan atau polypores juga menyerupai rak dan tenggelam yang tumbuh di lantai.

Semua cendawan yang tumbuh di atas pokok dipanggil pemusnah kayu, kerana miselium mereka berkembang di tengah-tengah kayu, memusnahkan komposisinya. Jika cendawan ini tumbuh pada pokok-pokok mati, bolehkah cendawan tiram menjadi beracun? Ternyata badan-badan berbuah ini memainkan peranan orderlies di hutan, mengubah kayu mati menjadi debu. Sekiranya tidak untuk cendawan ini, seluruh bumi akan dipenuhi dengan batang dan cawangan pokok kering, dan tiada nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan pokok-pokok muda akan kekal di dalam tanah. Di bawah pengaruh cendawan tiram, kayu mati dimusnahkan dan menjadi tanah yang subur.

Adakah terdapat sebarang cendawan beracun yang serupa dengan cendawan tiram, dan bagaimana membezakannya?

Sesetengah pemetik cendawan tidak wajar memintas cendawan tiram yang menggantung dengan indah dari batang pokok. Dan seseorang tidak tahu cara membezakan cendawan tiram dari cendawan beracun.

Jadi, adakah terdapat cendawan beracun yang kelihatan seperti cendawan tiram? Ingat bahawa analog beracun cendawan tiram tidak wujud di negara kita. Bagaimanapun, ini tidak bermakna seseorang boleh menjadi cuai dalam memasak cendawan ini. Cendawan tiram boleh diracun jika anda tidak mematuhi proses teknologi semasa pemprosesan. Sebagai contoh, jika peraturan penyimpanan tidak diikuti, atau rawatan haba tidak wajar dijalankan. Cendawan tiram juga boleh berbahaya sekiranya ia dikumpulkan berhampiran tumbuh-tumbuhan kimia atau terus di lebuh raya.

Cendawan tiram biasa tersebar di wilayah kita, yang tidak ada kaitan dengan cendawan beracun. Cendawan beracun, sama dengan cendawan tiram (lihat gambar di bawah), hanya tumbuh di Australia.

Walau bagaimanapun, anda sentiasa perlu tahu bahawa cendawan tiram boleh dikelirukan dengan beberapa spesies cendawan yang boleh dimakan yang terdapat di hutan Russia. Badan berbuah ini tidak beracun, tetapi mereka tidak dimakan kerana mereka rasa pahit.

Apa cendawan beracun, sama dengan cendawan tiram, terdapat di hutan kita? Sebagai contoh, cendawan cendawan oren, walaupun tidak dianggap beracun, ia tidak dikumpulkan kerana kekakuan yang berlebihan dan kulit berbulu, jadi cendawan dianggap tidak boleh dimakan.Di dalam hutan, cendawan cendawan tiram tumbuh di cawangan birch, linden dan aspen, pada tunggul busuk, batang pokok, terutamanya banyak di daun yang jatuh. Seperti cendawan tiram, kulat ini tumbuh dalam keluarga besar, tetapi sangat jarang berlaku. Di hutan, anda dapat melihat dengan segera oleh warna orennya yang cantik. Kebiasaannya tukang kebun amatur membeli mycelium cendawan tiram oren dan membesar sebagai hiasan untuk taman.

Terdapat satu lagi jenis cendawan, sama dengan cendawan tiram, tetapi tidak beracun, tetapi hanya tidak boleh dimakan - ini adalah pilothouse serigala. Ia tidak dimakan kerana kepahitan yang kuat. Topi cendawan kecil, berwarna kuning-merah, mirip dengan lidah tergantung anjing. Kaki kulat sering tumbuh bersama di dasar dan diatur seperti jubin bumbung. Kadang-kadang tidak ada kaki sama sekali, dan cendawan itu sendiri tumbuh ke pokok itu sehingga ia pecah ketika disentuh. Di samping itu, cendawan takut dengan bau mereka: orang tua bau kubis busuk.

Pada akhir musim luruh, sekitar November, anda boleh menemui cendawan tiram hijau di dalam hutan. Spesies ini juga bukan dua kali cendawan tiram beracun, tetapi ia tidak sesuai untuk makanan kerana pewarna dan kepahitannya yang tidak menarik. Ia tumbuh di pokok-pokok mati yang konifer dan gugur, tergantung dari mereka dalam koloni pelbagai cerita yang besar.

Pemetik cendawan tidak pernah mengelirukan cendawan tiram biasa dengan spesies boleh dimakan yang bersesuaian. Walau bagaimanapun, mengenai cendawan tiram biasa, tip penting harus diingat: cendawan muda digunakan untuk makanan, saiznya tidak lebih dari 7-10 cm. Anda tidak perlu mengupasnya dari kulit, hanya serpihan permukaan yang harus dikeluarkan dan bahagian bawah kaki harus dipotong.

Kerana cendawan tiram adalah cendawan serba boleh, mereka boleh dijepit, digoreng, direbus, ditapai dan dibekukan. Jika anda tidak suka memilih cendawan, tetapi suka memakannya - beli cendawan tiram di kedai. Ini akan membantu mengelakkan persoalan bagaimana membezakan cendawan tiram daripada cendawan beracun.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan