Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Harimau cendawan beracun (leopard)

Baris tumbuh dalam kumpulan besar, membentuk barisan yang panjang, yang mana mereka mendapat nama mereka. Cendawan, bergantung kepada spesies, boleh dimakan, boleh dimakan dan beracun. Kebanyakan baris mempunyai bau serbuk yang tidak menyenangkan dan rasa pahit. Walau bagaimanapun, baris harimau atau harimau yang akan dibincangkan dalam artikel ini, dianggap sebagai spesies beracun, mempunyai aroma dan rasa yang menyenangkan.

Cendawan harimau diagihkan di seluruh Rusia di zon sederhana di hemisfera utara. Fruiting biasanya bermula pada akhir bulan-bulan musim panas dan berterusan sehingga fros pertama. Perlu diperhatikan bahawa banyak spesis pemakan cendawan berturut-turut mudah dikelirukan dengan barisan harimau, yang merupakan cendawan yang cukup toksik. Sebelum memetik cendawan ini ke dalam bakul mereka, peminat "memburu senyap" harus membezakan secara tepat antara barisan harimau beracun, gambar yang dilampirkan di bawah, dari saudara-mara yang tidak berbahaya, sehingga secara tidak sengaja mereka tidak muncul di hospital.

Untuk lebih mengingati penampilan dan ciri-ciri pengayaman harimau, lihat gambar dan perihalan badan berbuah ini.

Ryadovka harimau: gambar dan perihalan cendawan

Nama Latin: Tricholoma pardinum.

Jantina: Tricholoma.

Keluarga: Biasa.

Sinonim: baris harimau, baris beracun.

Topi: diameter 4 hingga 10 cm, kadang-kadang sehingga 12 cm Di dalam spesimen muda, bentuk topi adalah sfera, menjadi lebih cembung dengan umur, dan pada individu yang lebih tua ia dilanjutkan sepenuhnya, dengan tepi nipis dikelilingi, permukaan keseluruhan topi retak. Warna berkisar dari warna putih hingga ke perak. Permukaan topi dipenuhi dengan serpihan skala yang menyimpang dalam bulatan di atasnya. Foto harimau atau harimau harimau akan membantu lebih jelas mewakili perbezaan dan persamaan kulat dengan spesies lain.

Kaki: ketinggian boleh berbeza-beza dari 3.5 hingga 10 atau 12 cm, garis pusat dari 2 hingga 4 cm, berbentuk silinder, dengan beberapa penebalan pada akar. Dalam gambar barisan harimau, dapat dilihat bahawa spesimen muda kulat mempunyai permukaan berserat, yang menjadi hampir licin dengan usia. Warna berubah dari tan ke cahaya mealy, dengan nada cahaya lebih dekat ke pusat.

Pulpa: putih dengan kelabu abu-abu, mempunyai warna kelabu di bawah kulit, dan kuning di dasar cendawan. Ia tidak mempunyai kepahitan, warna tidak berubah dengan rehat. Baunya hampir selalu menyenangkan, kurang kerap - tepung menipu.

Rekod: kerap, berpegang pada kaki dengan gigi, dengan lebar 0.8 hingga 1.2 mm. Spesimen muda mempunyai naungan kepingan putih, kadang-kadang ia boleh menjadi sedikit kekuningan. Gambar cendawan bar harimau jelas menunjukkan bahawa piring sentiasa memancarkan titisan air.

Edibiliti: cendawan harimau adalah cendawan beracun, walaupun dalam kuantiti yang sedikit toksin menyebabkan gangguan usus. Kerana aroma dan rasa yang menyenangkan, kulat tidak dikaitkan dengan spesies baris beracun. Ciri-ciri ini boleh mendorong pemetik cendawan untuk meletakkan badan berbiji di dalam bakulnya, dan kemudian memasaknya. Tanda-tanda keracunan gastrointestinal muncul sekurang-kurangnya 20 minit, maksimum 2 jam selepas pengambilan cendawan. Gejala berikut diperhatikan: loya, muntah, cirit-birit, air liur yang berlebihan, kelemahan, sakit perut tajam, sakit kepala dan demam.Apabila tanda pertama muncul, sangat penting untuk menghubungi ambulans.

Persamaan dan perbezaan: barisan harimau harimau sangat mirip dengan barisan kelabu yang boleh dimakan. Walau bagaimanapun, perbezaan utama ialah kehadiran skala pada kepala cendawan beracun.

Barisan abu-abu yang boleh dimakan adalah sama dengan barisan harimau. Walau bagaimanapun, dia mempunyai topi rapuh dengan diameter sehingga 7 cm, kelabu. Kaki itu hampir putih, tidak mempunyai cincin skirt.

Pengedaran: harimau atau peringkat harimau tumbuh di zon iklim sederhana di Rusia. Biasanya mereka lebih suka bertumbuh dalam koloni kecil, membentuk "cincin sihir", kurang kerap kali mereka berlaku secara tunggal. Badan-badan buah membentuk simbiosis dengan konifer, kadang-kadang dijumpai di hutan bercampur dan gugur di tanah berpasir yang ditutupi lumut. Keutamaan khusus diberikan kepada pain, merapikan, kurang sering beech, oak dan kapur. Bermula berbuah pada bulan Ogos dan berakhir pada pertengahan Oktober. Di bawah keadaan cuaca yang menggalakkan, pertumbuhan boleh berlangsung sehingga akhir Oktober atau awal bulan November. Barisan harimau sering dijumpai di taman, taman, padang dan padang rumput.

Peminat "memburu senyap" mestilah menggunakan deskripsi dan gambar cendawan harimau yang jelas menunjukkan bunga mereka dalam keadaan semula jadi, serta penampilannya. Mempunyai maklumat yang diperlukan dalam senjata anda, anda boleh membezakan wakil yang boleh dimakan dengan betul dari orang beracun. Walau bagaimanapun, jangan lupa perkara utama: jika anda tidak pasti tentang buah badan yang dijumpai, tinggalkan idea untuk mengambilnya dalam bakul!

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan