Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Memproses dan menyimpan minyak selepas pengumpulan

Sudah tentu, setiap daripada kita sekurang-kurangnya sekali dalam hidup saya menemui kulat seperti mentega. Buah-buahan buah yang cantik dengan ciri-ciri berminyak berwarna coklat pada topi mereka boleh menakluk mana-mana peminat "memburu senyap". Banyak pemetik cendawan yang berpengalaman bersetuju bahawa mengumpul minyak di hutan adalah keseronokan. Lagipun, diketahui bahawa ini adalah wakil yang sangat ramah dari "kerajaan" cendawan dan tidak suka berkembang secara individu. Oleh itu, bersebelahan dengan satu minyak, anda pasti dapat mencari "saudara-saudaranya".

Rama-rama mempunyai rasa yang sangat baik, selaras dengannya cendawan porcini. Di samping itu, mereka meminjamkan diri dengan sempurna ke mana-mana proses pemprosesan yang boleh dibayangkan dengan cendawan hutan: menggoreng, jeruk, jeruk, pengeringan dan juga pembekuan. Tidak menghairankan bahawa pemetik cendawan berpengalaman memulakan "kerjaya" mereka tepat dengan koleksi minyak.

Musim panen: masa terbaik untuk "memburu senyap" (dengan video)

Masa untuk mengumpul minyak bergantung kepada iklim kawasan tertentu. Jadi, kadang-kadang ia berlaku bahawa cendawan pertama boleh muncul sudah pada musim bunga awal - pada bulan April. Lagipun, semua yang mereka perlukan untuk pertumbuhan yang berbuah adalah cahaya, haba dan kelembapan. Walau bagaimanapun, secara tradisinya, musim menuai bermula pada akhir bulan Mei - awal bulan Jun, dan berlangsung sehingga lewat musim luruh. Saya harus mengatakan bahawa selepas hujan lebat, petrol berkembang dengan cepat - hanya dalam 10-15 jam, hujung hutan yang dibanjiri dengan cahaya matahari boleh dipenuhi dengan seluruh keluarga buah-buahan. Sudah tentu, September dianggap sebagai masa yang paling baik untuk memetik tanaman cendawan. Perlu diperhatikan, tetapi minyak sangat tahan terhadap perbezaan suhu udara malam dan hari.

Adalah penting untuk tidak ketinggalan masa pengumpulan, kerana untuk cacing mentega ia merupakan hidangan kegemaran. Oleh itu, adalah lebih baik untuk "memburu" untuk cendawan muda yang belum mempunyai masa untuk menyukai serangga. Berikut adalah video pengumpulan minyak, yang jelas menunjukkan bila, di mana dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul:

Kaedah untuk memproses minyak selepas tuai

Sebelum anda belajar cara memproses minyak selepas pengumpulan, anda perlu membiasakan diri dengan beberapa peraturan penting. Pertama, setiap cendawan di hutan mesti dipotong dengan pisau tajam, kerana merobeknya dengan tangan kita, kita akan merosakkan kerusakan miselium. Ini akan membawa kepada fakta bahawa tahun depan di tempat ini anda tidak akan menemui cendawan tunggal. Kedua, memotong badan buah bergerigi, jangan buangnya, tetapi tanamkannya dengan topi di cawangan terdekat. Anda akan terkejut apabila datang ke tempat ini pada masa akan datang: tanaman baru akan menanti anda. Ketiga, kumpulkan minyak hanya di tempat-tempat terbukti - jauh dari jalan raya dan perusahaan perindustrian. Ini akan melindungi anda daripada keracunan, kerana cendawan ini menyerap sebatian kimia berbahaya dari udara.

Jadi, bagaimana menangani cendawan mentega selepas musim menuai? Menariknya, pemetik cendawan berpengalaman menasihati memulakan proses ini kembali di hutan. Pada topi berminyak badan berbuah ini sentiasa terdapat banyak kotoran dan serpihan. Dan jika anda dengan hati-hati mengupas filem ini dengan pisau kembali di hutan, maka anda akan memudahkan tugas anda apabila anda pulang ke rumah.

Walau bagaimanapun, jika atas sebab tertentu anda tidak dapat memulakan pemprosesan minyak di hutan, maka setelah pulang ke rumah, jangan melambatkan proses ini. Kenapa, mula-mula memproses minyak selepas menuai? Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menyebarkan akhbar di lantai atau meletakkan kain. Tuangkan semua tanaman yang dituai dari atas dan isikan saiznya. Kemudian anda boleh memulakan proses memakan masa yang licin filem licin nipis yang sangat mengotorkan tangan anda. Saya harus mengatakan bahawa untuk proses ini adalah disyorkan untuk menggunakan sarung tangan getah untuk membantu anda menjaga tangan anda sebagai bersih mungkin.

Pemprosesan utama minyak selepas pengumpulan harus kering - mereka tidak boleh direndam dalam air, tidak seperti cendawan lain. Anda boleh mengambil span kering dan berhati-hati mengelap setiap topi cendawan. Tetapi lebih baik untuk melakukan ini dengan pisau: mengikis semua kekotoran yang kelihatan, keluarkan filem berminyak, potong tempat yang busuk dan keluarkan mayat mycelium dari kaki. Hanya bolehkah cendawan diletakkan di dalam air selama 20 minit untuk menghilangkan kotoran yang masih tinggal. Cara yang sangat berkesan untuk menghilangkan minyak dari serpihan mematuhi adalah dengan merawatnya dengan air mendidih. Letakkan badan buah yang dikupas dalam bekas yang dalam, tuangkan dengan air panas dan biarkan selama beberapa minit.

Tahap pemprosesan berikutnya akan memotong cendawan berminyak. Spesimen-spesimen kecil boleh dibiarkan utuh, dan yang besar boleh dipotong. Pada akhirnya, cendawan mesti direbus dalam air dengan penambahan garam dan asid sitrik. Proses ini adalah wajib dan harus berlangsung selama 25 minit.

Tetapi tidak kira bagaimana dengan berhati-hati anda menuai hutan, anda masih akan menjumpai cendawan dengan cacing. Apa yang perlu dilakukan dengan minyak cacing selepas tuaian? Anda tidak perlu membuangnya: bersih dan dimasukkan ke dalam air garam selama 3 jam. Kemudian cacing akan terapung dan larva akan tenggelam ke bawah. Kemudian cuci cendawan dengan air paip dan gunakannya seperti yang anda mahu. Saya harus mengatakan bahawa cendawan sedemikian sempurna untuk menggoreng dan frosts.

Berapa banyak minyak yang boleh disimpan selepas menuai

Adakah mungkin menyimpan minyak selepas pengumpulan dan berapa banyak masa yang dibenarkan untuk ini? Adalah penting untuk diingat bahawa jangka hayat cendawan segar adalah kecil. Anda boleh memasukkannya ke dalam peti sejuk selama beberapa jam. Walau bagaimanapun, minyak segar disimpan tidak lebih daripada satu hari, jika tidak, pengeluaran toksin akan bermula, yang boleh menyebabkan keracunan serius apabila dimakan. Dan berapa banyak minyak yang boleh disimpan selepas pengumpulan dan rawatan haba yang sesuai? Dalam kes ini, jangka hayat meningkat dengan ketara. Cendawan yang disediakan, bergantung kepada apa yang diproses selanjutnya yang telah disediakan untuk mereka, boleh disimpan sepanjang musim sejuk. Pilihan ideal untuk simpanan jangka panjang adalah dipertimbangkan jeruk atau pembekuan.

Jadi, apa yang perlu dilakukan dengan minyak selepas pengumpulan, setelah berjaya menyelesaikan fasa persiapan? Dalam keadaan ini, adalah bijak untuk merayu kepada cita rasa dan imaginasi anda. Berdasarkan ini, berasa bebas untuk mengambil proses pemprosesan yang dikehendaki.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan