Encik Cendawan
Nama-nama cendawan dalam susunan abjad: A B In G D E F 3 Dan Untuk L M N Oh P P Dengan T X Ts H W

Pemakanan susu yang boleh dimakan: gambar dan perihalan

Mlecnik adalah cendawan yang boleh dimakan dari keluarga Russula. Cendawan susu memalukan nama mereka kepada kandungan dalam bubur kertas dengan jus susu hasil daripada kerosakan pada badan berbuah. Dalam spesimen yang lebih tua dan pada musim kering, jus susu kering dan mungkin tidak hadir.

Di bawah ini anda akan dapati gambar dan penerangan kulat, lactarius pelbagai jenis (pudar, biasa, oren, coklat, kecoklatan, hygrophoroid, pedas, oren dan terbantut).

Cendawan laktarius biasa dan gambarnya

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Hat dari lactarius biasa (Lactarius trivialis) (diameter 5-22 cm): berkilat walaupun dalam cuaca kering, dengan cincin gelap. Ia berubah warna dan bentuk bergantung pada umur kulat: dalam cendawan muda ia adalah gelap dan kebiruan, agak cembung; yang lama adalah ungu dan coklat, dan kemudian oker atau kuning, rata dan bahkan tertekan. Padat, mungkin dengan kecil bintik-bintik. Tepi-tepinya beralun, melengkung, sering membungkus ke dalam.

Kaki (ketinggian 4-10 cm): pucat kelabu pucat atau cahaya, silinder berbentuk, kadang-kadang membengkak, tetapi sentiasa berongga. Sedikit lendir dan melekit.

Perhatikan gambar lactarius yang biasa: platnya kerap, nipis (kadang-kadang lebar), kebanyakannya berwarna kuning atau krim, dengan tempat berkarat.

Pulpa: tebal dan rapuh. Kebanyakan berwarna putih, tetapi berwarna kecoklatan di bawah kulit itu sendiri, dan berwarna merah di pangkal. Jus susu sangat pahit, ketika berinteraksi dengan udara ia berubah warna menjadi kuning atau sedikit kehijauan. Ia mempunyai bau aneh yang menyerupai ikan.

Doubles: tidak hadir.

Apabila berkembang: dari pertengahan Julai hingga akhir bulan September.

Di mana saya boleh mencari: di tempat lembap dan dataran rendah di semua jenis hutan, selalunya berhampiran pokok pain, spruces dan birches. Menyembunyikan di rumput padat atau di lumut. Seorang tukang susu biasa tidak takut dengan serangga perosak.

Makan: segar atau masin, tertakluk kepada rendaman awal, untuk menghilangkan kepahitan. Apabila memasak, berubah warna menjadi kuning atau oren yang cerah. Ia sangat popular dalam persediaan dari tuan rumah Finland.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: gladysh, alder, berongga, kuning holly, benjolan kuning.

Milky pudar: foto dan aplikasi

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Hat dari laktik pudar (Lactarius vietus) (diameter 4-9 cm): kelabu, ungu, ungu atau kelabu-coklat, akhirnya menjadi putih atau kelabu. Cembung sedikit atau terulur. Pusat ini sedikit tertekan, tetapi dengan tubercle kecil dan biasanya lebih gelap daripada tepi yang dibalut ke bahagian dalam. Permukaannya sering tidak sekata. Melekit dan lembap ke sentuhan, dengan ranting atau daun yang melekit.

Seperti yang dapat dilihat dalam gambar, laktik pudar mempunyai kaki yang kadang-kadang sedikit melengkung. Ketinggiannya adalah 5-9 cm. Pewarna putih atau coklat terang, lebih ringan daripada topi. Bentuknya silinder.

Rekod: nipis, sempit dan sangat kerap. Warna adalah krim atau ocher, kelabu di tempat menekan.

Pulpa: putih atau kelabu, dengan jus susu kaktus. Nipis, sangat rapuh.

Doubles: tidak hadir.

Apabila berkembang: dari pertengahan Ogos hingga awal Oktober.

Di mana saya boleh mencari: dalam hutan daun luruh dan bercampur, terutamanya selagi berhampiran pokok birch. Lebih suka tempat lembap dan paya.

Penggunaan susu yang memudar dalam memasak adalah terhad - kerana daging cendawan sangat nipis, ia tidak begitu popular. Hanya spesimen terbesar yang diasinkan dan dijepit.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: lactarius adalah lamban, tekak yang kasar.

Edible cendawan brownish brownish

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Brown Lactarius Hat (Lactarius fuliginosus) (diameter 5-12 cm): coklat atau coklat gelap, rapuh, berubah bentuk dari cembung hingga sangat tertekan. Tepi biasanya dilipat. Untuk sentuhan baldu.

Kaki (ketinggian 5-11 cm): putih atau coklat terang, tetapi pada dasarnya sentiasa putih. Cylindrical, baldu ke sentuhan.

Rekod: kerap, mempunyai warna merah jambu atau buffy.

Pulpa: rapuh dan putih, pada potongan dan apabila berinteraksi dengan udara, ia menjadi merah jambu. Ia mempunyai rasa tajam, tetapi tidak pahit, cendawan yang baru dipotong mempunyai aroma buah yang berbeza.

Doubles: Lactarius coklat (Lactarius lignyotus), yang mempunyai topi yang lebih gelap dan kaki yang lebih panjang.

Apabila berkembang: dari awal bulan Julai hingga pertengahan September di hutan-hutan Eropah.

Di mana saya boleh mencari: di hutan luruh berhampiran oak dan beeches.

Brownie dianggap sebagai cendawan yang boleh dimakan kerana ia dimakan lebih kerap daripada jenis lain. Cendawan ini kering dan masin, tetapi hanya selepas rawatan haba yang menyeluruh. Di Rusia, ia adalah komponen tradisional jeruk, dan penduduk di Eropah Barat menganggapnya tidak sesuai untuk digunakan.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: laktifer adalah hitam, lactifer adalah coklat gelap.

Cendawan lactarius coklat

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Hat lactarius coklat (Lactarius lignyotus) (diameter 3-9 cm): chestnut gelap atau coklat hitam. Dalam cendawan muda, ia adalah cembung, sering dengan tubercle kecil di tengah. Lama kelamaan, ia menjadi sujud, dan kemudiannya tertekan. Untuk sentuhan lembut, kadang-kadang dengan sedikit kedutan. Tepi-tompoknya sentiasa bergelombang dan sedikit berkabus.

Kaki (ketinggian 4-10 cm): padat dan padat, berbentuk silinder, sering warna yang sama dengan topi atau sedikit lebih ringan. Untuk sentuhan baldu.

Rekod: luas, tegas melekat pada topi. Biasanya putih, cendawan lama sedikit kekuningan, apabila ditekan, mereka memperoleh warna kemerahan yang berbeza.

Pulpa: putih atau kuning warna, pada potong memperoleh warna merah kemerah-merahan. Jus susu berair dan tidak menghakis. Tidak ada bau dan rasa yang jelas, walaupun hampir semua cendawan yang berkaitan mempunyai aroma yang menyenangkan.

Doubles: lacticians adalah hitam resin (Lactarius picinus) dan coklat (Lactarius fuliginosus). Tetapi hitam yang resin boleh dibezakan dengan jus susu yang sangat panas dan warna pewarna yang lebih ringan, dan coklat yang tumbuh secara eksklusif dalam hutan daun luruh.

Apabila berkembang: dari awal Ogos hingga akhir September di negara-negara benua Eurasia dengan iklim yang sederhana dan bahagian Asia dari Rusia.

Di mana saya boleh mencari: Lactarius coklat boleh didapati di tanah berasid hutan konifer.

Makan: hanya topi (kaki sangat keras), yang biasanya asin atau jeruk.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: Payudara Mavrogolovy, lactarius kayu.

Susu kulat hygrophoroid susu (Lactarius hygrophoroides)

Kategori: boleh dimakan.

Hat (diameter 4-10 cm): kebanyakannya berwarna coklat, kadang-kadang dengan warna coklat atau kemerah-merahan. Dalam cendawan muda, ia agak cembung atau rata, dan pada yang lebih tua ia agak tertekan. Keringkan sentuhan.

Hygrophoroid (Lactarius hygrophoroides) kaki (ketinggian 3-8 cm): padat, sedikit lebih ringan daripada topi.

Rekod: turun dan jarang, putih atau krim warna krim.

Pulpa: sangat rapuh, putih, dengan jus susu putih.

Doubles: payudara merah-coklat (Lactarius volemus), di mana, tidak seperti hygrophoroid, jus susu berubah warna dari putih ke coklat.

Apabila berkembang: dari akhir bulan Jun hingga pertengahan Oktober di negara-negara yang sederhana di benua Eurasia.

Di mana saya boleh mencari: Hemogrophoroid yang lebih ringan boleh didapati hanya di hutan daun, paling sering di dekat oak.

Makan: dalam bentuk goreng, masin dan acar.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Cendawan Lactarius membakar susu (Lactarius pyrogalus)

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Hat (diameter 4-7 cm): dari daging ke zaitun atau warna krim. Dalam cendawan muda, bulat dengan puncak apel, pada yang matang, cekung dengan tepi sedikit bergelombang. Ia ditutup dengan lendir, jumlahnya meningkat dengan ketara dalam cuaca lembap dan selepas hujan.

Kaki (ketinggian 3-7 cm): serupa dengan warna ke topi, padat dan sedikit sempit. Cendawan lama boleh menjadi kosong sepenuhnya.

Rekod: cahaya kuning, jarang dan tebal.

Pulpa: padat, putih atau kelabu muda. Apabila pecah, ia mengeluarkan bau cendawan yang sangat menyenangkan. Rasanya terbakar, itulah sebabnya cendawan mendapat namanya.

Ganda susu yang menyusu susu (Lactarius pyrogalus): lactiferous pudar (Lactarius vietus), hornbeam (Lactarius circellatus), neutral (lactarius quietus) dan akut (acrid Lactarius). Pudar boleh dibezakan dengan warna ungu dari topi dan pokok di sebelahnya (tumbuh di bawah pokok birch), dan tanduknya tumbuh secara eksklusif di bawah tanduk. Biji neutral mempunyai bau pedas dan warna yang lebih gelap. Dalam jus yang akut, jus susu memerah di udara, manakala jus lactarius merah yang terbakar putih atau kuning muda dan tidak menjadi gelap.

Susu Milky Milky tumbuh dari pertengahan Ogos hingga awal Oktober di banyak negara di Eropah dan Asia.

Di mana saya boleh mencari: di hutan luruh, terutamanya di sebelah semak, atau pokok renek yang padat. Lebih suka kawasan cahaya di hutan. Anda tidak akan mendapati susu lembik yang membakar di dataran rendah yang gelap dan lembap.

Makan: hanya dalam bentuk asin.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: membakar lactarius, lactarius taman.

Cendawan lactarius jeruk dan gambarnya

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Hat dari lactarius oren (Lactarius mitissimus) (diameter 4-12 cm): biasanya oren atau aprikot tepu, sangat nipis. Dalam cendawan muda, ia adalah sedikit cembung atau rata, berubah dari masa ke masa untuk berbentuk corong.

Kaki (ketinggian 3-11 cm): bentuk silinder, satu warna dengan topi. Dalam cendawan muda, ia adalah padat, dengan masa ia sering menjadi kosong.

Rekod: tidak terlalu kerap, warna krim.

Jika anda melihat dengan teliti gambar lactarius oren, anda boleh melihat bintik-bintik merah yang terang di atas pinggannya.

Pulpa: padat, biasanya oren ringan. Ia tidak mempunyai bau dan rasa yang jelas.

Doubles: Lactarius muda berwarna coklat (Lactarius fuliginosus), tetapi ia mempunyai warna topi yang lebih gelap dan kaki panjang.

Apabila berkembang: dari pertengahan Julai hingga awal Oktober di negara-negara benua Eurasia yang sederhana.

Di mana saya boleh mencari: cendawan susu susu yang terdapat pada pemetik cendawan dalam pelbagai jenis hutan, biasanya bersebelahan dengan oak, spruces dan birches. Ia boleh menguburkan sangat dalam sampah lumut.

Makan: biasanya asin atau jeruk.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: lactarius tidak biasa.

Lactarius cendawan yang boleh dimakan secara kondusif terbantut

Kategori: bersesuaian dengan makanan.

Hat dari lactarius yang bertakung (Lactarius tabidus) (diameter 3-7 cm): merah, oren atau bata. Dalam cendawan muda ia adalah cembung dan dengan tubercle kecil di tengah, dalam yang matang ia terbuka atau bahkan sedikit tertekan.

Kaki (ketinggian 2-6 cm): warna yang sama atau sedikit lebih ringan daripada topi.

Perhatikan gambar kulat lactarius pada usia muda - kaki mereka agak longgar, dengan masa ia menjadi kosong sepenuhnya.

Rekod: agak jarang, warna yang sama dengan topi, tetapi sedikit lebih ringan.

Pulpa: putih atau sedikit kekuningan, dengan rasa pulau. Jus susu juga putih, tetapi ia menjadi gelap apabila terasa kering.

Doubles: rubella (Lactarius subdulcis), yang jus susu tidak berubah warna.

Apabila berkembang: dari pertengahan Julai hingga awal September.

Di mana saya boleh mencari: cendawan terbantut cendawan didapati di tempat-tempat lembap hutan rumput dan bercampur.

Makan: hanya goreng.

Permohonan dalam perubatan tradisional: tidak terpakai.

Nama lain: pemerah susu lembut.

Komen:
Tambah komen:

E-mel tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditanda *

Cendawan yang boleh dimakan

Pinggan mangkuk

Buku rujukan