Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Memproses dan menyimpan cendawan madu di rumah

Cendawan adalah produk mudah rosak, jadi penyimpanan mereka dalam bentuk mentah untuk masa yang lama tidak dibenarkan. Pakar sangat mengesyorkan pemprosesan cendawan pada hari pengumpulan mereka. Tiada pengecualian adalah badan buah yang terkenal yang membesar seluruh keluarga dan dikenali sebagai cendawan. Dalam artikel ini kita akan melihat cara memproses dan menyimpan cendawan madu untuk musim sejuk.

Kaedah dan syarat penyimpanan cendawan madu segar selepas pengumpulan

Perlu dikatakan bahawa bagi mana-mana pemetik cendawan untuk menemui pokok atau tunggul di hutan dengan "tentera" cendawan madu adalah satu kejayaan besar. Kemudian, sebenarnya, "senyap memburu" berakhir, kerana bakul lengkap cendawan sudah disediakan. Walau bagaimanapun, apabila tiba di rumah, proses memakan masa bermula - yang utama pemprosesan cendawan, iaitu pembersihan mereka. Untuk menyimpan cendawan madu selanjutnya, mereka perlu diselesaikan, dibersihkan dari serpihan hutan, memotong bahagian bawah kaki, dan memotong kawasan yang rosak oleh serangga.

Cendawan madu adalah mangsa pemalu cendawan, dan penuaian hadiah hutan ini tidak sama sekali proses yang sukar, tetapi ramai yang tidak menyukai proses pemprosesan. Fakta adalah bahawa agarika madu adalah cendawan kecil, jadi membersihkan mereka dari serpihan dan pasir kadang-kadang sangat sukar. Tetapi masalah utama masih terdapat penyimpanan cendawan madu di rumah.

Ini adalah jenis cendawan popular, kelebihannya ialah bahawa mereka tumbuh di seluruh koloni, dan ini sangat memudahkan koleksi mereka. Cendawan agarik madu tergolong dalam cendawan agarik, yang meningkatkan kemungkinan keracunan jika peraturan penyimpanan tidak dipatuhi dengan betul.

Untuk memastikan jangka hayat maksimum cendawan, anda perlu tahu cara memasak cendawan untuk penyimpanan. Sebagai contoh, sebelum meneruskan penyediaan, rok putih mesti dikeluarkan dari setiap badan berbuah, kemudian dibasuh dan dikeringkan. Jika cendawan madu sangat kotor, maka lebih baik untuk merendam mereka selama 30 minit dalam air sejuk. Walau bagaimanapun, lebih baik untuk tidak membasuh cendawan sebelum membeku, tetapi untuk membersihkannya.

Kehidupan rak cendawan madu bergantung kepada bentuk di mana anda akan menuai mereka. Kehidupan jangka panjang badan buah-buahan yang lazat ini dianggap jeruk dan masin. Cendawan acar disimpan sepanjang tahun, pengambilan garam akan membantu mengekalkan agarisa madu selama 6-8 bulan.

Mengekalkan cendawan segar tidak bermakna tempoh masa yang panjang. Cendawan sedemikian cepat menjadi tidak bernilai dan kehilangan vitamin dan rasa mereka, terutama jika cendawan dituai selepas hujan. Akan lebih baik jika badan-badan buah diproses segera selepas datang dari hutan. Untuk proses jeruk atau jeruk, cendawan madu perlu diisi dengan air selama 1 jam. Jika cendawan madu sedang menunggu pengeringan, letakkan di atas kertas atau papan lapis di lapisan nipis dan simpan selama tidak lebih dari satu hari.

Bagi ramai peminat "memburu senyap" soalan berikut adalah menarik: apakah jangka hayat cendawan segar selepas musim menuai? Saya mesti mengatakan bahawa masa penyimpanan sepatutnya minimum. Walau bagaimanapun, jika anda tidak dapat memproses cendawan dengan serta-merta, letakkannya di dalam bilik yang gelap dan sejuk selama 5 jam.Lebih lama daripada masa ini, jangka hayat cendawan segar tidak boleh diterima. Toksin yang dihasilkan oleh cendawan agarik selepas musim menuai di hutan boleh memudaratkan kesihatan manusia. Oleh itu, apabila anda pulang, jangan mengambil masa untuk memprosesnya.

Dalam artikel ini kita akan membincangkan cara untuk menyimpan cendawan madu selepas koleksi: di dalam peti sejuk, peti sejuk, serta rebus, goreng, kering dan masin.

Penyimpanan cendawan kering di rumah

Apakah penyimpanan cendawan kering di rumah? Saya harus mengatakan bahawa pilihan ini adalah yang paling biasa dan berpatutan, tetapi juga tidak memerlukan banyak masa dan kos bahan. Cendawan madu kering disimpan untuk masa yang lama, tanpa kehilangan rasa dan aroma mereka, dan dalam pemakanan mereka lebih baik daripada jeruk.

Kerana cendawan kering adalah hygroscopic, mereka menyerap kelembapan dari alam sekitar. Ini membawa kepada fakta bahawa mereka mula lembap, membentuk dan menyerap bau asing. Itulah sebabnya mengapa cendawan madu kering harus disimpan dalam balang kaca tertutup rapat dengan penutup berpusing. Ramai yang cuba menyimpan badan buah kering dalam beg tisu. Walau bagaimanapun, lebih baik tidak untuk melakukan ini, kerana perkara sedemikian menyerap kelembapan dan madu agar dapat menjadi basah.

Untuk menyimpan cendawan cendawan dalam bentuk kering, anda boleh mencadangkan menggunakan bekas vakum makanan, yang boleh dimasukkan ke dalam kabinet dapur. Jika suplai madu anda dikeringkan pada benang, maka jangan potong. Gulungkan serpihan cendawan yang dipasangkan bersama, balut dengan kasa dan masukkan ke dalam balang kaca. Perhatikan bahawa ini adalah cara yang paling mudah dan paling boleh dipercayai untuk menyimpan cendawan kering.

Adalah penting untuk diingat bahawa stok kering perlu diperiksa sebulan sekali. Jika tidak, anda mungkin mendapati bahawa pepijat digulung dalam kosong. Sekiranya kesan serangga kelihatan di dalam balang atau bekas, bilas cendawan di bawah paip dan panaskan di dalam ketuhar yang dipanaskan hingga 70 ° C.

Penyimpanan cendawan musim luruh dalam peti sejuk selepas diproses

Bagi kebanyakan suri rumah yang tinggal di bangunan pangsapuri, menyimpan cendawan madu di dalam peti sejuk adalah cara yang paling biasa. Dalam kes ini, jangka hayat akan bergantung kepada suhu dalam peti sejuk. Adalah penting untuk mengingati beberapa cadangan mengenai pemprosesan dan penyimpanan cendawan musim luruh.

Potong cendawan berkaitan dengan keanehan struktur mula menghasilkan toksin yang berbahaya kepada kesihatan manusia. Oleh itu, sebaik sahaja datang dari hutan, proseskan cendawan dan letakkan di dalam penyimpan beku.

Untuk mengelakkan cendawan daripada beku semasa penyimpanan di dalam penyejuk beku, mereka tidak boleh dibasuh. Cendawan madu perlu disapu dengan kain lembut kering atau span dapur, memotong bahagian kaki dan mengeluarkan kotoran. Potong cendawan ke dalam kepingan, sediakan dalam bekas makanan atau beg plastik. Anda boleh menyimpan apa-apa selama 6 bulan pada suhu -18 ° C.

Oleh kerana cendawan tidak boleh dibekukan semula, paket mesti diisi sedemikian rupa sehingga badan-badan buah yang terdapat di dalamnya boleh digunakan untuk satu hidangan. Proses penyimpanan cendawan dalam bentuk beku menjadikan cendawan boleh diakses pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Cendawan cendawan dan menyimpan cendawan jeruk di dalam peti sejuk

Sebagai simpanan untuk wangi madu, anda boleh menggunakan pilihan pengambilan garam. Kaedah sejuk dan panas untuk cendawan madu cair dan simpanan mereka pasti akan menarik minat semua pencinta hidangan cendawan. Pembuka sedemikian akan dipelihara dengan sempurna di ruang bawah tanah yang sejuk untuk masa yang lama - dari 6 bulan hingga 1 tahun. Oleh itu, kaedah pengambilan panas akan membantu memastikan cendawan madu anda selama 12 bulan, dan sejuk - hanya 6, kerana pilihan ini memerlukan perhatian yang lebih kepada diri anda. Ia mesti diperiksa supaya acuan tidak terbentuk, dan tuangkan air garam dari semasa ke semasa.

Penyimpanan cendawan masin hendaklah dijalankan di kawasan yang sejuk, berventilasi dengan baik, pada suhu + 6 + 8 ° C. Walau bagaimanapun, jika suhu adalah 0 ° C, atau lebih rendah, cendawan akan membeku dan kehilangan rasa mereka. Jika suhu di bawah tanah berada di atas + 10 ° C - cendawan menjadi berasid, berkulat dan merosot.

Nenek moyang mesti memastikan bahawa cendawan masin sentiasa ditutup dengan air garam.Sekiranya penyejatan cecair, tambah air garam baru. Sekiranya bintik acuan muncul pada kasa dan cawan, semua ini mesti dibasuh dengan air masin yang panas.

Selain ruang bawah tanah, penyimpanan cendawan madu di dalam peti sejuk juga diamalkan. Ia boleh bertahan sehingga 5 bulan jika suhu adalah tetap.

Hidup rak madu goreng dan madu dalam peti sejuk

Terdapat dua lagi cara: penyimpanan cendawan rebus dan goreng. Penuaian cendawan sedemikian dalam peti sejuk disimpan dalam masa yang lama. Hayat rak madu cendawan adalah kira-kira 1 tahun.

Selepas mendidih, cendawan madu dibuang ke dalam colander, biarkan parit air, dan kemudian diletakkan pada tuala dapur untuk kering. Selepas ini, pekkan dalam bekas plastik atau beg plastik dan dimasukkan ke dalam peti sejuk. Kehidupan rak cendawan madu rebus di dalam peti sejuk sangat lama - sehingga 12 bulan.

Pilihan cendawan yang dibekukan beku adalah mudah kerana selepas pembelahan ia tidak perlu untuk menjalankan rawatan haba tambahan. Cendawan masak boleh dicairkan dan segera dimasukkan ke dalam hidangan yang akan anda masak, sebagai contoh, dalam sup atau sup kaviar cendawan.

Kehidupan rak cendawan madu yang direbus di dalam peti sejuk dikurangkan kepada 2 bulan, dengan syarat mereka juga masin dan ditutup dalam balang dengan penutup yang ketat.

Cendawan madu panggang, jika disimpan di dalam penyejuk beku, tidak akan kehilangan palatability mereka selama 12 bulan. Untuk pilihan ini, cendawan madu harus digoreng dengan jumlah lemak sayuran yang cukup banyak. Susunnya dalam bekas dan tuangkan di atas minyak yang tersisa daripada menggoreng. Biarkan sejuk, tutup dan letakkan dalam peti sejuk. Cendawan madu goreng boleh dimasukkan ke dalam bungkusan 500-700 g dan diletakkan di dalam acuan plastik untuk memberi mereka padat, dan kemudian dimasukkan ke dalam peti sejuk. Selepas pembekuan, keluarkan paket dari acuan dan letakkan secara bersesuaian dalam baris. Peletakan mudah seperti ini akan berguna untuk cendawan rebus.

Cendawan madu panggang juga boleh disimpan di dalam peti sejuk. Untuk melakukan ini, letakkan badan buah goreng di dalam balang kaca, tambah lemak sayuran, tutup ketat yang rapat, biarkan sejuk sepenuhnya dan saring. Penyimpanan cendawan madu goreng di dalam peti sejuk adalah kurang daripada dalam peti sejuk - sehingga kira-kira 6 bulan.

Petua penting: letakkan tag dengan tarikh pembekuan dalam setiap beg atau bekas. Ini akan membantu anda membuang cendawan masak dan cendawan yang dimasak dengan betul.

Penyimpanan kaviar cendawan dari cendawan madu

Kaviar cendawan adalah panen yang paling popular untuk musim sejuk. Dari cendawan, ia sentiasa bertukar menjadi juicy, tender dan sangat lazat. Hidangan ini disediakan dengan ringkas dan tidak memerlukan makanan yang mahal. Kaviar disediakan dari cendawan-cendawan yang tidak pergi untuk pengambilan, pengeringan, garam atau mendidih, iaitu, dari cendawan yang tidak lulus "kawalan muka".

Mistresses secara khusus meliputi banyak kaviar cendawan, supaya pada musim sejuk musim sejuk, membuka balang, menikmati makanan ringan yang enak dan enak.

Mengekalkan kaviar dari madu agarik adalah perkara yang mudah, tetapi ia agak panjang. Ia boleh disimpan di ruangan bawah tanah, di dalam peti sejuk dan di dalam peti sejuk. Walau bagaimanapun, masa penyimpanan kaviar bergantung kepada bagaimana dengan betul anda menyiapkannya dan bagaimana cara memerhatikan resipi dengan ketat. Jika kaviar ditutup dalam balang, maka selepas 3 hari anda boleh memakannya - ia telah menjadi sangat tepu dan telah menjadi berair.

Di dalam peti sejuk, tin kaviar dari cendawan madu disimpan selama tidak lebih dari 6 bulan. Jika anda ingin menyimpan kaviar lebih lama, maka ia boleh dibentangkan bukan dalam tin, tetapi dalam beg plastik dan beku. Dalam keadaan ini, kaviar cendawan boleh disimpan sehingga 1 tahun. Untuk melakukan ini, beg cepat diisi dengan kaviar yang disejukkan, semua udara diperah keluar dari mereka. Beg terikat dan disusun dalam peti sejuk. Setelah membuka satu beg dengan kaviar, ia perlu digunakan, kerana kaviar tidak tertakluk kepada pembekuan berulang.

Untuk menyimpan kaviar dalam balang kaca di ruangan bawah tanah, langkah-langkah lain harus diambil. Kaviar kukus dalam balang disterilkan, tuangkan minyak sayuran panas, gulungkan penutup logam, biarkan ia sejuk sepenuhnya dan hanya kemudian dibawa ke ruangan bawah tanah.

Terima kasih kepada petua-petua yang berkesan ini, anda akan dapat memastikan cendawan madu selagi mungkin dan nikmati citarasa mereka sehingga permulaan musim cendawan baru.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan