Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Boletus: gambar, perihalan cendawan

Seperti banyak cendawan, boletus mempunyai "nama bercakap". Iaitu, bercakap tentang boletus, kita segera memahami bahawa ia tumbuh di hutan pain, boletus berada di bawah aspen, tetapi semua spesies boletus, tentu saja, menetap di kebun birch.

Pada halaman ini, anda boleh melihat foto yang kelihatan seperti boletus, baca penerangan terperinci cendawan. Anda juga akan mempelajari tentang halo pengedaran beberapa jenis boletus dan kembar cendawan ini.

Apakah yang kelihatan seperti boletus boletus biasa?

Kategori: boleh dimakan.

Pada spesies ini boletus biasa (Leccinum scabrum) beberapa jenis dibezakan: pelbagai warna, kelabu abu, papan periksa (hitam), kasar, kelabu, merah jambu (pengoksidaan), paya (putih) dan hitam. Mereka berbeza di tempat pertumbuhan dan topi topi.

Untuk mendapatkan gambaran tentang pokok-pokok boletus coklat, lihatlah gambar cendawan di atas: topi pokok boletus coklat (diameter 4-12 cm) berwarna kelabu, coklat atau kecoklatan, kadangkala hampir hitam. Ia menyerupai bantal bengkak dalam bentuk.

Kaki (diameter 1.5-4 cm): putih atau kelabu, dengan sisik, tirus dari bawah ke atas.

Doubles: tidak boleh dimakan cendawan empedu (Tylopilus felleus). Agar tidak mengelirukan cendawan ini, hati-hati pertimbangkan gambar boletus biasa:

Dagingnya berwarna sama rata, sedangkan daging cendawan hempedu memerah di tempat sepotong atau pecah.

Apabila berkembang: dari akhir Jun hingga awal November di negara-negara benua Eurasia, Utara dan Amerika Selatan.

Di mana saya boleh mencari: dalam hutan luruh, biasanya berhampiran pokok birch.

Makan: sangat lazat dalam apa jua bentuk.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: birch, berkepala hitam. Di tundra, di mana boletus biasa tumbuh di sebelah birch kerdil, ia dipanggil birch birch.

Apa yang kelihatan seperti boletus boletus seperti: foto dan perihalan cendawan

Kategori: boleh dimakan.

Cap boletus mars (Leccinum holopus) (diameter 6-16 cm): biasanya berwarna coklat muda, mempunyai bentuk pad yang bengkak, kering kepada sentuhan.

Menurut perihalan, kaki cendawan rumput boletus boletus serupa dengan malam biasa - ketinggiannya ialah 4-12 cm, warna putih atau kelabu muda.

Lapisan tubular: cendawan muda adalah cahaya, manakala cendawan lama kaya coklat.

Perhatikan foto: daging rawa betina sangat lembut, berwarna putih, yang tidak berubah di tempat potong atau pecah. Ia tidak mempunyai bau dan rasa yang jelas.

Doubles: pokok-pokok birch yang lain, dari mana rumput berbeza dengan tempat pertumbuhan, serta cendawan empedu yang tidak boleh dimakan (Tylopilus felleus) dengan daging yang memerah pada tapak pemotongan.

Apabila berkembang: dari awal bulan Julai hingga akhir September di negara-negara di benua Eurasia yang sederhana.

Di mana saya boleh mencari: berhampiran rawa-rawa dan di kawasan-kawasan hutan yang lembap, lebih suka kejiranan dengan birches.

Makan: hanya cendawan muda, dan mereka sangat lazat dalam apa jua bentuk.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Apa rupa boletus coklat?

Kategori: boleh dimakan.

Gambar dan keterangan boletus kulat kulat (Leccinum duriusculum) sedikit berbeza daripada spesies terdahulu: topi (diameter 5-17 cm): dari coklat ke kelabu atau cahaya ungu. Ia mempunyai bentuk hemisfera, yang berulang-ulang berubah menjadi bentuk yang lebih rata dan berbentuk bantal dan menjadi gelap. Cendawan muda sering mempunyai skala atau pubescence, manakala cendawan lama telanjang dan licin.

Kaki (ketinggian 6-18 cm): krim di bawah, putih di atas, ungu muda atau cahaya ungu dengan penebalan yang ketara pada asasnya. Pepejal, mempunyai bentuk silinder. Selalunya dengan skala kecil kecoklatan.

Lapisan tubular: tiub longgar warna putih, gelap apabila ditekan.

Pokok birch coklat sering tumbuh di hutan birch-aspen.

Pulpa: pepejal, putih. Pada potongan dan apabila berinteraksi dengan udara, ia menjadi merah jambu di kawasan topi, dan bertukar menjadi hijau atau bertukar hitam di kaki. Rasanya manis, pada waktu rehat mengeluarkan aroma cendawan yang menyenangkan.

Doubles: tidak hadir.

Apabila berkembang: dari pertengahan Julai hingga awal November di negara-negara di benua Eurasia yang sederhana.

Di mana saya boleh mencari: di atas tanah berkapur dari hutan luruh dan bercampur, biasanya berhampiran poplars dan pokok aspen.

Makan: dalam apa-apa bentuk yang dimasak. Kulat jarang bernanah.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: boletus keras, boletus poplar, oboque kaku.

Coklat coklat cendawan boletus

Kategori: boleh dimakan.

Tudung boletus berwarna-warni (Leccine variicolor) (diameter 5-12 cm) adalah kelabu atau coklat, dengan tanda tan kuning atau kelabu. Ia boleh menjadi batu bata, oren, kuning air, merah jambu. Ia mempunyai bentuk hemisfera dengan kulit yang agak menggantung di tepi. Dalam cuaca panas, ia terasa kering pada sentuhan, dalam lembap ia mungkin sedikit lendir.

Kaki (ketinggian 9-19 cm): putih atau kelabu muda, selalunya dengan skala kecil. Tapers dari bawah ke atas, mempunyai bentuk silinder. Lapisan tiub: warna kelabu.

Pulpa: merah jambu dalam topi, kebiruan dalam lapisan tubular, dan merah jambu atau hijau di kaki. Dalam cendawan muda, ia adalah padat, dengan masa ia menjadi lebih longgar. Ia mempunyai bau masam.

Doubles: tidak hadir.

Apabila berkembang: dari akhir Jun hingga pertengahan September, ia sering dijumpai di selatan Rusia.

Di mana saya boleh mencari: dalam hutan luruh, terutamanya kerap berhampiran birches, oak dan poplars.

Makan: hanya cendawan muda, kerana yang lama adalah sukar. Dalam kes yang teruk, anda boleh menggunakan topi. Kulit birch berwarna-warni sangat lazat dalam bentuk kering dan jeruk.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: chamomile multi-colored.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan