Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In R D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Cendawan palsu (sticky gebeloma)

Bagi wilayah Rusia, valuy palsu adalah hutan dan padang bersama. Ia tumbuh dalam kumpulan besar pada musim gugur, begitu ramai orang mengelirukan dengan valuys dan russul yang boleh dimakan, yang menyebabkan keracunan.

Dalam buku rujukan saintifik, valuy palsu dipanggil gebeloma melekit, dan di dalam masyarakat ia digelar "cendawan lobak." Toksinnya mempunyai ciri-ciri ciri yang memberi gambaran tentang ketoksikan itu.

Foto visual dan penerangan mengenai cendawan bernilai palsu akan membantu membuat perbezaan dari spesies yang boleh dimakan.

Apa yang kelihatan seperti nilai palsu dan bagaimana membezakannya dari masa sekarang

Nama Latin: Hebeloma crustuliniforme.

Keluarga: Strophariaceae.

Sinonim: "Cendawan masam", valui palsu, gebeloma berpunca pendek.

Topi: dalam diameter sehingga 10 cm, mempunyai bentuk cembung kemas dan berpaling tepi. Dalam masa dewasa, topi itu selekoh ke dalam dan menjadi padat. Permukaan licin, tetapi melekit, kuning dengan tepi putih. Kadang-kadang terdapat topi dengan warna merah dan bata.

Kaki: diameter sehingga 2.5 cm, ketinggian sehingga 9 cm, naungan pucat putih, dengan penebalan ke asas dan lapisan serbuk.

Pulpa: tebal, pekat, dengan rasa pahit dan bau radish segar yang tidak menyenangkan. Warna pulpa adalah krim atau putih, pada masa dewasa naungan menjadi lebih gelap.

Rekod: tumbuh dan sering ditemui, kelabu atau putih dalam spesimen muda, coklat-kuning dengan tepi cahaya dalam badan berbuah lama. Titisan eksudat dapat dilihat di seluruh permukaan plat, yang menjadi hitam apabila dikeringkan.

Edibiliti: cendawan beracun dengan bau yang tidak menyenangkan dan daging pahit.

Persamaan dan perbezaan: gebeloma melekat atau valui palsu mempunyai persamaan dengan beberapa rakan beracun: gebeloma berkarbonasi, gebeloma belut dan mustard gebeloma.

Karbon dibezakan dengan saiznya yang kecil, topi warna gelap, kaki lembut dan tempat pertumbuhan - pada kawasan hutan yang terbakar.

Belted dibezakan oleh topi coklat, serta kaki yang lebih kurus.

Mustard dibezakan oleh saiznya yang lebih kecil, plat jarang dan permukaan yang hampir tidak lengket topi.

Cendawan cendawan Goebeloma sering dikelirukan dengan makanan yang boleh dimakan russula. Ciri tersendiri adalah bau yang tidak enak dan sedap dari gebeloma lobak di tapak sepotong atau pecah. Oleh itu, jika merobek badan buah anda mendengar aroma yang tidak menyenangkan, jangan ambil dalam apa jua keadaan.

Maklumat yang diberikan akan membantu melihat bagaimana membezakan nilai palsu dari masa kini, untuk melindungi diri anda dan orang tersayang daripada akibat negatif penggunaannya.

Pengedaran: tumbuh di seluruh Rusia, lebih suka tanah lembap, ringan di tepi terbuka hutan rumput dan konifer, serta sepanjang tepi jalan hutan. Masa berbuah adalah dari pertengahan Ogos hingga awal November. Lebih suka membentuk mycorrhiza dengan akar aspen, birch dan oak. Ia boleh ditemui di Caucasus, di Asia Tengah dan juga di Australia.

Setelah membiasakan diri dengan perihal nilai-nilai palsu, dan mengetahui apa yang kelihatan seperti cendawan ini, anda boleh pergi ke hutan dan mengumpul spesies yang boleh dimakan.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan