Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Fiberglass cendawan beracun (gambar dan keterangan)

Gentian kaca didapati hampir di mana-mana dan seringkali masuk ke dalam makanan manusia secara rawak. Gentian kaca adalah cendawan beracun yang menyebabkan keracunan yang teruk. Seseorang memerlukan perhatian perubatan. Laman ini menyediakan penerangan tentang fibrosis kulat beracun dan jenisnya. Anda boleh mengetahui tentang gejala keracunan dan melihat foto.

Keluarga: Spider Web (Cortinariaceae).

Sinonim: gentian kaca yang koyak (koyak), gentian kaca adalah tajam.

Keterangan serat boleh dibaca lebih lanjut dalam butiran terkecil. Sebuah topi dengan diameter 2-8 cm, berbentuk kon, kemudian berbentuk loceng dengan tubercle yang tajam, bersisik sutera, dengan lutut daging, dengan retakan radial membujur, sering dengan pinggir koyak bergelombang, keputihan, buffy, kotor kuning, kuning-ocher. Pulpa putih atau kekuningan, dengan bau dan rasa yang sedikit tidak menyenangkan. Plat adalah luas, kerap, cahaya pertama, keputihan, abu-abu atau kekuningan, kemudian kelabu-coklat dengan warna zaitun dan kelebihan pubescent atau bergerigi ringan. Kaki 4-7 X 0.4-0.8 cm, pusat, berkembang ke pangkal, cahaya di atas dengan salutan serbuk, berkulit merah di bawah.

Ia diagihkan di seluruh zon sederhana Rusia di hutan luruh dan konifer, di atas tanah, antara rumput, di sepanjang jalan, dan agak biasa. Buah pada akhir bulan Jun hingga awal Oktober.

Gentian kaca adalah tajam, koyak dan koyak

Ia berbeza daripada fibrils yang rapat dengan saiz yang agak besar dan topi fisur yang khas. Terdapat juga gentian kaca akut, yang serupa dengan spesies yang diterangkan. Kurang biasa serat yang koyak, ia juga termasuk spesies ini. Fibre langka paling jarang dijumpai, ia juga sangat beracun.

Berikut ini ditunjukkan fibrils dalam gambar, yang menunjukkan pelbagai spesies:

Hartanah farmakologi dan perubatan

Cendawan beracun mengandungi muscarine dalam kepekatan yang lebih tinggi daripada cendawan merah. Memasak tidak memusnahkan molekul toksik. Muscarine dan derivatifnya diserap dalam saluran pencernaan. Muscarine diserap cepat diedarkan ke seluruh badan, gejala boleh berlaku dalam masa 30 minit selepas makan. Setelah mencapai tahap maksimum, tanda-tanda keracunan mula menurun. Semua tanda-tanda keracunan muscarin hilang dalam masa 24 jam.

Gejala keracunan berserabut:

Kardiovaskular: bradikardia sinus, hipotensi.

Pernafasan: rembesan mukus bronkial dan bronkospasme yang membawa kepada hipoksemia.

Gastrointestinal: Air liur yang berlebihan merupakan tanda penting bagi mabuk, mual, muntah, peningkatan peristalsis dengan cirit-birit dan sakit perut. Rasa pahit di dalam mulut.

Dermatologi: berpeluh berlebihan, ia berlaku bahawa pakaian dan katil orang itu benar-benar basah.

Mata, telinga, hidung, tekak, kesan tempatan: miosis, kerosakan visual, lacrimation yang berlebihan, kesesakan hidung dan hidung berair.

Perubatan tradisional dan tradisional. Dalam perubatan kaum, mereka digunakan untuk merawat ekzema. Badan-badan buah segar dikumpulkan untuk penyediaan salap dan memampatkan berdasarkan vodka tincture.

Cendawan adalah beracun, penggunaan makanan tidak dikecualikan.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan