Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan putih (birch and pain)

Cendawan Porcini dianggap sebagai pemilik hutan - mereka sangat popular kerana mereka mempunyai rasa lazat dan sesuai untuk semua jenis pemprosesan masakan.

Tidak ada banyak jenis cendawan porcini, dan semuanya sangat lazat dalam bentuk segar dan kering. Di hutan-hutan di Rusia tengah, spesies yang paling biasa adalah cendawan birch putih dan cendawan cemara putih. Seperti namanya, beberapa di antaranya terdapat dalam hutan luruh, sementara yang lain terdapat dalam hutan konifer.

Dalam artikel ini, gambar dan perihalan cep dan variasi mereka, maklumat mengenai cendawan berganda dan fakta-fakta menarik lainnya ditawarkan kepada perhatian anda.

Cendawan putih dan gambarnya

Kategori: boleh dimakan.

Topi cendawan putih ((Boletus edulis) (diameter 8-30 cm):matte, sedikit cembung. Ia mempunyai kemerahan, coklat, kuning, lemon atau warna oren gelap.

Perhatikan foto cep: pinggiran topinya biasanya lebih ringan daripada pusat gelap. Topi itu licin ke sentuhan, sering retak dalam cuaca kering, dan selepas hujan ia menjadi berkilat dan sedikit lendir. Kulit tidak dipisahkan daripada pulpa.

Kaki (ketinggian 9-26 cm): Biasanya lebih ringan daripada topi - coklat terang, kadang-kadang dengan warna kemerahan. Sama seperti hampir semua yang terbang, ia mengecil ke atas, mempunyai bentuk silinder, maces, kurang kerap barisan rendah. Hampir semuanya ditutup dengan jaringan urat cerah.

Lapisan tubular: putih, dalam cendawan lama ia mungkin kekuningan atau zaitun. Mudah untuk melepaskan diri dari topi. Liang-liang kecil mempunyai bentuk bulat.

Seperti yang dapat dilihat dalam gambar cep, semuanya mempunyai pulpa yang kukuh, warna putih tulen yang berair, yang berulang-ulang berubah menjadi kekuningan. Di bawah kulit, ia mungkin berwarna coklat gelap atau kemerah-merahan. Ia tidak mempunyai bau yang jelas.

Doubles: boleh dimakan wakil keluarga Penerbangan dan hempedu cendawan (Tylopilus felleus). Tetapi hempedu tidak mempunyai pulpa yang padat, dan lapisan tubularnya mempunyai warna merah muda (dalam cem cep itu putih). Benar, naungan yang sama mungkin di cendawan porcini lama. Satu lagi perbezaan adalah apabila ditekan, lapisan tubular dari hempedu hempedu menjadi berwarna kemerahan atau coklat. Dan yang paling penting - rasa cendawan hempedu yang tidak boleh dimakan sepadan dengan nama itu, sementara yang putih mempunyai yang menyenangkan.

Apabila berkembang: dari pertengahan Julai hingga akhir bulan September. Ia lebih biasa di kawasan berhutan daripada di dataran. Ia adalah salah satu daripada beberapa cendawan yang diedarkan di zon Artik.

Di mana saya boleh mencari: di bawah firs, oaks dan birches. Lebih kerap lagi di hutan dengan pokok berusia lebih 50 tahun, bersebelahan dengan chanterelles, greenfinches dan russula hijau. Cendawan putih tidak suka tanah berair, paya dan tanah peat.

Makan: Ia mempunyai rasa yang sangat baik.

Dalam tahun-tahun yang berbeza, pemetik cendawan mendapati cendawan rekod sebenar. Sebagai contoh, cendawan putih yang ditemui di Wilayah Moscow beratnya hampir 10 kg dan mempunyai diameter hat hampir 60 cm. Di tempat kedua adalah potongan cendawan putih di bawah Vladimir. Dia berat 6 kg 750 g.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): dalam cendawan porcini, walaupun dalam dos kecil, mengandungi antibiotik.Kulat ini digunakan untuk mencegah tuberkulosis dan jangkitan pada saluran pencernaan, kuar meningkatkan imuniti dan sangat berguna selepas penyakit serius, radang dingin dan bentuk kanser kompleks telah lama dirawat dengan warna.

Cendawan birch putih: gambar dan beregu

Kategori: boleh dimakan.

Topi birch cep (Boletus betulicolus) (diameter 6-16 cm) cemerlang, boleh hampir putih, serta oker atau kekuningan. Volumetrik, tetapi dari masa ke masa ia menjadi lebih rata. Sentuhannya lancar.

Kaki (ketinggian 6-12.5 cm): putih atau kecoklatan, mempunyai bentuk laras panjang, pepejal.

Lapisan tubular: panjang tiub adalah sehingga 2 cm, liang-liangnya kecil, bulat.

Pulpa: putih dan tawar.

Para ahli cendawan porcini birch adalah semua wakil yang boleh dimakan dari keluarga Boletovye dan cendawan empedu (Tylopilus felleus), yang mempunyai jaring pada kakinya, lapisan tubular bertukar merah jambu dengan usia, dan daging mempunyai rasa pahit.

Nama lain: spikelet (sebagai cendawan birch putih dipanggil di Kuban, kerana ia muncul pada masa ketika rye ripens).

Apabila berkembang: dari pertengahan Julai hingga awal Oktober di rantau Murmansk, rantau Far Timur, Siberia, dan juga di negara-negara Eropah Barat.

Lihatlah foto cendawan birch porcini dalam alam semula jadi - ia tumbuh di bawah atau berhampiran pokok birch, di tepi hutan. Cendawan Boletovy adalah unik kerana mereka boleh membentuk mycorrhiza (simbiosis gabungan) dengan lebih daripada 50 spesies pokok.

Makan: mempunyai rasa yang hebat. Anda boleh memasak, goreng, kering, garam.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Boletus edulis pinus (hutan pinus) dan gambarnya

Kategori: boleh dimakan.

Cendawan putih pain (Boletus pinicola) mempunyai topi dengan diameter 7-30 cm, matte, dengan tubercles kecil dan rangkaian kedutan halus. Biasanya coklat, kurang kerap dengan warna kemerahan atau ungu, lebih gelap di tengah. Dalam cendawan muda, ia mempunyai bentuk hemisfera, maka ia menjadi hampir datar atau sedikit cembung. Ia kering dengan sentuhan, tetapi dalam cuaca hujan ia menjadi licin dan melekit.

Beri perhatian pada foto kaki cendawan pain putih - ketinggiannya adalah 8-17 cm, ia mempunyai corak jejaring atau tubercles kecil. Kaki adalah tebal dan pendek, berkembang dari atas ke bawah. Lebih ringan daripada topi, sering berwarna coklat terang, tetapi boleh berada dalam warna lain.

Lapisan tubular: zaitun kekuningan dengan liang bulat yang kerap.

Seperti cep lain, gambar yang dibentangkan di halaman ini, pulpa daging pain adalah padat dan berisi, putih pada potongan dan bau seperti kacang panggang.

Kembar spesies ini porcini cendawan adalah semua yang boleh dimakan wakil keluarga Boletovy dan cendana hempedu empedu (Tylopilus felleus), yang lapisan tubular mempunyai warna merah jambu.

Apabila berkembang: dari akhir Jun hingga awal Oktober di bahagian Eropah Rusia dan selatan Siberia, serta di Eropah Barat dan Amerika Tengah.

Di mana saya boleh mencari: Sendiri atau dalam kumpulan, ia tumbuh di sebelah pokok pain, kurang kerap tidak jauh dari oak, buah berangan, bicu dan pokok cemara.

Makan: dianggap salah satu cendawan yang paling lazat. Ia digunakan dalam apa-apa bentuk - kering, direbus (terutamanya dalam sup), goreng atau dalam persediaan. Lebih baik memilih cendawan muda, kerana yang lama hampir selalu cacing.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain dari jenis cep

Boletus edulis sering dipanggil: boletus, ladybug, nenek, bayi, belevik, bungkus, capercaillie, baik hati, kuning, bulu rumput, horsemeat, cobra, lembu, cendawan sayang.

Satu lagi nama untuk boletus edulis pain ialah Boletus pinus-lobed, boletus edulis.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan