Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Kapal selam cendawan dan foto. Penggantungan (Ivishnya)

Kategori: boleh dimakan.

Nama lain: sapwood, ceri willow, ceri, clitopilus vulgaris.

Nama Latin kapal selam (Clitopilus prunulus) secara harfiah diterjemahkan kepada "plum kecil". Ini kerana warna plum muda sama sekali sama dengan warna kulat ini.

Juga, karung berhutang namanya ke tempat pengedaran - sangat kerap cendawan dan ceri masam menetap di bawah pohon ceri dan plum.

Di bawah ini anda boleh membiasakan diri dengan penerangan dan foto sami, mengetahui tentang rakan-rakannya dan penggunaannya dalam masakan dan ubat tradisional.

Hat (diameter 5-13 cm): matte, putih atau kelabu, apabila ditekan kelihatan gelap. Lama kelamaan, perubahan bentuk dari hemisfera menjadi rata atau sangat tertekan. Tepi biasanya diselipkan ke bahagian dalam, dan di tengahnya terdapat tubercle kecil. Sedikit pubescent, untuk sentuhan dalam cuaca hujan atau lembap, licin dan melekit, dan kering - lancar.

Kaki (ketinggian 3-9 cm): satu warna dengan topi, padat, sering melengkung, mempunyai bentuk silinder dan berkembang dari bawah ke atas. Ia ditutup dengan salutan powdery atau bulu yang lemah.

Perhatikan foto cendawan dan ceri: Plat sempitnya berubah warna apabila ia tumbuh. Pada mulanya mereka berwarna putih atau kuning berwarna, maka mereka menjadi merah muda.

Pulpa: padat, putih, sangat lembut. Ia mempunyai bau khas tepung segar. Sesetengah pemetik cendawan mendakwa bahawa bau scoria mengingatkan kepada timun.

Hive Doubles: lidah lilin (Clitocybe cerussata) dan keputihan (Clitocybe dealbata). Kerang dibezakan oleh ketiadaan cincin berair pada topi dan warna piring pada cendawan dewasa. Seroplastik pahit (Clitopilus mundulus) adalah serupa dengan penampilan pemulung, tetapi topi mempunyai retakan sepusat dan daging sangat pahit.

Apabila berkembang: dari awal Julai hingga pertengahan Oktober di negara-negara Eropah yang sederhana.

Di mana saya boleh mencari: pada tanah berasid dan tanah liat dari semua jenis hutan, ia sering dijumpai di sebelah pokok birch dan oak. Ia juga boleh tumbuh berhampiran pokok taman - plum atau ceri.

Makan: dalam sebarang bentuk, tertakluk kepada pendidihan awal selama 15-20 minit. Ia tidak disyorkan untuk menyimpan cendawan yang tidak diproses untuk masa yang lama.

Aplikasi dalam perubatan tradisional (data tidak disahkan dan tidak lulus ujian klinikal!): dalam bentuk ekstrak dengan sifat antikoagulasi yang kuat.

Penting! Suspensi cendawan kelihatan sangat mirip dengan banyak cendawan yang mematikan, sering kali mereka dapat dibezakan hanya dalam keadaan makmal, jadi tidak disarankan untuk mengumpulnya dengan pemetik cendawan yang tidak berpengalaman.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan