Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Kaedah untuk menyimpan cendawan tiram di rumah

Tidak ada yang akan mempertikaikan manfaat dan pemakanan cendawan tiram untuk tubuh manusia. Kulat ini mengandungi sejumlah besar asid amino, protein, lemak, karbohidrat, vitamin B, C, E. Mereka boleh mengeluarkan garam logam berat dari usus, serta radionuklida.

Cendawan Tiram dianggap salah satu cendawan yang paling popular. Pelbagai hidangan yang sihat disediakan dari mereka. Nenek kami juga berjaya menggunakan proses yang membuat persediaan cendawan lazat. Jika kita bercakap tentang cendawan tiram, maka mereka dikeringkan, dimasak, dibakar, digoreng, ditapai dan dijepit untuk musim sejuk. Hari ini, prosedur yang sama banyak digunakan di kalangan kebanyakan keluarga Rusia. Sebagai tambahan, baru-baru ini pilihan popular untuk persediaan cendawan telah menjadi pembekuan. Dan usia teknologi tinggi membolehkan anda menuai cendawan untuk masa depan, sambil mengekalkan kesegaran dan aroma mereka.

Cendawan tiram bukan sahaja boleh dikumpulkan di hutan, tetapi juga hanya dibeli di kedai pada harga yang berpatutan. Di samping itu, badan berbuah ini dianggap bukan hanya produk yang lazat, tetapi juga diet. Diakui, rasa cendawan tiram berbeza dari cendawan lain dan sangat mirip dengan rasa daging ayam.

Kaedah untuk menyimpan cendawan tiram di rumah

Untuk mengekalkan semua nutrien dan vitamin, anda perlu tahu bagaimana untuk menyimpan cendawan tiram di rumah. Bagaimanapun, sebelum ini, beberapa peraturan mudah perlu diingat.

Sekiranya cendawan dikumpulkan di hutan - jangan risau, cendawan tiram tidak mempunyai beracun beracun. Jika cendawan dibeli, maka perhatikan kaki dan topi. Mereka tidak sepatutnya mempunyai bintik kuning, bahagian reput dan kering. Cendawan tiram sepatutnya mempunyai bau cendawan segar, tanpa mustiness. Bagaimana untuk menyimpan cendawan tiram pada suhu bilik dan berapa lama dibenarkan untuk proses ini? Perhatikan bahawa cendawan segar boleh disimpan di dalam bilik selama tidak lebih daripada 24 jam. Selepas masa ini, lebih baik memprosesnya dengan serta-merta dan melakukan memasak.

Terdapat beberapa cara untuk menyimpan cendawan tiram untuk musim sejuk. Pilihan anda bergantung pada bagaimana pada masa depan anda akan menggunakan bahan kerja yang disediakan. Mari kita lihat bagaimana untuk menyimpan cendawan tiram untuk musim sejuk, kemudian menikmati aroma dan rasa mereka, serta mengejutkan tetamu kami dengan hidangan cendawan.

Keadaan penyimpanan cendawan tiram: bagaimana untuk menyimpan cendawan segar di dalam peti sejuk

Perlu dikatakan bahawa keadaan penyimpanan cendawan tiram sebahagian besarnya bergantung pada bagaimana anda mengendalikan pembersihan awal dengan betul. Walaupun pemetik cendawan yang berpengalaman tahu bagaimana untuk membersihkan cendawan tiram dan menyediakannya untuk proses selanjutnya, kebanyakan masih membuat kesilapan. Salah satunya adalah bahawa selepas merendam cendawan menjadi berair dan kehilangan harta benda yang bermanfaat. Oleh itu, jika anda ingin meningkatkan jangka hayat cendawan tiram di rumah - jangan rendam cendawan, tetapi hanya bilas di bawah air yang mengalir.

Sekiranya anda bercadang untuk meninggalkan badan berbuah, maka akan menjadi menarik bagi anda untuk belajar cara menyimpan cendawan tiram di dalam peti sejuk. Untuk melakukan ini, cendawan segar dibalut kertas atau diletakkan dalam bekas makanan plastik. Ia perlu mengawasi pemeteraian bungkusan dan meningkatkan kelembapan dalam peti sejuk. Letakkan tuala kertas lembap di rak, dan letakkan pembungkusan anda dengan cendawan di atas. Seperti yang anda tahu, anda boleh menyimpan cendawan tiram segar di dalam peti sejuk selama tidak melebihi 5 hari. Pada suhu + 2 ° C, jangka hayat hanya 4 hari. Cendawan tiram, dibungkus dalam kertas minyak atau bekas plastik, disimpan di dalam peti sejuk sehingga 3 minggu pada suhu - 2 ° C

Penyimpanan cendawan tiram di rumah melibatkan kaedah berikut: penyimpanan segar, rebus, goreng, jeruk, kering dan asin. Perkara utama adalah mematuhi syarat teknikal untuk penyimpanan cendawan. Hanya perlu memilih dengan betul badan-badan berbuah, melakukan pembersihan awal dan kemudian memulakan proses penuaian itu sendiri.

Contohnya, penjerukan dianggap kaedah penuaian yang paling popular. Untuk proses ini, gunakan cuka, garam, gula dan set rempah-rempah yang sesuai dengan keinginan anda. Penyimpanan cendawan tiram di dalam peti sejuk atau ruang bawah tanah berlangsung dari 3 hingga 10 bulan.

Cara menyimpan cendawan tiram yang direbus di dalam peti sejuk

Walaupun cendawan adalah produk yang mudah rosak, dalam bentuk beku mereka dengan sempurna mengekalkan semua rasa mereka. Bagaimana untuk menyimpan cendawan tiram dalam peti sejuk dalam keadaan segar dan rebus? Cendawan segar disimpan dalam peti sejuk sehingga 5 bulan.

Dan jika kita bercakap tentang cendawan tiram yang direbus - bagaimana untuk menyimpannya dalam peti sejuk dan suhu apa yang harus ditetapkan? Jika cendawan direbus dalam air masin selama kira-kira 15 minit, jangka hayat akan meningkat kepada 6-7 bulan. Adalah lebih baik untuk memotong cendawan tiram, kemudian mendidih, mengalirkan air dengan baik dan memerah walaupun sedikit. Ini akan membantu mengelakkan kepingan ais dalam cendawan dan tidak merosakkan hidangan, yang kemudian anda masak.

Menyimpan cendawan tiram segar di dalam peti sejuk

Untuk meningkatkan jangka hayat cendawan tiram segar di dalam penyejuk beku, lebih baik tidak untuk mencuci cendawan sebelum membeku, supaya mereka tidak mengumpul air. Adalah lebih baik untuk membersihkan kulat dan memotong kaki.

Adalah penting untuk mengetahui: tidak kira bagaimana anda membekukan cendawan tiram, mereka harus bersih, segar dan tidak cacat. Lagipun, penampilan selepas membuang produk akan bergantung pada ini. Saya harus mengatakan bahawa dalam kes ini, spesimen muda dianggap sebagai cendawan yang ideal untuk penyimpanan.

Cendawan perlu dibersihkan dengan cucian kering, tanpa menggunakan air - lap dengan kain kering dan memotong kebanyakan kaki, kerana ia tidak dimakan. Sebarkan lapisan nipis pada jarak, dan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama beberapa jam. Seterusnya, letakkan cendawan beku dalam bekas atau beg plastik, kemudian masukkannya kembali ke dalam peti sejuk.

Ia perlu mengira jumlah cendawan tiram di dalam bekas supaya ia cukup untuk menyediakan satu hidangan atau beberapa hidangan. Lebih baik menyimpan 1 kg cendawan dalam satu beg atau bekas. Suhu dalam beku hendaklah sekurang-kurangnya 18 ° C, maka cendawan beku anda boleh bertahan 10-12 bulan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa cendawan tiram tidak bertolak ansur dengan pembekuan berulang, jadi jangan sekali-kali meletakkannya kembali dalam peti sejuk selepas pencairan.

Pembekuan untuk penyimpanan musim sejuk cendawan tiram goreng

Cendawan tiram goreng juga sesuai untuk penyimpanan musim sejuk. Kaedah membekukan mereka adalah sangat mudah, hanya sebelum proses ini, cendawan mesti terlebih dahulu digoreng.

Untuk ini, minyak sayuran dipanaskan dalam kuali dan potong cendawan dipotong. Goreng sehingga semua cecair telah menguap dalamnya selama 20-25 minit. Adalah lebih baik untuk tidak menambah apa-apa rempah dan garam, lakukan ini semasa memasak. Kemudian, selepas penyejukan lengkap, cendawan tiram dibentangkan mengikut bahagian dalam paket dan dibekukan. Bahan kerja sedemikian disimpan dalam peti sejuk sehingga 3-4 bulan pada suhu malar.

Perlu diperhatikan bahawa kadang-kadang anda boleh menggunakan kabinet penggoreng dan bukannya kuali.Pada masa yang sama, cendawan mengekalkan rasa manis dan aroma mereka. Untuk melakukan ini, panggang cendawan di dalam ketuhar selama 15-20 minit pada lembaran penaik, biarkan sejuk dan juga mengatur di dalam bekas plastik atau beg plastik. Kemudian, selepas pencairan, preform ini boleh ditambah kepada kentang goreng atau salad.

Cendawan boleh direbus dalam krim masam dan kemudian disimpan di dalam peti sejuk. Tetapi di sini, jangka hayat hanya 7 hari. Seperti kosong tidak sesuai untuk pembekuan beku: semua cecair berubah menjadi ais.

Bagaimana lagi untuk menyimpan cendawan tiram untuk musim sejuk?

Bagaimana lagi untuk menyimpan cendawan tiram di rumah? Anda boleh mengambil garam, acar dan menuai cendawan tiram untuk musim sejuk. Kaedah ini membenarkan penyimpanan kosong di dalam peti sejuk selama beberapa bulan. Bahan-bahan seperti garam dan cuka meningkatkan masa penyimpanan beberapa kali.

Satu lagi cara untuk menyelamatkan cendawan tiram untuk musim sejuk adalah untuk mengeringkannya. Cendawan kering dibersihkan dengan cendawan segar dan dibungkus ke kawat atau benang tebal satu demi satu. Kemudian mereka digantung di tempat yang kering dan hangat selama 10-12 jam. Jika anda melihat bahawa cendawan terputus dengan baik, maka proses pengeringan dapat dipertimbangkan selesai. Badan berbuah sedemikian hendaklah disimpan dalam balang kaca atau beg kertas.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan