Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Gambar dan huraian cendawan boleh dimakan

Ombak yang boleh dimakan biasa, seperti kepelbagaian putih mereka, mempunyai corak yang sangat asli pada topi dalam bentuk gelombang yang menyimpang dalam semua arah. Penerangan mengenai cendawan ombak adalah dalam banyak hal yang serupa dengan orang kulit putih, hanya warna topi berwarna merah jambu atau kuning, kaki sedikit lebih ringan dan lebih kuat daripada pasangan putih. Seperti kebanyakan lameli lain, di Barat cendawan ini tidak dimakan, tetapi di Rusia mereka sangat popular.

Apakah cendawan yang boleh dimakan kelihatan seperti keseronokan?

Plat bersisik atau bergelombang mempunyai banyak nama pada orang biasa: tekak, lupus erythematosus, lupus erythematosus, serigala, dan whelp - dan di seluruh penampilannya rapat mendekati semua spesies terdahulu yang mana ia mempunyai pertalian hebat.

Semak foto dan perihalan perangkap gelombang: perbezaan utama antara platelet berserabut adalah bulu-bulu yang berbulu, cukup ketara terletak di sekitar pinggir di sekitar topi dan kadang-kadang agak panjang. Di tempat kami, kulat ini jarang berlaku, dan lebih sering terdapat di lebih banyak wilayah utara Rusia. Ia disenaraikan oleh banyak saintis sebagai beracun, khususnya, dianggap sebagai seperti di Perancis dan di Republik Czech. Tetapi kita makan secara tidak berbahaya, bagaimanapun, di Sweden ia sering dikumpulkan dan dimakan tanpa sebarang bahaya dalam makanan sebaliknya topi susu safron.

Tempat pertumbuhan kulat ini tentunya di dalam hutan di tanah berpasir dan silika, yang paling kerap di bawah pokok birch, dan ia ditemui serentak dengan spesies terdahulu.

Apa yang kelihatan seperti keseronokan dan apa perbezaannya dengan kulat mamalia yang lain? Sebuah topi dengan lebar tidak lebih dari 1.5 hingga 10 cm, cembung pertama, dan kemudian cekung, tetapi selalu dengan tepi luka di dalamnya. Seluruh cendawan ini, dan terutamanya pinggirannya, ditutup dengan rambut padat yang tergantung dari ujungnya, dalam bentuk braids yang agak panjang, yang memberikan cendawan penampilan yang sangat cantik. Walau bagaimanapun, dengan usia tua, kosmik ini menjadi tidak ketara. Dan keterangan mengenai perangkap gelombang menjadi serupa dengan semua rekod lain.

Warna topi merah jambu pucat, kadang-kadang pemutus putih, tetapi lebih kerap kuning atau kelabu. Lebih-lebih lagi, ia hampir selalu berkilat dengan jalur gelap dan terang, luas dan bulat, yang mana tidak menjadi sifat ciri kulat, kerana ia bergantung pada daun pokok yang jatuh di atasnya, mengapa corak sedemikian sering dijumpai pada cendawan lain dari baka yang sama dengan plat berkerut. Daging topi adalah warna merah jambu pucat yang sama, agak padat dan kering.

Platelet adalah gelombang warna yang sama dengan topi, tetapi selalu agak paler, dan jus susu cendawan sangat tajam, kuning-putih dan tidak berubah dari sentuhan dengan udara.

Pedikel juga agak pucat terhadap topi dan biasanya lebih kurang kekuning-kuningan, walaupun padat, tetapi kebanyakannya licin, tetapi kadang-kadang, dipenuhi dengan kemerahan gelap yang tidak penting, jarang sekali berongga, dan mencapai ketinggian tidak melebihi 5 cm.

Rasa cendawan yang boleh dimakan dari ikan kelontong layak mendapat kelulusan yang berlainan. Ada yang tidak mengagumkan, orang lain menyukainya. Dalam keadaan mentahnya, ia sangat pemakan, tetapi apabila rebus itu hilang kaustik ini, walaupun bakat semulajadinya masih dipelihara. Adapun kepahitan, sangat nyata dalam cendawan mentah, hampir hilang sepenuhnya dari memasak. Bau kedua-dua cendawan mentah dan rebus adalah menyenangkan, bersahaja.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan